Özellikle ceviz, kırmızı et, balık, kuruyemişler, bitter çikolata, yeşil çay ve yumurta unutkanlığa karşı çok işe yaramaktadır. Unutkanlık için sadece meyve yada sebze tüketmek yetmez. Birçok farklı yiyecek içerisindede unutkanlığa iyi gelen vitaminler bulmak mümkündür.
B6, B9 (folik asit) ve B12 gibi B vitaminleri beyin fonksiyonlarını destekleyen unutkanlık ilacı sınıfında yer alan vitamin gruplarıdır. Bu vitaminler sinir sistemi sağlığına katkıda bulunur ve bilişsel fonksiyonları güçlendirir. Yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, süt ürünleri, tavuk, balık gibi gıdalarda bulunurlar.
Yaban mersini, çilek, kuru erik,ahududu, böğürtlen, nar gibi koyu kırmızı renge sahip olan meyveler içerdikleri antioksidanlar sayesinde beyini serbest radikal hasarından korur ve hafıza merkezini güçlendirirler.
Ceviz, fındık, kaju, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu gibi E vitamini bakımından zengin olan kuru yemişler, içerdiği yağ asitleri sayesinde unutkanlıkla savaşan kahramanlar arasında yer alır. Her gün bir avuç kadar istediğiniz bir kuru yemişi tüketmeniz öneriler arasında.
B12 vitamini ve folik asit eksikliği durumlarında hafıza sorunları yaşanarak geçici unutkanlıklar görülebilir. Önemli olan bu vitamin eksikliğini bilerek doğru takviye almak olacaktır. Unutkanlık bir hastalık olarak değerlendirilememelidir. Çeşitli etkenlerden dolayı kişilerde sıklıkla unutkanlık görülebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ayrıca tiroid hormonu bozuklukları, kaygı bozuklukları, ağır depresyon, sinir sistemini etkileyen hastalıklar, folik asit eksiklikleri, vitamin ve mineral eksikliği, hafızayı etkileyebilecek travmalar, beyindeki herhangi bir tümör de unutkanlık hastalığına neden olabilir.
Eğer vücutta yeterli miktarda B12 vitamini olmazsa, bu gerekli maddelerin üretimi aksayacağı için nöronlarımız sağlıklı çalışamaz. Sonuçta, hissizlik, el veya ayaklarda uyuşma gibi çeşitli sinir problemleriyle beraber, fiziksel ve zihinsel performansı düşürürken ayrıca unutkanlık problemi meydana gelir.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Biberiye çayı, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olabilecek C vitamini ve diğer besin maddelerini içerebilir. Hafızayı güçlendirip konsantrasyonu artırır. Unutkanlığın azalmasına yardımcı olabilir.
Birçok çalışma, B vitaminlerinin, özellikle B12 vitamininin, demansın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Beynin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor
Tahin pekmez karışımının içinde omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bulunuyor. Beynin sağlıkla çalışmasına destek olan bu yağ asitleri sayesinde özellikle unutkanlık gibi hafıza sorunlarına iyi geliyor.
Unutkanlığı önlemek için ne yapılmalı? Unutkanlık nasıl tedavi edilir?” soruları yanıt buldu. Feridun Kunak, içerisinde kivi, havuç, ginkgo biloba, biberiye ve yeşil çay olan unutkanlığa iyi gelen doğal sirke yapımını izleyicilere aktardı. Kunak, sirkeyi yirmi gün beklettikten sonra süzüp içilmesini önerdi.
Beyin Sağlığı
Zeytinyağı, beyin sağlığını destekleyebilir. İçerdiği polifenolik bileşikler, beyindeki oksidatif stresi azaltabilir ve bilişsel işlevleri koruyabilir. Zeytinyağı tüketimi, hafıza, odaklanma ve düşünme becerilerini iyileştirebilir.
Yağlı tohumlar. Yağlı tohumlar 'beyin dostu' nitelemesini sonuna kadar hak ederler. Sağlıklı yağ asitleri, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler açısından oldukça zengin olan ceviz, badem, fındık, keten tohumu ve çörek otu özellikle yüksek oranda vitamin E içerirler.
Demir ve folik asit bakımından zengin olan ceviz, beyne iyi gelen kuruyemişler arasında yer alıyor. her gün 2 ya da 3 tane ceviz yemek hafızayı güçlendirir. Ceviz gibi badem de beyin sağlığı için sık aralıklarla tüketilmesi gereken kuruyemişler arasında yer alıyor.
Bu yüzden balık gibi omega 3 bakımından zengin içerikli besinler tüketmek unutkanlık için faydalı olacaktır. Haftada en az 2-3 kez balık tüketmek unutkanlığı önlemek adına oldukça etkili olacaktır. Somon, ton balığı, uskumru gibi balıklar, omega 3 içeren balıklar arasında başta yer alıyor.
Unutkanlık Neyin Belirtisi Olabilir? Unutkanlık, Alzheimer'ın dışında; damar tıkanıklıkları nedeniyle, tiroit hastalığı problemlerinde, B12 vitamini gibi bazı vitaminlerin eksik olmasında, kalp rahatsızlığı gibi hastalıklarının beyni etkilemesi sonucu unutkanlık oluşabilir.
Antioksidan maddeler bakımından zengin olan yeşil sebzelerin tüketimi de unutkanlık hastalığına karşı alınacak önlemlerden biridir. Maydanoz ve naneyi öğünlerinize eklediğinizde, antioksidan özellikleri sayesinde vücudunuzda serbest radikallerin dolaşmasına karşı koyabilirsiniz.
B12 vitamini
Kemik gelişimi, saç, tırnak, bağışıklık sistemi ve zekâ gelişimi için oldukça önemli bir vitamindir. Süt, yumurta, et, balık gibi besinlerde bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri