Uranüs özellikleri Güneş sistemine en uzak olan 7. Gezegendir. Güneş sistemine uzak olduğu için sıcak değildir. Bu yüzden diğer adı buz devidir.
Uranüs, Güneş Sisteminin Güneş'ten uzaklık sıralamasına göre 7. gezegenidir. Çap açısından Jüpiter ve Satürn'den sonra üçüncü, kütle açısındansa bu iki gezegen ve Neptün'ün ardından dördüncü sırada gelir.
Uranüs (Antik Yunanca: Οὐρανός), Yunan mitolojisinde, Aether ve Gaia'nın oğlu, Gaia'nın kocası ve ilk tanrılardandır. Yunan tanrılarının atasıdır. Kozmik bir güce sahiptir. Uranüs aynı zamanda uzayla ilgili olarak da tavsir edilir.
Buz devi sınıfına giren bu gezegen diğerleri gibi adını Roma mitolojisinden almamış, bir Yunan tanrısından almış. Uranüs, Yunan mitolojisinde göklerin ve cennetin koruyucusu anlamına geliyor. Yunan tanrılarının atası olan Uranüs, kozmik bir güce sahip bir gök tanrısı.
Titania, Uranüs'ün en büyük, Güneş Sistemi'nin sekizinci en büyük uydusudur. 1787 yılında William Herschel tarafından keşfedilmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Güneşe yakınlığına göre gezegenlerin sıralaması;
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Uranüs yan dönen tek gezegendir. Dünya ve diğer gezegenlerin aksine kendi etrafında ters yöne (doğudan batıya) doğru döner. Uranüs'ün bir günü 17 saatten biraz fazladır. Tam olarak 17 saat 14 dakika sürer.
IAU beş cismi cüce gezegen olarak tanımlıyor: Ceres, Plüton, Eris, Haumea ve Makemake. Ceres ve Plüton direkt gözlemlerle cüce gezegen olarak biliniyor. Eris, genellikle Plüton'dan daha kütleli olduğu için cüce gezegen olarak kabul ediliyor.
Yunan Mitolojisi'nde ise Gaia. Bu nedenle, Roma Mitoloji'sinden türetilen bazı sözcüklerde Dünya "terra" olarak da anılmaktadır. Keza bazı dillerde ve inanışlarda Dünya'dan Gaia olarak da bahsedilmektedir. Örneğin "toprak ana" olarak dilimize geçen kalıbın orijinali terra mater olarak bilinir.
Mars (eski Türkçede Bakır Sokım, Merih), Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için "Kızıl Gezegen" de denir.
Mnemosyne (Yunanca telaffuz: [mnɛːmosýːnɛː]; Yunanca: Mνημοσύνη), Yunan mitolojisi'nde hafızanın tecessümü olan Titan, tanrıça, Gaia ve Uranüs'nın kızı.
Her iki gezegenin orta katmanında metan buzu, kara dönüşüyor. Ancak Uranüs'ün atmosferi yavaş ve durgunken, Neptün'ün atmosferi daha aktif. Bu nedenle metan parçacıkları ve kar, Neptün'ün üzerinde sis tabakası oluşmasını engelliyor. Böylece Uranüs'ün rengi soluklaşırken, Neptün daha parlak bir tonda görünüyor.
Zodyak'ın 11 evinde yer alan kova burcunun gezegeni ve yöneticisi Uranüs olarak bilinir.
Neptün ve Uranüs ikiz gezegenler olarak adlandırılır. Kütleleri, hacimleri ve atmosferlerinin bileşimleri birbirine çok yakındır. Buna rağmen Neptün ve Uranüs'ün renkleri farklıdır.
Uranüs: Bacaklar, ruhsal ve zihinsel rahatsızlıklar, hamilelikte görülen düşük olayları, kazalar, kırıklar, tehlikeler ve ani olaylarla ilgilidir. Neptün: Salgı bezleri, vücut sıvıları, beyin çalışmalarından düşünce ve hayal fonksiyonları . Plüton: Damar fonksiyonları, cinsel organlar, hayatın sonu.
Aslına bakılırsa önceden güneş sistemindeki en küçük gezegen olarak Plüton öne çıkıyordu. Ancak yapılan araştırmalar ile Plüton'un gezegen olmaktan çıkarılması ile beraber onun yerine en küçük gezegen olarak Merkür öne çıktı. Yani şu an Güneş sisteminde yer alan ve en küçük gezegen Merkür'dür.
Diğer adı kainat olan evren, aslında uzay boşluğunda yer alan her şeye verilen isimmiş. Evrendeki gezegen sayısını bilim insanları bile bilmiyor desek ne dersin? Bunun kesin bir cevabı yokmuş. Tahminlere göre 300 ile 500 milyar arasında bir rakam söyleniyor.
Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür. Bir gezegenin hangi renkte göründüğü bileşimiyle ilişkilidir. Neptün'ün atmosferi hidrojen, helyum, metan, amonyak ve sudan oluşur. Gaz devleri olarak bilinen gezegenlerden olan Neptün katı bir dış yüzeye sahip değildir.
En azından öyle umuyoruz; eğer emin değilseniz, sırası şöyle: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve son olarak, Neptün.
Plüton, genel olarak güç demek. Güç elde etme, yıkım, değişim, dönüşüm, yeni bir düzenin doğuşu, eskinin bitişi, ölüm, yeraltı dünyası, mafya ilişkileri, altın, petrol, depremler, kanalizasyonlar, karanlık ortamlar, karanlık kişilerle sembolize edilir.
Kütle ve hacim olarak Ay'ın yaklaşık olarak beşte biri kadardır. Plüton, eksenindeki dış merkezli eğim sayesinde yörüngesinin yaklaşık olarak 1/6'lık bir kısmında Güneş'e Neptün'den daha yakındır. Plüton, 1930'da keşfedildiğinden 2006 yılına kadar, Güneş Sistemi'nin dokuzuncu gezegeni olarak değerlendirilmiştir.
1- Jüpiter
Güneş sistemindeki hem çap hem de kütle açısından en büyük gezegen olan Jüpiter, Dünya'dan çıplak gözle görülebilir.
Uranüs, Güneş'ten neredeyse 3 milyar km (1.8 milyar mil) daha uzakta kalıyor. Sonuç olarak, herhangi bir uzay aracının oraya ulaşması 15 yıl kadar sürecektir.
Uranüs'ün kendi etrafında bir tam tur dönmesi 17 Dünya saati kadardır yani; 1 Uranüs günü 17 saattir. Bunun yanında Uranüs Güneş etrafında bir tam turunu 24.607 km/sa hızla yaklaşık 84 Dünya yılında tamamlar. Bu demek oluyor ki, Dünya'da geçirdiğimiz her 84 yıl Uranüs'te yaşayan hayali biri için 1 yıla denk gelir.
Uranüs'te gün uzunluğu 0.71 Dünya gününe, yani 17 saate eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri