Malatya'da akşam saatlerinde gökyüzünde görülen sebebi bilinmeyen ışık hüzmesi heyecana neden oldu. Doğanşehir ilesinde 20.15 sıralarında 'Meteor düştü' iddiaları bir anda sosyal medyada yayılırken, çok sayıda vatandaş tarafından gözlemlenen cisim kentte heyecan yaşanmasına neden oldu.
Malatya, Erzurum, Elazığ, Gaziantep ve çevre illerden görülen bir göktaşı düştü. Olay, dün saat 20.15 sıralarında gerçekleşti.
Türkiye'de 2 Eylül 2023 akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde gözlemlenen göktaşının görüntüleri paylaşılıyor. Olayın Gümüşhane ve Erzurum'dan sosyal medyada paylaşılan görüntüleri Reuters haber ajansı tarafından dünyaya aktarıldı.
Leonid meteor yağmuru, 2023 yılında 17-18 Kasım günü gerçekleşecek. Cuma gününü cumartesi gününe bağlayan gece daha yoğun olarak görülmesi beklenen meteor yağmuru 19 Kasım için de beklentiler yaratıyor.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), özellikle büyük çaplı gök cisimlerini önceden tespit edip, çeşitli uyarılarda bulunuyor. Bilim insanlarının araştırmasına göre, 7 Mayıs Pazar günü saat 22:40 civarında, saniyede 11,6 km hızla bir göktaşı Dünya'nın yörüngesine girecek.
İlgili 45 soru bulundu
2016 yılında tespit edilen 110 metre çapındaki 2016 JG12 isimli asteroid hakkında ESA'nın sitesinde farklı bilgilere de ulaşılabiliyor. Bu verilere göre meteor risk listesinde değil. Sitede asteroidin dünyaya en yakın konumda olacağı bir sonraki tarihin, 3 Kasım 2024 olacağı görülüyor.
Perseid meteor yağmuru ya da halk arasındaki tabirle yıldız kayması olayı 10 - 13 Ağustos tarihleri arasında etkili olacak. Meteor yağmurunu izlemek için en uygun saat ise gecenin en karanlık olduğu dönemlerdir. Perseid meteor yağmurunun saat 23:00 ile 01:00 saatleri arasında gözlemlenebileceği tahmin ediliyor.
Bilim insanları Perseid meteor yağmurunun Türkiye'den de çıplak gözle gözlemlenebileceğini ifade ediyor. Perseidleri gözlemek için Türkiye saati ile 00.00 ile 04.00'te, yapay ışıklardan uzak bir bölgede, gözlerimizi gök kubbeye çevirerek sahneye odaklanmak yeterli olacak.
Gök taşlarının son derece yüksek hızlarla dünya atmosferine girip sürtünme sonucu yanması ile oluşan meteor yağmurlarının en dikkat çekicisi ise 14 Temmuz'da başlayıp 1 Eylül'e kadar sürecek Perseid (Perse) gök taşı yağmuru. Perseid, bu yıl en yoğun dönemine 12-13 Ağustos gecesinde ulaşacak.
Dünya'ya ulaşabilen göktaşları yandığından rengi siyahtır. Atmosferde gazla sürtünmesinden dolayı da yüzeyi cilalanmış gibi düzdür.
2 Eylül 2015'te Bingöl şehir merkezine 10 kilometre mesafedeki Sarıçiçek Köyü çevresine düşen gök taşının, 4,5 milyar yaşında, eşsiz bileşime sahip, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroid kuşağında yer alan en parlak asteroid olarak bilinen 4 Vesta'nın yüzeyinden bir çarpışma sonucu koptuğu belirlendi.
Muhtar, kaymakam veya vali, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve en yakın müze müdürlüğüne bu durumu bildirmelidir. Sonrasında Bakanlık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine göre, en kısa zamanda gerekli işlemleri yapmalıdır.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin birçok noktasından görülen göktaşının geceyi gündüze çevirdiği o anlar, Tunceli'de bir evin güvenlik kamerasına yansıdı. Tunceli, Elazığ, Malatya, Erzincan, Erzurum, Gaziantep başta olmak üzere bir çok kentte görülen göktaşının düşmesinin ardından gökyüzü bir anda aydınlandı.
Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çikşalub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir.
Bir meteorit, bir meteor olarak atmosferden geçişi sırasında yüzey malzemesinin aşınmasından arta kalan ve yere çarpan bir meteor kalıntısıdır. Her gün tahminen 25 milyon göktaşı, mikrometeoroit ve diğer uzay molozları Dünya atmosferine girmektedir.
Leonidleri çıplak gözle görmek mümkün ancak görüş mesafesini etkileyeceğinden şehir ışıklarından uzaklaşmak ve bulunduğunuz yerdeki hava durumunu kontrol etmek önemli. Aslan Takımyıldızı'nda yer aldığı için Leonid ismi verilen bu meteor yağmuru Türkiye'den de izlenebilecek.
Perseid meteor yağmuru, 2023 yılının en etkileyici gökyüzü olaylarından biri konumunda. Bu ışık şöleni hakkında gözler "Meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta?" sorusuna çevrildi. 14 Temmuz'da başlayan meteor yağmuru 1 Eylül'e kadar devam edecek.
Gökçeada, Perseid göktaşı yağmurunun en iyi gözlemlendiği rotalardan. Hatta Gökçeada Yıldızkoy'da her yılın 12-13 Ağustos'unda bu yağmuru izleme etkinlikleri düzenleniyor.
Perseid Meteor yağmuru 14 Temmuz'da başlayıp 1 Eylül'e kadar sürüyor. En yoğun görüldüğü gün ise bu yıl 12-13 Ağustos gecesi olacak. 23.30-04.00 saatleri arası ise meteor yağmurunun en yoğun gerçekleşeceği zaman dilimi olacak.
Perseid göktaşı yağmuru 12-13 Ağustos 2023 gecelerinde saatte ortalama 50 ila 70 meteor kayması gözlemlenebilecek. Meteor yağmuru, yıldız kayması ya da ateş topu şeklinde oluşacak.
Yılda bir kez Dünya'nın kütle çekimiyle etkileşime girip saçılan parçalar meteor yağmurunu oluşturur. Her sene Temmuz ortasında başlayan yağmur, parça akımının konumuna göre 9-14 Ağustos arasında zirveye ulaşır.
En merak edilen konular içerisinde göktaşının nasıl anlaşıldığı ve belli olduğudur. Genel olarak göktaşı mıknatıs çekmediği için yapılan testler içerisinde gelir. Ancak bu yanıltıcı olabiliyor. Çünkü bazı farklı taş cinsleri ve göktaşına benzer yeryüzündeki yapılarda mıknatısla herhangi bir tepkimeye girmez.
Göktaşı, içerisinde bulunan maddeler ile oldukça değerli olabilmektedir. Bu maddeleri incelemek isteyen veya göktaşına ilgi duyan kişiler bu taşları satın almak isteyebilir. Bu yüzden göktaşının son derece değerli olduğunu söyleyebiliriz.
Yeryüzüne düşen göktaşları veya meteoritler, büyük ölçüde demir ve nikel karışımından meydana gelir. Bu yüzden, herhangi bir mıknatıs tarafından çekilmeleri oldukça doğaldır. Eğer rastlantı sonucu bulunan bir kaya parçasının göktaşı olduğundan şüpheleniliyor ise mıknatıs ile test edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri