Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Çiğ köftesinin namı sınırları aşmış Şanlıurfa'nın, enfes mutfağına konuksunuz. Urfa kebabı, boranı, yumurtalı köfte ve daha nice leziz Urfa yemeği ile tanışmak için hazırsanız listemize başlıyoruz.
İlgili 35 soru bulundu
Şıllık Tatlısı (Şanlıurfa Yöresi)
Palize Nasıl Yapılır
Şekerle su kaynatılır, nişasta bir su bardağı su ile ezilir. Ezilen nişasta kaynayan şekerli suya karıştırılarak ilave edilir. Kaynayan malzeme katılaşınca kaselere boşaltılır, soğuyunca servis yapılır.
Son günlerin favori tatlısı Gelin Tatlısı . Sütlü şerbetle ıslatılmış yumuşacık bir kekle, üstüne hafif mi hafif muhallebinin birleşmesiyle ortaya çıkan damak çatlatan bir lezzet. Üzerinin kar gibi beyaz Hindistan cevizi ile kaplı olmasından dolayı sanırım bu ismi almış.
Kıbrıs'ta mutlaka yenmesi önerilen lezzetlerden biri olan gullurikya diğer yandan da yağımında kullanılan keçiboynuzu pekmezi sayesinde oldukça şifalıdır. Özellikle bayramlarda yapılan Kıbrıs tatlısı gullurikya, keçiboynuzu pekmezi olarak da bildiğimiz harnup pekmezi ile yapılıyor.
gaziantep'te yenmesi gereken çıtır kadayıf üstüne dizilen bütün antep fıstıklarından oluşmuş şerbetli enfes tatlı.
Ama dışarıdan gelen ve artık çürümeye yüz tutmuş çilekler bizim ürettiğimiz Şanlıurfa çileği ile karıştırılarak Şanlıurfa Çileği olarak vatandaşa satılıyor. Bu bizim için önemli bir problem. Devlet sebze ve meyve üreticiliğini desteklemiyor.
Şanlıurfa'da ne içilir sorusunu cevabı Gaziantep'te olduğu gibi değişmiyor. Menengiç kahvesi! Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen menengiç yani halk arasındaki adıyla çitlembik ağacının saçma büyüklüğündeki meyveleri kahve çekirdeği gibi kavrulup genellikle sütle pişirilip kahve gibi servis ediliyor.
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir.
Şanlıurfa Bitkisel Üretim Miktarları
Ülkemizin Pamuk ve Mercimek üretiminde lider, Fıstık ve Mısır üretiminde 2. sırada, yağlı tohum üretimi, tahıl üretiminde ilk sıralarda yer alan Șanlıurfa, sebze, meyve ve seracılık yatırımları için bir cazibe merkezidir.
Rivayete göre eski Yunanlılar Enoch'un (Enoch=Hermes = İdris Peygamber = Uhnud, bu dört ismin aynı kimse olduğu kabul edilmektedir.) insanlara şehirler kurmayı öğrettiğini ve onun devrinde 180 şehir kurulduğunu, bunların en küçüğünün Urhai veya diğer bir okunuşla Orhay yani Urfa olduğu söylenilmektedir.
Şıllık tatlısı, tatlı/tuzlu pek çok tarifin yapımında kullandığınız akıtma olarak da bilinen krep hamurundan hazırlanan ve ceviz içiyle dolgulu bir şekilde sunulan Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlı.
Aside tatlısı; un, tereyağı ve pekmez kullanılarak hazırlanan, içinde şeker olmayan, oldukça pratik, lezzetli ve de çok hafif bir tatlı tarifidir. Aside tatlısı Kayseri yöresine ait bir tatlıdır. Kıvamı muhallebi kıvamına yakındır, helva gibi olmamalıdır.
Son zamanların popüler tatlısı İbiza, çay sofralarına en çok yakışan tatlılardan biri. Sunumuyla göz alan İbiza tatlısı, kat kat muhallebi ve dışındaki kıtır bisküviden oluşuyor. Biz sizler için en sevilen şekli olan muzla hazırladık ama isterseniz içini sade yapabilirsiniz.
Sümelek tatlısı, çimlendirilmiş buğdayın kökünün sıkılması ile elde edilen sıvıya, yağ ve un ilave edildikten sonra sürekli karıştırılarak yapılıyor. Toplumda saygı gören kadınların öncülüğünde çok sayıda kişi tarafından yapılan sümelek tatlısına, kazanının altı yanmaması için birkaç ceviz veya taş atılıyor.
Urfa yüzde kaç Kürt var? Sonuç olarak Şanlıurfa 3 etnik grup açısından da birbirine yakın nüfusa sahiptir. Araplar %38 Kürtler %30 Türkler ise %25 civarı nüfusa sahiptir. Zazalar ise %7 civarı nüfusa sahiptir.
Şanlıurfa Sıra Gecesi Yapan Yerler Urfa'da sıra gecesi yapan yerler arasında ilk sırada Cevahir Han gelmektedir. Bu mekân şehrin en eski hanlarından biri olma özelliğini taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri