Şanlıurfa'ya özgü yemekler arasında lahmacun, etsiz çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, yöresel çorbaları, şıllık tatlısı, aya köftesi, ağzı açık, ciğer kebabı gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
En çok elde edilen baharat susam ve çörek otudur.
Yöresel ürünler bir bölgeye ait olan ürünler ile üretilen çeşitli yemeklere ve içeceklere verilen isimdir. Ülkemiz dört mevsimin aktif bir şekilde yaşanabildiği ülkelerden bir tanesi olma özelliği sayesinde birbirinden farklı ürünlerin birbirinden farklı bölgelerde yetiştirilebildiği bir ülkedir.
Şöbiyet, bülbülyuvası, zümrüt kadayıf, künefe ve katmer ile ününe ün katmaktadır. Çeşit çeşit lezzetleri ile damak tadında zirveyi yaşatan Antep üzüm pekmezini de kullanarak cevizli sucuk ve muska gibi lezzetleri de önümüze sunmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Kahramanmaraş'a özgü yemekler arasında Maraş tarhanası, Maraş dondurması, Maraş köfte, acem pilavı, Maraş Tava, cevizli kırma tatlısı, sömelek köfte, mumbar dolması, çöş börek, un sucuğu, ciğerli bulgur pilavı, pazı sarması, eli böğründe, Maraş paçası gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Batma Kaymak
Yeni doğum yapan ineklerin sütünden yapılan süt kaymağı ile bal ve boz iç Antep fıstığı ile bir araya gelmiş hali.
sıf. (< yöre+sel) yeni. Bir yöreye has olan, yerel, mahallî, mevziî.
Yöresel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Belli bir yöre ile ilgili, yerel, mahallî, mevzii, lokal. Belli bir yöreye özgü
Buzdolabı magneti, yöresel kumaşlar, yöresel kıyafetler, halı ve kilimler, cevizli pekmezli sucuk, isot biberi, bakır eşyalar, taş süslemeleri, Urfa akıtması, Urfa peyniri, menengiç gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
Ama dışarıdan gelen ve artık çürümeye yüz tutmuş çilekler bizim ürettiğimiz Şanlıurfa çileği ile karıştırılarak Şanlıurfa Çileği olarak vatandaşa satılıyor. Bu bizim için önemli bir problem. Devlet sebze ve meyve üreticiliğini desteklemiyor.
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
yapılamayacak (veya yapmak istemeyeceğin) bir şeyi yapacağını söylemek, hatta abartmak, bunun çok kolay bir şey olduğunu bile iddia etmek.
yöre - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) yöre “çevre, muhit” sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Eski Türkçe yörüg “açıklama, yorum” sözcüğü ile eş kökenlidir.) Bu sözcük Eski Türkçe yör- “yorumlamak, tabir etmek” fiilinden Eski Türkçe +A ekiyle türetilmiştir.
Türkçede civar kelimesi 'buralara yakın' anlamında kullanılmaktadır. Bu bölgeye yakın anlamında kullanılan civar kelimesi günümüz Türkçesinde sıklıkla kullanılan bir kelimedir. TDK sözlüğünde yöre, dolay ve yakında olan anlamındadır. Yöre ve dolay isimdir.
Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
Afyon Kaymağı - Afyonkarahisar
Manda ve inek sütünden elde edilen Afyon kaymağı tatlıların vazgeçilmez bir tamamlayıcısı ve lezzet kaynağıdır. Asıl tercih edilen kaymak manda sütünden elde edilendir. Manda kaymağı süt beyazı renginde olur, daha yağlıdır, daha lezzetli ve daha dayanıklıdır.
Kaymak: esasen sütün yağıdır.sütün yağı krema diye adlandırılır,sütün yağı(krema)dan tereyağı ve kaymak oluşur. Yani bir insan kaymak yada tereyağı yapmak isterse sütün yağını alması lazım. Sütün yağının yani kremanın farklı şekillerde işlenmesi ve pişirilmesi ile bu iki ürün oluşur.
Sahan Kaymağı ; Sütün kaynatılıp soğuması sırasında üst katmanında oluşan kaymaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri