Ürtiker nedenleri arasında alerjenler (inhalasyon, kontakt,gıdalar) ,Tranfüzyon reaksiyonları, enfeksiyonlar (bakteriyal fungal viral helmitik), böcek sokmaları, romatizmal kollajen doku hastalıkları, Malign hastalıkları (tümörler), otoimmün hastalıklar (Hashimato troiditi) gibi birçok neden sıralanabilir.
Eğer ürtiker bulguları ilk başladığı zaman şiddetli ve cilt bulgularının yanında başka bulgularda var ise anafilaksi (alerjik şok) gelişme olasılığı olması nedeniyle hasta hemen bir acil servise götürülmeli ve anafilaksi tedavisinde olduğu gibi adrenalin yapılması gerekebilir.
Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ani başlangıçlı, ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle karakterize, kimi zaman dudak, göz kapağı gibi bölgelerde şişlikler ile seyreden ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Amaç: Kronik idiyopatik ürtiker kaşıntılı papül ve plaklar ile karakterize olup yaşam kalitesini olumsuz etkileyen fakat etiyolojisi tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Vitamin D'nin mast hücrelerinin çoğalması, hayatta kalması, farklılaşması ve işlevi üzerineetkileri gösterilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
B12 vitaminine bağlı erken tip allerjik reaksiyonlar nadir olarak görülür. B12 vitamininin ticari preparatları (siyanokobalamin ve hidroksikobalamin) Tip 1 aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilmektedir. B12 vitamini ile ürtiker, anjiyoödem ve anafilaksi bildirilmiştir.
Kurdeşenden farklı olarak, derinin altına yuvalanan akarın neden olduğu uyuz hastalığında kaşıntı ve kırmızı, pembe renkli döküntüler ortaya çıkar, uyuz ısırıklarının ciltteki reaksiyonu deri kıvrımları olan parmak aralarında, bileklerde, dirseklerde ve diz üstünde ve cinsel organ çevresinde görülür.
Kurdeşen (Ürtiker) İlaç Tedavisi
Kurdeşen tedavisi için kullanılan ilaçları şu şekilde sıralayabiliriz; Kaşınma önleyici ilaçlar: Kurdeşen tedavisinde kullanılan standart ilaçlar antihistaminlerdir. Bu ilaçlar kaşınmayı, şişmeyi ve diğer alerji belirtilerini ortadan kaldırır.
Ürtikerin en önemli belirtisi ciltte oluşan kırmızı ve kaşıntılı kabartılardır. Büyüklükleri çok değişken olmakla birlikte genellikle birkaç milimetrelik çok sayıda kabartılar şeklinde görülür. Vücudun her yerinde oluşabilen bu kabartıların neden olduğu kaşıntı genellikle gece saatlerinde şiddetlenir.
Strese bağlı ürtiker, stresin bir tetikleyici faktör olarak rol oynadığı kronik ürtiker durumunu ifade eder. Bu durumda, stres, ürtikerin ortaya çıkmasına veya şiddetlenmesine neden olabilir. Ürtiker, deride kızarıklık, şişlik ve kaşıntı ile karakterizedir ve genellikle alerjik reaksiyonlardan kaynaklanır.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı pembe kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı sıklıkla geceleri artar. Lezyonlar genellikle hiç iz bırakmadan 24 saat içinde kaybolur.
Kronik kurdeşenin altında yatan sebepler araştırılırken genellikle tam kan sayımı, CRP, karaciğer enzimleri, sedimantasyon, D-dimer, Helicobakter pylori testi ve kan tetkikleri yapılmaktadır.
Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
Kurdeşen hastalığı ilerlerse ne olur? Kurdeşen hastalığı ilerlediğinde ciltteki kaşıntı ve kızarıklık artar. Bu durum şiddetli hale gelebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar kurdeşenin ilerlemesiyle birlikte nefes almada güçlük çekme, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar yaşayabilir.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Tedavi ilk basamağı, antihistaminik ilaçlardır. Kronik ürtikerde ise hastalığın kontrolü için mutlaka altta yatan nedene yönelik testler yapılır. Ürtiker tedavisi ile birlikte, neden olan faktörlerin tespit edilmesi ve buna yönelik tedavinin yapılması hastalığın tekrarının engellenmesi için önemlidir.
2)Bezelye filizi (hücre dışı histaminin yıkımını arttıran diamin oksidaz içerir). 3)Kırmızı soğan (Histamin salınımını inhibe eder, mast hücrelerini stabilize eder, hücre dışında histamin seviyelerini düşürür). 4) Sarımsak(Mast hücrelerinden histamin salınımını azaltır).
Bu durum, genellikle alerjik reaksiyonların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu hastalık, semptomların benzerliği nedeniyle zaman zaman uyuz hastalığı ile karıştırılmaktadır. Uyuz Sarcoptes scabiei adlı mikroskopik bir akar tarafından neden olunan bulaşıcı bir cilt hastalığıdır ve kurdeşenden tamamen farklıdır.
Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Uyuz, cildi etkileyen bir parazit enfeksiyonu olan bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Sarcoptes scabiei adlı parazitin neden olduğu uyuz; genellikle ciltte kaşıntı, kızarıklık ve döküntülerle kendini gösterir. Bu parazit, cildin üst katmanlarına tüneller kazarak ve yumurtalarını bırakarak enfeksiyonu yayar.
1- İlaçlar: En sık olarak ürtikere neden olan ilaçlar arasında penisilin ve türevleri, aspirin, sulfamidler, tiazid grubu başta olmak üzere diüretikler bulunmaktadır. Bazen ilaçlardaki renklendirici koruyucu tartrazine, azo boyaları ve benzoic asit ile çapraz alerjik reaksiyonlar gözlenebilmektedir.
· Isırılan bölgeyi ılık suyla yıkayıp nemlendirici sürün. · Çok sıcak suyla duş almayın; cilt temizliğinde sert kese ve liften uzak durun. · Kolonya, ıslak mendil gibi kimyasal maddelerin cilde temasından kaçının.
Kurdeşen ya da ürtiker nedir sorusuna kısaca; vücutta çok sayıda kaşıntılı, şiş ve kızarık döküntüyle karakterize bir cilt rahatsızlığı şeklinde cevap verilebilir. Bazı hastalarda ciltteki döküntülere dudaklarda, ağız içinde ve yüzde şişlik de eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri