Mayıs ayı ise enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık, barbunya, bezelye, marul ve çilek, yeşil erik, malta eriği, dut tüketebileceğiniz bir aydır.
Özellikle yaz aylarında yetişen bu besin kahvaltı başta olmak üzere ara öğünlerde de tüketilmektedir. Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır. Yaz aylarına girmeden yetişmeye başlayan salatalığın haziran ayı itibariyle hasadı yapılmaktadır.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Salatalık Hangi Ayda Ekilir? Ferahlığı ile bilinen, kokusu ile kendine hayran bırakan salatalığı bahçenizde ya da balkonunuzda yetiştirmek istiyorsanız mart, nisan aylarında ekim yapabilirsiniz. Domates tohumunda olduğu gibi salatalık tohumu da düşük sıcaklıkta dikilmeye elverişli değil.
Yaz Sebzeleri ile Yapabileceğin Reçeteler
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
İlgili 43 soru bulundu
Temmuz: Salatalık ve çileği tohumu ekilir. Ağustos: Çilek, havuç, ıspanak ve marulun tohumu ekilir. Eylül: Tere, roka, marul, kırmızı turp, ıspanak ve dereotunun tohumu ekilir. Ekim: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, zeytin, sarımsak, soğan, tere, roka, mercimek, bakla ve dereotunun tohumu ekilir.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Hâlbuki doğru olan yazın yaz sebzelerini kışın kış sebzelerini tüketmek. Dolayısıyla kalorisi çok düşük olsa da domates, salatalık, biber gibi yaz sebzelerini kışın salataların içinde kullanmamak gerekiyor.
Marketten konserve, salça, hazır çorba almak yerine gıda kolektiflerinin, köy kooperatiflerinin ya da kadın üreticilerin kendi evlerinde ürettiği doğal ürünlerden satın alabilirsiniz. Sera domates ve salatalık yerine kışın kahvaltıda havuç, roka, tere, pancar tüketebilirsiniz.
Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Böylece bu dönem esnasında fazla sulama yapılması beraberinde bitkinin sararmasına (boğulmasına) neden olmaktadır. Bu dönemden sonra her 3-4 günde bir kez sulama yapılmaktadır.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir.
Türkiye'de de en çok üretilen sebze konumunda olan domatesin, 2017 verilerine göre yılda 13 milyon tona yakın üretimi yapılıyor. Üretim yapılan bölgelerin başında Akdeniz ve Ege Bölgesi gelirken, şehirler olarak baktığımızda sırasıyla Antalya, Bursa ve Manisa gelmektedir.
Yaz mevsiminde yetişen sebzeler: Yaz aylarında keyifle tükettiğimiz meyve çeşitlerinin yanı sıra aynı zamanda birçok farklı sebze çeşidi bulunmaktadır. Bunlar içerisinde taze fasulye, patlıcan, mısır, dolmalık biber, bamya, kabak, domates ve salatalık yer alır.
Domates, biber ve patlıcan aynı familyaya bağlı olduklarından hastalık, zararlıların o toprağa yerleşmesi ve hep aynı besin maddelerinin tüketilmesi toprağın bu yönde zayıf kalmasına neden olduğundan, bu sebze türleri arka arkaya aynı tarlada yetiştirilmemelidir.
Çok nemli, soğuk, su yönünden fakir topraklarla, killi topraklar hıyar yetiştiriciliğinde verimi önemli ölçüde düşürür. Hıyar su tutma kapasitesi yüksek olan, besin maddelerince zengin, tuz konsantrasyonu fazla olmayan, fazla kireç ihtiva etmeyen organik maddelerce zengin sıcak topraklardan hoşlanır.
Salatalıkta, çeşidin erkencilik özelliği ile yetiştirme ve bakım şartlarına göre salatalık tohumu ekiminden 55-70 gün sonra genellikle hasada başlanabilmektedir. Salatalık meyvelerinin normal çeşit iriliğinin 1/3'ü veya en fazla 1/2'sini aldığı zamandır.
Türkiye'de Salatalığın En Çok Yetiştiği İller
Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur.
Tohum Ne Zaman ve Nasıl Ekilir? Tohum ekimi Mayıs aylarına doğru sıcak aylarda yapılmalıdır. Tohum ekimi yapılacağı zaman bahçenin uygun derinlikte kazılması gerekir. Toprak beklendikten sonra toprak havalandırılır ve tohum ekimi için hazır bir hale getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri