1.) Tümsek aynada görüntü daima sanal, düz ve küçüktür. 2.) Tümsek aynada; cisim aynaya yaklaştıkça görüntü boyu artar.
Cisim aynaya göre simetriktir. Görüntünün boyu cismin boyuna eşittir. Cismin aynaya olan uzaklığı, görüntünün aynaya olan uzaklığına eşittir. Cismin görüntüsü sanaldır.
Tepe noktası ile odak arasındaki cismin görüntüsü zahiridir (sanaldır, gerçek değildir). Oluşan görüntünün boyu cismin boyundan küçüktür ve görüntü düzdür.
*Çukur aynada odak noktasındaki cismin görüntüsü sonsuzdadır. *Çukur aynada diğer durumlarda görüntü ters ve gerçektir. Cevabımız: Düz aynadaki görüntü daima sanaldır. Çukur aynadaki görüntü ise değişiklik gösterir.
Aynalara baktığımızda algıladığımız görüntüler gerçek ve sanal (zahiri) olarak ikiye ayrılır. Gerçek görüntülerin kaynağı belirli bir noktada kesişen, sanal görüntülerin kaynağı ise sanki bir noktadan yayılıyormuş gibi görünen ancak aslında ayna üzerindeki farklı noktalardan yansıyarak gözümüze gelen ışık ışınlarıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Gerçek görüntüleri dar bir görüş alanı içerisinde görebilmemize rağmen, sanal görüntüleri daha geniş bir görüş açısından görebiliriz. Gerçek görüntüler aynaların önünde, sanal görüntüler ise aynanın arkasında görünür.
Yansıtıcı yüzeyleri tümsek şeklinde olan aynalara tümsek ya da dışbükey ayna denmektedir. Tümsek aynalar yansıyan ışığı tek noktadan çıkıyormuş gibi dağıtır. Yansıyan ışık uzantılarının aynanın arka kısmında kesiştiği nokta odak noktasıdır. Tümsek aynalardaki görüntü cisimden daha küçük görünür ve düzdür.
Aynaya baktığınızda ise kendinizi farklı açılardan gördüğünüz için yüzünüzün simetrik olduğunu düşünürsünüz. Aslında aynada gördüğünüz şey gerçek görüntünüz değil, sadece yansıyan görüntünüzdür.
Eğer ki cisimden çıkan ışınların kendisi kesişiyorsa, bu kesişim noktasında oluşan görüntüye gerçek görüntü denir. Ancak ışınların kendisi de değil de, uzantıları kesişiyorsa; bu kesişim noktasında oluşan görüntüye sanal görüntü denir.
Tümsek Ayna Görüntü Özellikleri
Dağılarak yansır. Görüntü simetrik değildir. Görüntü sanaldır. Nesne aynaya yaklaştıkça görüntü büyür ama hiçbir zaman gerçek boyutuna eşit olmaz.
Tümsek ayna veya dışbükey ayna: Aynanın yansıtıcı yüzeyi tümsek olduğundan bu ismi alır. Tümsek aynanın önünde bulunan bir cismin görüntüsü ise daima odak ile ayna arasında, cisimden küçük, düz ve zahirîdir. Cisim, aynanın tepe noktasına geldiği zaman görüntünün boyu, cismin boyuna eşit olur.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır.
Insanlar seni senin on kamerada gördüğünden farklı görmüyor. Arka kamera. Doğrusu arka kameradır. Ayna görüntüleri ters gösterir yani aynada her zaman kendi suratının tersini görürsün asla gerçek halini göremezsin.
Aynalar, camlar veya diğer yansıtıcı yüzeyler gibi alanların dışında, ışığın olmaması gereken yerlerde ışık parıltıları görürseniz bir kamera bulmuş olabilirsiniz. Aynalara da şüpheci yaklaşmalısınız, çünkü ayna arkasına gizlenmiş olan bir kamerayı göremezsiniz.
Tümsek (Konveks) Aynalarda Görüntü Oluşumu
Cisim sonsuzla ayana arasında ise, görüntü tümsek aynada odak ile ayna arasında, boyu cismin boyundan küçük, düz ve sanaldır.
Yani cismi nereye koyarsak koyalım görüntü aynanın arkasında odakla ayna arasında. Sadece bir özelliğimiz var cisim sonsuzda ise görüntü noktasal ve odakta oluşuyor.
Çukur Aynadaki Görüntünün Özellikleri: Görüntü özellikleri, cismin aynaya olan mesafesine göre değişmektedir. Cisim, ayna ile odak noktası arasında ise; Görüntü cisme göre simetrik ve düzdür.
Dijital Görüntü: Gerçek yaşamdaki analog bir verinin kamera gibi donanımlar kullanılarak dijital bir hale getirilmesiyle oluşmaktadır. Bu veri 1 ve 0 ile dijital olarak tanımlanıp, analog karşılığına denk gelmektedir.
Aynadan elde edilen görüntü simetrik iken, ana (arkadaki) kamera başka bir perspektiften doğru görüntüyü verecektir. Selfie kamerası ise tamamen yazılıma bağlıdır. İnsan kendini dışarıdan ziyade aynadan görmeye alışık olduğu için selfie kameraları da simetrik çıkış verecek şekilde kodlanmıştır.
Aynaya baktığımızda gördüğümüz şey aslında kendi görüntümüzün aynısı değil, yansımamız. Aynada görülen yansıma, görüntümüzün ters çevrilmiş hali. Her gün aynaya baktığımız için bu çevrilmiş görüntüye alışırız. Yani bu görüntü biz değiliz yalnızca göz alışkanlığı olduğu için yadırgamıyoruz!
görüntü ışığın yansımasıyla oluşur, fotograflarda da ışığın miktarı ve ışığı nasıl yansıttığıyla alakalı olarak farklılıklar oluşur. eğer cildin yağlıysa ışığı fazla yansıtırsın görüntüde farklı çıkarsın, cildin mat ise ışığı az yansıtır farklı çıkarsın.
Tümsek Aynalar
Görüntüleri küçülterek daha geniş alanı gösterirler. Bu özelliklerinden dolayı kavşaklarda, otomobillerin yan ve dikiz aynalarında, mağaza ve marketlerdeki güvenlik kameralarında kullanılır. Bir metal kaşığın arka yüzeyi tümsek ayna özelliği gösterir.
El fenerinde kullanılan ayna türü ÇUKUR AYNAdır.
Cisimlerin ve maddelerin görüntülerini büyütürler. Örnek verecek olursak; araba farları, ışıldaklar ve el fenerleridir. Aynalar üç grupta toplanmaktadır. Tümsek Ayna: yansıtıcı bölümü dışarıya doğru bir hal almış olan aynalardır.
Merhaba !! Çukur ayna cismi büyütür. Tümsek ayna cismi küçültür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri