Üre gübresi beyaz renkli, kokusuz, suda kolay çözülebilen , 100kg.'ında 46 kg. Azot içeren bir gübredir.
Azotlu gübreler içinde azot miktarı en yüksek olan, granül yapılı, beyaz renkli, suda kolay ve çok eriyen bir gübredir.
Örneğin ÜRE ve AMONYUM SÜLFAT suda iyi erimezler. Bunların damla sulamada verilmesi için dışarıda başka bir kap içersinde eritilmesi ve süzülerek gübre tankının içine konulması gerekir.
Tarım sektöründe hem ekinlerde gübre hem de hayvan yemi olarak kullanılan üre, susuz amonyağın yüksek derecede (180) basınçla reaksiyona girmesi sonucu elde ediliyor. Beyaz rengi ve kokusuz olması ile bilinen üre gübresi, suda kolaylıkla çözünebilmesi sayesinde pratik uygulama vadediyor.
Üre, bitkilerin toprak emebileceği organik bir azot gübredir. Tipik olarak ekimden dört ila sekiz gün önce uygulanır, toprakta çözünür ve bitkiler tarafından hidrojene bağlanarak adsorbe edilir. Üre bitkinin koloid adsorpsiyonu ve üreaz enzimi boyunca emebildiği bir çözünür amonyum karbonat formu olarak absorbe edilir.
İlgili 42 soru bulundu
Üre gübresi sonbaharda ekimle yada ekim öncesi taban gübre olarak uygulanabildiği gibi, ilkbaharda üst gübre olarak da kullanılabilir. Üst gübre olarak uygulanan üre gübresinde azot kaybının çok olmasından dolayı, üre yağışlardan önce toprağa karıştırılarak atılmalıdır.
Sulanan bitkilerde üre toprağa kuru olarak uygulanabilir veya çözünmüş ve sulama suyu vasıtasıyla uygulanabilir. Üre kendi ağırlığıyla suda çözünür, ancak konsantrasyon arttıkça çözülmesi gittikçe zorlaşır. Üre suda eritilirse endotermik olur; çözelti sıcaklığı üre eriyince düşer.
· Damla sulama gübrelemesi için suda eriyen özel gübreler kullanılmalı, kompoze gübreler eritilerek kullanılmamalıdır. Aksi takdirde sulama sisteminde tıkanıklıklar meydana gelebilir. · Örtü altında kışın (ısıtmasız) yapılan yetiştiricilikte yüksek dozda azotlu gübre kullanılmamalıdır.
Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN kullanmalı, ikinci gübrelemede % 26 N CAN kullanmalıdırlar. Üreticilerin üst gübrelemede gübre cinsi belirlemede dikkat edeceği husus gübre uygulaması yaptıktan sonra bir kaç gün içinde yağmur yağması ve havaların güneşli ve sıcak geçmemesidir.
Üre renksiz, şeffaf, hafif higroskopik, kokusuz veya çok hafif kokulu prizmatik kristaller veya beyaz kristalize toz ya da pelletler halinde bulunur. Uzun süre beklemeye bağlı hafif bir amonyak kokusu alabilir. Suda çok çözünür; alkolde çözünür; pratik olarak kloroform, eter ve metilen klorürde çözünmez.
Geniş uygulama. Üre gübresi her türlü ürün ve toprakta kullanılabilir ve toprağa hiçbir zararı yoktur.
Fazla gübre, biyokimyasal reaksiyonları engelleyebilir ve bitki enzimlerini yok edebilir. Aşırı gübrelemenin neden olduğu stres, bitkileri hastalıklara karşı duyarlı hale getirir. Fırsatçı enfeksiyonlara ek olarak, zararlılar zayıf bitkilere çekilir ve daha kolay bulaşabilecektir.
Üre gübresinin nötr pH' da olduğundan bahsetmiştik. Nötr pH' da olması sayesinde neredeyse tüm meyvelerde, tahıllarda, ekinlerde ve sebzelerde kullanılabilmektedir. Peki üre gübresi ne zaman atılır? Sonbaharda ekim öncesinde ve ekimle birlikte taban gübresi, ilkbaharda toprak üstü şeklinde uygulanabilmektedir.
Ürenin tohum ve köklere yakın verilmemesi gerekir. Sonbaharda ekimle birlikte ve ilkbaharda üst gübre olarak kullanılabilir.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
DAP gübresinin içeriğindeki fosforun %90'ından fazlası suda eriyebildiğinden, gerekli rutubeti bulur bulmaz DAP gübresinin bünyesindeki fosfor ve azot toprağa geçerek bitkiler tarafından kullanılmaya başlar.
Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır.
Amonyum Sülfat ÜRE gübresine göre suda daha az çözünür. Genellikle beyaz renkli ve ince taneli oluşundan dolayı halk arasında şeker gübre olarak da adlandırılır.
Üre 132 °C'de eriyen rombik prizmalar veya iğne şeklinde renksiz kristaller verir. Su ve alkolde iyi çözünür.
Üre gübresi kullanacakların Nisan ayının ilk haftasına kadar uygulamayı tamamlamaları gereklidir. Sulu şartlarda ekmeklik buğdaylara, arpalara ve Makarnalık buğdaylara iki defada verilmesi önerilen azotun birinci kısmı kardeşlenme dönemi sonu, sapa kalkmanın başında 15 kğ.
Üre Fosfat gübresi (H3PO4CO(NH2)2) bitkilerdeki fosfor eksikliğini gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 17,5 Üre (NH2) ve % 44 fosfor (H3PO4) içerir.
Üre gübresi beyaz renkli, kokusuz, suda kolay çözülebilen , 100kg.'ında 46 kg. Azot içeren bir gübredir. Üre gübresi kimyasal gübreler içerisinde en yüksek düzeyde Azot içeren gübredir.
Hem topraktan, hem yapraktan uygulamayla bitkilerin azot ihtiyacını karşılar. Formülü CO(NH2)2 - %46 N (azot) şeklindedir. Bünyesinde karbon (C) bulunması ve yapısındaki azotun NH2 formunda olması nedeniyle amidli bir gübredir.
Bu gibi durumlarda Üre gübresi yerine CAN %26 gübresi tercih edilmelidir. Aynı zamanda tek üst gübreleme yerine gübre miktarı 2-3 kısma bölünerek uygulanmalıdır. Tahıllarda, ekimle birlikte Amonyum Sülfat (AS) ve Üre gibi topraktaki kaybı daha az olan azotlu gübreler kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri