Kızıldeniz,
Ürdün'ün en güneyinde Ürdün'ün denizle olan tek bağlantısı Akabe bulunur. Akabe Kızıl Deniz'in Kuzey tarafına düşer ve suyu bol ve saftır.Akabe Körfezinde hava yıl boyunca mükemmeldir. Hatta kış ayında bile hava sıcaklığı en fazla 20 derceye kadar düşer.
Alkol satışı ve tüketiminin yasak olduğu komşu ülkelerin aksine bu tarz yasaklamaların bulunmadığı Ürdün'de özellikle eğlence mekanlarında alkollü tüketimi oldukça fazla.
Orada en azından çok mini şort, etek, askılı kıyafetler giymemenizi tavsiye edebilirim ama Petra, Wadi Rum ve Ölü Deniz'de gayet rahat kıyafetlerle gezebilirsiniz. Bu bölgelere her yol dünyanın farklı yerlerinden binlerce turist geliyor. O yüzden çok çok dekolte olmamak kaydıyla istediğiniz kıyafeti giyebilirsiniz.
Ürdün Maliyet
Ortalama bir Avrupa şehri kadar, ne daha az ne de daha fazla. Tabii ki çok lüks restoranlar da var, aşırı ucuz yerler de fakat kıyaslayınca gerçekten de kıyaslayınca ortalama bir Avrupa şehri kadar pahalı geldi.
İlgili 32 soru bulundu
Ürdün. Başörtüsü giymeyi gerektiren herhangi bir kanun ya da herhangi bir kamu kurumundan herhangi bir yasaklama yoktur. 1980'lerde başörtüsü kullanımı arttı. Bununla birlikte, başörtüsü kullanımı genellikle alt ve orta sınıflar arasında yaygın olarak görülmektedir.
Resmi dil Arapça'dır. Özellikle başkent Amman'da İngilizce yaygın şekilde konuşulmaktadır.
Ürdün hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti hükümeti arasında 2009 yılında imzalanan vize muafiyeti anlaşmasından sonra iki ülkenin vatandaşlarının birbirlerinin ülkelerine 6 ay içerisinde 90 günden daha kısa süreli yapacakları seyahatler için vize almaları gerekmemektedir.
Birçok hediyelikte ülkenin kültürünü yansıtan el işçiliğine rastlanabilmektedir. Ürdün'de alışveriş yapmak oldukça keyiflidir. Özellikle ülkenin yöresel kıyafetleri, kum sanatı, Ürdün'e özgü altın işlemeli takılar, el dokuması duvar halıları ve ülkenin yöresel eşarbı olan keffiyeh bunlardan sadece birkaçıdır.
Diplomatik, resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, karşılıklı olarak yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Orta Doğu'nun en güvenli ve modern ülkelerinden biri kabul edilen Ürdün, turistik açıdan tavsiye edilen rotalardandır.
Ürdün ile ilgili yaptığım uzun araştırmalar sırasında hem 3 günlük hem de 8 günlük gezilere ve turlara rastlamıştım. Bizim gitmek istediğimiz süre ise 4-5 gündü. Eğer zamanınız varsa kuzeyden başlayıp güneye kadar 8 günde birçok şehri gezecek bir planlama yapabilirsiniz.
Lut (Arapça: لوط, İbranice: לוט), bugünkü İsrail ile Ürdün sınırı arasındaki topraklarda yaşayan bir kavim olan Lut kavmine gönderildiğine inanılan peygamber.
Ürdün doğal kaynaklar bakımından Arap dünyasındaki en fakir ülkelerden biridir.
Ürdün'de kahvaltı kültürü ise oldukça farklı. Falafel dürüm, patlıcan ezmesi, humus ve taze ekmek sabahları güne başlamak için karşınıza gelecek olan lezzetler.
Ürdün'ün ulusal yemeği mansaf, ancak çoğu zaman musahan ya da maklube gibi yemekler de yenilir.
Sınırlı miktarda petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olan Ürdün'ün başlıca maden kaynakları ise fosfat, potaş ve şist yağıdır.
Ürdün'e vize gerekiyor mu diye merak ediyorsanız, seyahatinizi vize almadan sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. En az 6 ay geçerliliği olan bordo, gri, diplomatik pasaport alarak da bilinen siyah ya da yeşil pasaportunuzun olması Ürdün için yola çıkabilmeniz adına yeterli.
İsrail'den Ürdün'e uçuş yapan 4 hava yolu şirketi mevcuttur. En popüler rota, Tel Aviv şehrindeki Ben Gurion Havaalanı ile Amman şehrindeki Queen Alia Uluslararası Havaalanı arasıdır. Ortalama olarak, bu uçuşun tek yönü 1 saat 19 dakika sürer ve gidiş-dönüş biletinin ücreti US$826 tutarındadır.
Ürdün'e seyahat edecek olan Türk vatandaşlarının Umuma Mahsus (Bordo), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahibi olmaları fark etmeksizin 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize almalarına gerek yoktur.
Ürdün'deki Türkler, veya Ürdün Türkleri olarak da bilinir, Ürdün'de yaşayan Türk kökenli insanlardır. Bu insanlar, Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetiminden bu yana Ürdün'de başarılı bir varlığa sahipler. Bugün ülkede Osmanlı-Türk göçmenlerin torunları olan yaklaşık 60.000 kişilik bir azınlık vardır.
Akabe Limanı ile Akabe Körfezi'ne açılan ve İsrail ile en uzun sınırı (238 km) paylaşan ülke konumundaki Ürdün, Irak, Suudi Arabistan, Suriye ve Batı Şeria ile sınıra sahiptir.
Ürdün'in mevcut nüfusu, yıllık %0,379 büyüme oranıyla 11.353.554'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri