Eğer ürtiker bulguları şiddetli ve deri bulgularının yanında dilde ve boğazda şişme ve solunum bulguları varsa acil olarak doktora başvurulmalıdır.
Kurdeşen hastalığı ilerlerse ne olur? Kurdeşen hastalığı ilerlediğinde ciltteki kaşıntı ve kızarıklık artar. Bu durum şiddetli hale gelebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar kurdeşenin ilerlemesiyle birlikte nefes almada güçlük çekme, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar yaşayabilir.
Ürtiker Kalıcı Bir Hastalık mı? Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir.
Akut ile kronik arasındaki fark sadece süre ile kısıtlı değildir. Akut ve kronik ürtiker nedenleri birbirinden oldukça farklıdır. Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Kronik Ürtiker
Kronik ürtikerin potansiyel tetikleyicileri arasında da ilaçlar, besinler ve besin katkı maddeleri, enfeksiyonlar, solunum yolu ile alınan alerjenler, sistemik hastalıklar, gebelik, adet dönemi, diş implantları ve psikolojik faktörler yer alır.
İlgili 20 soru bulundu
Ürtiker nedenleri arasında alerjenler (inhalasyon, kontakt,gıdalar) ,Tranfüzyon reaksiyonları, enfeksiyonlar (bakteriyal fungal viral helmitik), böcek sokmaları, romatizmal kollajen doku hastalıkları, Malign hastalıkları (tümörler), otoimmün hastalıklar (Hashimato troiditi) gibi birçok neden sıralanabilir.
Bu durumda en yakın acile başvurmanız gereklidir. Kronik veya müzmin ürtiker 6 haftadan uzun süren ürtikerdir. Müzmin ürtiker genel kanının aksine alerjik bir hastalık değildir.
Kurdeşene iyi gelen tedavi yönteminin başında antihistaminik ilaçlar gelir. Kurdeşene iyi gelen doğal yöntemlerin başında ise cilt kaşıntısının olduğu bölgeye soğuk kompres uygulamak, yulaf ezmesi ve karbonat banyosu da ciltteki tahrişi azaltabilir. Ayrıca aloe vera da kurdeşene iyi gelen doğal yöntemlerdendir.
Tedavi ilk basamağı, antihistaminik ilaçlardır. Kronik ürtikerde ise hastalığın kontrolü için mutlaka altta yatan nedene yönelik testler yapılır. Ürtiker tedavisi ile birlikte, neden olan faktörlerin tespit edilmesi ve buna yönelik tedavinin yapılması hastalığın tekrarının engellenmesi için önemlidir.
Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ani başlangıçlı, ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle karakterize, kimi zaman dudak, göz kapağı gibi bölgelerde şişlikler ile seyreden ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Kurdeşen vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilir ve geniş bir alana yayılma eğilimindedir. Anjiyoödem genellikle lokalizedir. Genellikle yüzü (özellikle göz kapakları ve ağız çevresi bölgeleri), elleri, ayakları ve genital bölgeyi etkiler.
Sonuç Kaşıntılı bir cilt tek başına ve tipik olarak bir kanser belirtisi değildir.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı pembe kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı sıklıkla geceleri artar. Lezyonlar genellikle hiç iz bırakmadan 24 saat içinde kaybolur.
Akut kurdeşen bazı vakalarda 6 haftadan daha uzun sürebilir. Bu durumda rahatsızlık, kronik kurdeşen olarak tanımlanır. Sağlıklı bireyler arasında ortalama %1 oranında görülen kronik kurdeşen, akut kurdeşenin 6 haftadan daha uzun süren halidir.
Strese bağlı ürtiker, stresin bir tetikleyici faktör olarak rol oynadığı kronik ürtiker durumunu ifade eder. Bu durumda, stres, ürtikerin ortaya çıkmasına veya şiddetlenmesine neden olabilir. Ürtiker, deride kızarıklık, şişlik ve kaşıntı ile karakterizedir ve genellikle alerjik reaksiyonlardan kaynaklanır.
Tüm ürtiker hastalarına fiziksel ve psikolojik zorlanmaların (aşırı yorgunluk, egzersiz, stres gibi) hastalığı kötüleştireceği belirtilmelidir. Bu hastalar sıcak ortamlardan, alkollü içeceklerden, özellikle ağrı kesici, ateş düşürücü, kas gevşetici ilaçlardan ve diğer bitkisel kökenli tedavilerden kaçınmalıdırlar.
Kurdeşenden farklı olarak, derinin altına yuvalanan akarın neden olduğu uyuz hastalığında kaşıntı ve kırmızı, pembe renkli döküntüler ortaya çıkar, uyuz ısırıklarının ciltteki reaksiyonu deri kıvrımları olan parmak aralarında, bileklerde, dirseklerde ve diz üstünde ve cinsel organ çevresinde görülür.
2)Bezelye filizi (hücre dışı histaminin yıkımını arttıran diamin oksidaz içerir). 3)Kırmızı soğan (Histamin salınımını inhibe eder, mast hücrelerini stabilize eder, hücre dışında histamin seviyelerini düşürür). 4) Sarımsak(Mast hücrelerinden histamin salınımını azaltır).
Kurdeşen tedavi edilmediğinde doğabilecek sonuçları şöyle sıralayabiliriz; Nefes almada zorluk: Vücutta görülen şişlikler eğer çocuğunuzun ağzında ve boğazında da meydana gelirse, nefes almada zorluk ve dolayısıyla bayılma meydana gelebilir. Eğer ağızda, dilde ve boğazda şişme varsa hemen acil servise başvurun.
Kronik ürtiker aylarca, yıllarca ve hatta ömür boyu sürebilir.
Kurdeşen ya da ürtiker nedir sorusuna kısaca; vücutta çok sayıda kaşıntılı, şiş ve kızarık döküntüyle karakterize bir cilt rahatsızlığı şeklinde cevap verilebilir. Bazı hastalarda ciltteki döküntülere dudaklarda, ağız içinde ve yüzde şişlik de eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri