Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
Kronik kurdeşen (Kronik ürtiker)
6 haftadan uzun süren ürtiker ataklarını tanımlamak için kullanılır ve toplumda %0,5-1 oranında görülür. Hastalık sıklıkla 1-5 yıl arasında sürmektedir. Kronik indüklenebilir ürtiker / fiziksel ürtiker: Fiziksel nedenler ile tetiklenen kronik ürtikeri tanımlamak için kullanılır.
Ürtiker tedavisinde birinci öncelik antihistaminik ilaçlardır. Antihistaminik ilaçlara başlayan hastalarda tedaviye yanıt alınamaması halinde doz arttırımı yapılabilir. Bunun da işe yaramaması halinde anti Ig-E enjeksiyonları (Omalizumab) önerilebilir.
Ürtiker Tedavi
Ürtikerin nedeni belirlenebilirse ondan kaçınmak tedavinin esasını oluşturmaktadır. Antihistaminik ilaçlar ürtikeri ve anjioödemi kontrol etmede başarılıdır. Antihistaminik ilaçlar histamin'in etkisini bloke ederek kaşıntıyı ve ürtikerin tekrarlamasını önler.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı pembe kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı sıklıkla geceleri artar. Lezyonlar genellikle hiç iz bırakmadan 24 saat içinde kaybolur.
İlgili 29 soru bulundu
Ürtiker nedenleri arasında alerjenler (inhalasyon, kontakt,gıdalar) ,Tranfüzyon reaksiyonları, enfeksiyonlar (bakteriyal fungal viral helmitik), böcek sokmaları, romatizmal kollajen doku hastalıkları, Malign hastalıkları (tümörler), otoimmün hastalıklar (Hashimato troiditi) gibi birçok neden sıralanabilir.
Dermatografinin tam olarak nedenleri bilinmemekle birlikte bazı kişilerde bu durumun oluşmasında, üzüntü, enfeksiyon veya penisilin gibi ilaçların etkili olduğu gözlenmiştir.
Eğer ürtikerden kaynaklanan kızarıklıklar ile kabarıklıklar altı haftadan daha uzun süre devam ederse ve aylar ya da yıllar boyunca sık sık tekrarlarsa, durum kronik ürtiker olarak kabul edilir. Kronik ürtiker insanlar çok rahatsız edici olabilir.
Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
Tüm ürtiker hastalarına fiziksel ve psikolojik zorlanmaların (aşırı yorgunluk, egzersiz, stres gibi) hastalığı kötüleştireceği belirtilmelidir. Bu hastalar sıcak ortamlardan, alkollü içeceklerden, özellikle ağrı kesici, ateş düşürücü, kas gevşetici ilaçlardan ve diğer bitkisel kökenli tedavilerden kaçınmalıdırlar.
Olay şiddetliyse ve özellikle baş dönmesi, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, yutkunamama gibi farklı yakınmalar eşlik ediyorsa en yakın acil tedavi merkezine başvurulmalıdır.
Ürtiker tedavisinde ilk seçilecek ilaçlar antihistaminik ilaçlardır. Bu ilaçların normal dozları genellikle yeterli olmamaktadır. Bu nedenle alerji uzmanı antihistaminik ilaçların daha yüksek dozlarını ve kombinasyonlarını kullanmak zorunda kalır. Kortikosteroidler etkili ilaçlardır.
Ürtiker lezyonu aynı yerde 24 saatten uzun süre kalmaz. Ürtiker el, yüz ve gövde dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ürtiker bazen vücudun sadece az bir kısmını etkileyebildiği gibi, tüm vücuda da yayılabilir.
· Isırılan bölgeyi ılık suyla yıkayıp nemlendirici sürün. · Çok sıcak suyla duş almayın; cilt temizliğinde sert kese ve liften uzak durun. · Kolonya, ıslak mendil gibi kimyasal maddelerin cilde temasından kaçının.
Anti IgE (Omalizumab) tedavisi nasıl uygulanır? Tedaviye başlanmadan önce kan tahlili ile hastanın kanında IgE seviyesine bakılmalıdır. Anti IgE (Omalizumab) ilacı, deri altına enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır.
OMALİZUMAB size 4 haftada bir 300 mg olarak subkutan enjeksiyon ile (deri altına iğne ile) yapılacaktır. İlaç nasıl uygulanır? İlaç kuru toz halindedir ve uygulama öncesinde 1.4 mL steril su karıştırılması gerekir.
Kurdeşen ya da ürtiker nedir sorusuna kısaca; vücutta çok sayıda kaşıntılı, şiş ve kızarık döküntüyle karakterize bir cilt rahatsızlığı şeklinde cevap verilebilir. Bazı hastalarda ciltteki döküntülere dudaklarda, ağız içinde ve yüzde şişlik de eşlik eder.
Kurdeşen Kimlerde Görülür? Her beş çocuktan veya yetişkinden biri, yaşamları boyunca en az bir akut ürtiker atağı geçirir. Atopiklerde daha yaygındır. Tüm ırkları ve her iki cinsiyeti etkiler.
Stres ve anksiyete de yetişkinlerde kurdeşene yol açabilen önemli faktörlerdendir. Uzun süreli stres altında olan kişilerin bağışıklık sistemi zayıflar ve bu da vücudun alerjenlere karşı tepkisini artırarak kurdeşen belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Ürtikere halk arasında “kurdeşen”, “dabaz” da denilmektedir. Derinin alerjik bir hastalığıdır. Genelde tüm vücutta yaygın olarak görülen, ciltten hafif kabarık, sınırları belirgin, farklı boyutlarda, kızarıklık şeklinde oluşur. Hastalarda yoğun yanma, batma hissine bağlı kaşıntı görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri