Urfa-Mardin karayolunun 85. km.'sinden kuzeye sapan asfalt yolun 16. km.'sindeki Eyyup Nebi Köyü'nde Eyyup Peygamber, Eyyup Peygamber'in hanımı Rahime Hatun ve Elyesa' Peygamber'in mezarları bulunmaktadır. Bu köyün 400 yıldan beri Eyyup Nebi Köyü adıyla anıldığı vakfiyesinden anlaşılmaktadır.
Eyyub peygamberi, eşi Hz. Rahme'yi ve Hz. Elyesa peygamberi bağrında saklayan Eyyub Nebi beldesi, Harran havzasının en önemli turistik yerlerdir.
"Şanlıurfa'ya iz bırakan, ayak basan 7 peygamberimiz var. Türbesi Şanlıurfa'da olan Eyyüp peygamber, doğduğu makamın olduğu İbrahim peygamber var. Şuayip şehrinin de olduğu Şuayip peygamber var ve burası Elyasa peygamberin türbesinin olduğu bir kent.
Şanlıurfa'nın önemli inanç merkezleri arasında yer aldığını ve 14 civarında peygamberin bu bölgeden geçtiğinin rivayet edildiğini anımsatan Tolan, "İl genelinde 2 bin 107 camimiz var.
kabri Türkiye'de üstelik Diyarbekir'de bulunmaktadı
İlgili 17 soru bulundu
Zulkifl(A.S.) ile Nebi Harun-i Asefi, Nebi Alak, Zenun, Danyal ile Hz. Elyesa(A.S. )'nın amcasının oğlu Hürmüz, Nebi Harun'un yeğeni ve yardımcısı Ruyem gibi Nebi ve velilerin kabirleri kentte bulunmaktadır.
İlahiyat Fakültesi, üç semavi dinin ve bu dinlerin peygamberlerinin atası olarak kabul edilen Hz. İbrahim'in, eski ismi Ur olan şimdiki Şanlıurfa'da dünyaya geldiğini ve Harran'da da 75 yaşına kadar yaşadığını ardından Filistin'e doğru hicret ettiğini bilimsel araştırmalarla kanıtladılar.
Bu şehir önce Arach ve daha sonra zaman süreci içinde Erech, Orhay, Edessa ve Ruha isimlerini almıştır. Urhai veya Orhay ismi, Urfa'nın ilk sakinleri olan Arami – Süryanilerin verdiği isimdir. Daha sonra Urfa'ya gelen Helenler Edessa ismini verdiler. Helenlerin verdiği Edessa ismi “suyu bol” anlamına gelmektedir.
Eski Ahit'te Elişa ismiyle anılan Elyesa'nın mezar ve türbesinin Zülkifl Peygamber ile Diyarbakır'ın Eğil ilçesindedir. Bir başka rivayete göre Eyyub Peygamber'i ziyarete giderken öldüğü Urfa'da, Eyyub Türbesi'nin güneybatısında köye 500 metre mesafedeki makamdadır. Asırlardır Elyesa makamı olarak ziyaret edilmektedir.
Zekeriya Peygamber'i şehit ettiler.
Türkiye'de her ne kadar birçok peygamber makamı bulunsa da Danyal peygamberin kabri resmi makamlar tarafından yapılan araştırmalar sonucu kesinleşmiş tek peygamber kabridir.
Şanlıurfa doğuyu batıya bağlayan bir çok tarihi, ticari ve askeri yolların üzerinde yer almış olması nedeniyle geçmişte ve günümüzde önemli bir il olmuştur. Şanlıurfa, Dünya'nın ve Türkiye'nin en önemli bölgesel kalkınma projesi olan GAP'ın (Güneydoğu Anadolu Projesi) merkezi durumundadır.
İslam mitolojisine göre İbrahim'in Balıklıgöl platosu içindeki bir mağarada doğduğunu söylemektedir.
El Halil (Rûdaw) - Batı Şeria'daki El Halil kenti. Filistinliler kente El Halil, Yahudiler ise Hebron diyor. Filistinliler için şehrin adı, Müslümanlar tarafından Allah'ın dostu İbrahim veya İbrahim Halil olarak bilinen Hz. İbrahim'in adından geliyor.
Vefat ettiğinde 200 veya 175 yaşında olan İbrâhim'in naaşı Hebron'da Sâre'nin yanına defnedilir (Sa'lebî, s. 98-99; Taberî, I, 312).
20. yüzyılın başlarına kadar Osmanlı döneminde Ruha adı kullanılmış olup daha sonra muhtemelen halk dilinde Türkçe söylenişi kabul görerek Urfa'ya dönüşmüştür. 1984 yılında, Millî Mücadele dönemindeki önemine işaret etmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla şehre Şanlıurfa adı verilmiştir.
Kayı boyu adı günümüzde Urfa ve çevresinde geçmemesine rağmen onların bir oymağı olan Urfa Karakeçilileri diye bilinen ancak, idari birimlerin zamanla değişmesi veya göç yada iskanlar sebebiyle farklı sancaklara bağlanan Karakeçililer Kayı boyundandır.
Yukarıdaki yaklaşımın son benzeri, 10 Ocak 2017 günlü Cumhuriyet Gazetesi'nde Özgen Acar, “TRT'nin Tahriki!” başlıklı bir yazı kaleme alarak devam ediyor. “Göbeklitepe, günümüzden 12 bin yıl önce yapılmıştı. Oysa Hz. İbrahim, 8 bin yıl sonra yaşamıştı.
Balıklıgöl Platosu'nda Hz. İbrahim'in doğduğu mağara da bulunmaktadır. Üç semavi dinin atası olarak kabul edilen Hz.İbrahim'in doğduğu mağaranın ziyaretçisi de çok fazladır. Her dinden her ülkeden ve her şehirden yılın her mevsiminde bu mağaraya ziyaret vardır.
Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ile Elyesa peygamberler dahil 9 peygamberin medfun olduğuna inanılan Diyarbakır'ın Eğil ilçesi, turistlerin gözdesi haline geldi.
632'de, Veda Haccı'nı tamamladıktan ve Veda Hutbesi'ni verdikten birkaç ay sonra hastalandı ve Medine'de öldü.
Yeşil Kubbe (Arapça: القبة الخضراء, romanize: al-Qubbah al-Khaḍrā), İslam peygamberi Muhammed ve Müslüman Halifeler Ebu Bekir ve Ömer'in türbesinin üzerine inşa edilmiş yeşil renkli bir kubbedir. Kubbe, Medine'de Mescid-i Nebevî'nin (Peygamber Camii) güneydoğu köşesinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri