Ürtiker olarak da bilinen kurdeşen, ciltte yüksek düzeyde histamin veya diğer kimyasalların salınımı ya da alerjik reaksiyon sonrasında ortaya çıkan, soluk kırmızı, kabarık ve kaşıntılı şişliklere neden olan bir cilt reaksiyonudur.
Ürtiker nedenleri arasında alerjenler (inhalasyon, kontakt,gıdalar) ,Tranfüzyon reaksiyonları, enfeksiyonlar (bakteriyal fungal viral helmitik), böcek sokmaları, romatizmal kollajen doku hastalıkları, Malign hastalıkları (tümörler), otoimmün hastalıklar (Hashimato troiditi) gibi birçok neden sıralanabilir.
Eğer ürtiker bulguları ilk başladığı zaman şiddetli ve cilt bulgularının yanında başka bulgularda var ise anafilaksi (alerjik şok) gelişme olasılığı olması nedeniyle hasta hemen bir acil servise götürülmeli ve anafilaksi tedavisinde olduğu gibi adrenalin yapılması gerekebilir.
Ürtiker tedavisinde birinci öncelik antihistaminik ilaçlardır. Antihistaminik ilaçlara başlayan hastalarda tedaviye yanıt alınamaması halinde doz arttırımı yapılabilir. Bunun da işe yaramaması halinde anti Ig-E enjeksiyonları (Omalizumab) önerilebilir.
Strese bağlı ürtiker, stresin bir tetikleyici faktör olarak rol oynadığı kronik ürtiker durumunu ifade eder. Bu durumda, stres, ürtikerin ortaya çıkmasına veya şiddetlenmesine neden olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kurdeşen Kimlerde Görülür? Her beş çocuktan veya yetişkinden biri, yaşamları boyunca en az bir akut ürtiker atağı geçirir. Atopiklerde daha yaygındır. Tüm ırkları ve her iki cinsiyeti etkiler.
Tedavi ilk basamağı, antihistaminik ilaçlardır. Kronik ürtikerde ise hastalığın kontrolü için mutlaka altta yatan nedene yönelik testler yapılır. Ürtiker tedavisi ile birlikte, neden olan faktörlerin tespit edilmesi ve buna yönelik tedavinin yapılması hastalığın tekrarının engellenmesi için önemlidir.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı pembe kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı sıklıkla geceleri artar. Lezyonlar genellikle hiç iz bırakmadan 24 saat içinde kaybolur.
Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ani başlangıçlı, ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle karakterize, kimi zaman dudak, göz kapağı gibi bölgelerde şişlikler ile seyreden ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
Kurdeşen hastalığı ilerlerse ne olur? Kurdeşen hastalığı ilerlediğinde ciltteki kaşıntı ve kızarıklık artar. Bu durum şiddetli hale gelebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar kurdeşenin ilerlemesiyle birlikte nefes almada güçlük çekme, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar yaşayabilir.
Tüm ürtiker hastalarına fiziksel ve psikolojik zorlanmaların (aşırı yorgunluk, egzersiz, stres gibi) hastalığı kötüleştireceği belirtilmelidir. Bu hastalar sıcak ortamlardan, alkollü içeceklerden, özellikle ağrı kesici, ateş düşürücü, kas gevşetici ilaçlardan ve diğer bitkisel kökenli tedavilerden kaçınmalıdırlar.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Ürtiker tedavisinde ilk seçilecek ilaçlar antihistaminik ilaçlardır. Bu ilaçların normal dozları genellikle yeterli olmamaktadır. Bu nedenle alerji uzmanı antihistaminik ilaçların daha yüksek dozlarını ve kombinasyonlarını kullanmak zorunda kalır. Kortikosteroidler etkili ilaçlardır.
Kurdeşenden farklı olarak, derinin altına yuvalanan akarın neden olduğu uyuz hastalığında kaşıntı ve kırmızı, pembe renkli döküntüler ortaya çıkar, uyuz ısırıklarının ciltteki reaksiyonu deri kıvrımları olan parmak aralarında, bileklerde, dirseklerde ve diz üstünde ve cinsel organ çevresinde görülür.
Akut kurdeşen bazı vakalarda 6 haftadan daha uzun sürebilir. Bu durumda rahatsızlık, kronik kurdeşen olarak tanımlanır. Sağlıklı bireyler arasında ortalama %1 oranında görülen kronik kurdeşen, akut kurdeşenin 6 haftadan daha uzun süren halidir.
Özellikle ilaçlar (en sık antibiyotikler, ağrı kesiciler, epilepsi ilaçları) ve yiyecekler (kabuklu deniz hayvanları, balık, süt, fındık, fıstık, patates, baklagiller, kereviz, maydonoz, havuç, baharatlar, pirinç, muz, elma, portakal) ürtikere neden olur.
Stres ve psikolojik sorunlar ürtikere yol açan en önemli nedenler arasındadır. Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalı ve gerekli durumlarda aşağıdaki ilaçlar kullanılmalıdır. En sık kullanılan ilaçlar; Antihistaminikler; Kaşıntı ve kabarıklığı birçok hastada düzelten, tedavide öncelikle kullanılan ilaçlardır.
Kurdeşen, vücut içinden ya da dışarıdan gelebilecek çeşitli uyaranlarla tetiklenmektedir. Bu uyaranların bir kısmı alerjik mekanizmalar yoluyla, bazıları iltihabi enfeksiyonlar sırasında veya sonrasında, diğerleri ise soğuk, sıcak, basınç ve efor gibi fiziksel etkiler yoluyla kurdeşeni tetikler.
Ürtiker bazen vücudun sadece az bir kısmını etkileyebildiği gibi, tüm vücuda da yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri