Ciltte lekelenme birçok sebepten kaynaklanabilir. Güneş maruziyeti, sivilceleri sıkmak, tekrar eden akne, yanlış bakım ürünü kullanımı ve yaşlanmaya bağlı renk değişimleri gözlenebilir. Cilt lekeleri aynı zamanda antioksidan alım eksikliği ya da C ve E vitamini eksikliğinde de olabilir.
Bunlara tokoferol olarak da adlandırılan E vitamini ve askorbik asit olarak da adlandırılan C vitamini dahildir. Bu iki vitamin güçlü antioksidan moleküllerdir. Aynı üründe birleştirildiğinde, bu etkili kahverengi leke önleyici vitaminler sinerji içinde etki gösterir.
Çoğunlukla tüketilen gıdalar yoluyla tam olarak alınabilen B12 vitamini vücuttaki eksikliği saç dökülmesi yanında koyu veya açık renkli cilt lekeleri, cilt lezyonları, ağız kenarlarında çatlaklar olarak kendini gösterebilir.
Genel olarak, ciltte lekelenmelere en çok yol açan vitaminler C ve E vitaminleridir.
Soluk ten. B12 vitamini eksikliğinde soluk veya sarı cilt de görünebilir. Deri altında dolaşan kırmızı kan hücreleri cilde normal rengini verir. Kırmızı kan hücrelerinin yeterli olmadığı durumlarda cilt soluk görünebilir.
İlgili 25 soru bulundu
B12 vitamini derinin yenilenmesini sağlayarak cildi güzelleştiriyor.
Solgun Cilt
Demir eksikliği durumunda kandaki hemoglobin seviyesi de düşeceğinden cilt rengi soluklaşabilir.
Cilde iyi gelen vitaminlerin sayısı epey fazladır. A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Alyuvar kan hücrelerine kırmızı renk veren hemoglobin demir içermekte ve alyuvarlarda bulunan oksijeni akciğerden dokulara ulaştırmaktadır. Demir eksikliği sivilce oluşumuna neden olmamaktadır.
Güneş maruziyeti, sivilceleri sıkmak, tekrar eden akne, yanlış bakım ürünü kullanımı ve yaşlanmaya bağlı renk değişimleri gözlenebilir. Cilt lekeleri aynı zamanda antioksidan alım eksikliği ya da C ve E vitamini eksikliğinde de olabilir.
C Vitamininin Sağlık ve Cilt Bakımına Yararları
C vitamini serbest radikal kaynaklı hasarları önlemenin yanı sıra, cildi aydınlatır ve koyu renkli lekelerin solmasına yardımcı olur. Üstüne üstlük, cildin sıkılaşmasını sağlayarak, bu sayede ince çizgilerin önlenmesine katkıda bulunur.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Magnezyum hayati önem taşıyan minerallerden birisi, belki de en önemlisi. Vücudun kendisi bu minerali üretmediği için magnezyumun besinler yoluyla alınması gerekiyor. Magnezyum cildi düzgünleştiriyor, saçı güzelleştiriyor ve tırnakları kuvvetlendiriyor.
Nemli cildin sırrı su içmekte saklı
Cildin nem dengesini sağlamada en önemli etkenlerin başında gün içinde yeteri kadar su içmek geliyor. Kilogram başına 30 ml su içmek günlük su gereksiniminizi karşılamaya yetiyor. Örneğin 55 kilo olan biri, günlük 1.650 ml'den daha az su içmemeli.
Anti-inflamatuar etkisi bulunan A vitamini, lekelerin ve kızarıklıkların giderilmesine destek verir. Tüm bu etkileri görebilmek ve cildi iyileştirebilmek için “A vitamini nasıl kullanılır?” sorusunun cevabını da bilmeniz gerekir.
Birçok çalışma, sağlıklı D vitamini seviyelerinin cildin yaşlanmasını önleyebileceğini göstermektedir. D vitamininin aktif formu olan kalsitriol; cilt hücrelerinin büyümesine, onarımına ve metabolizmasına yardımcı olur ve cildin yaşlanmasını önler. Ancak, çok fazla güneş, cilt yaşlanmasını hızlandırır.
D Vitamini:
Cildimizin güneş ışığını emmesi ile aldığımız D vitamini, cildin renk tonu değişikliklerinde ve sedef hastalığının tedavisinde büyük rol sahibi. Son zamanlarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki; D vitamini deriye bağlı enfeksiyonlarla (sivilce gibi) mücadele eden bir etkiye sahip.
Kana kırmızı rengini veren hemoglobin, vücutta demir eksikliği söz konusu olunca kana kırmızı rengi olması gerektiği şekilde veremez. Bu da cilt renginde solmaya neden olur.
“B7 vitamini” ya da “H vitamini” olarak da isimlendirilen biotin, doğal ürünlerde bulunan ve kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılan bir vitamin türüdür. Hem güzellik hem de genel sağlık açısından son derece önemli olan biotin, vücudun pek çok fonksiyonunun yerine getirilmesine katkıda bulunur.
C vitamininin cilt üzerindeki faydaları şu şekildedir: Hücreyi yenilenmesine katkıda bulunur. Ciltteki yaşlanma etkilerini yavaşlatır ve sıkılaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri