Referans gücü, yöneticiye olan bağımlı saygının ve hayranlığın sonucudur. Bir çalışan, hayran oldukları yöneticiyle özdeşleşmeye çalıştığında görülür. Referans gücü, liderin çekici kişiliğinden dolayı takip tutkusunu çağırabilen karizmatik liderlerde yaygın olarak görülür.
Uzmanlık Gücü: Liderin işine ilişkin sahip olduğu bilgi, beceri ve uzmanlığın izleyicileri tarafından kabul edilmesi ile elde edilen güçtür.
Ödüllendirme Gücü: Bireyin başkalarını bir ödül ya da teşvik edici eylemler ile davranışa yönlendirmesi için kullanılan güçtür. Bu güç türünde, yönetici veya lider konumundaki kişinin grup üyelerini ödüllendirmesi söz konusudur. Olumlu motivasyonun en etkili yoludur.
Meşru güç, örgütün yetki hiyerarşisinde tutulan resmi konumunuzdan veya ofisinizden elde ettiğiniz güçtür. Örneğin, bir şirketin başkanı, şirkette bulunduğu ofis nedeniyle belirli yetkilere sahiptir. Çoğu güç gibi, meşru güç de algı ve gerçekliğe dayanır.
Liderin güç kaynakları ile ilgili en iyi bilinen çerçeve yasal (meşru) güç, ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü ve karizmatik/benzeşim gücü olarak belirtilmektedir (French & Raven, 1959; Raven, 1993).
İlgili 22 soru bulundu
Yapılan güç kaynakları sınıflamasından en çok kullanılanı French ve Raven tarafından yapılan beşli sınıflamadır. Bu taksonomiye göre güç kaynakları; ödül gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü, özdeşim gücü ve yasal güçtür.
Benzeşim gücünün temelinde bireyin hitabet yeteneği, ses tonu, dış görünüşü, kültürü gibi onu çekici ve etkileyici yapan karizmatik unsurlar vardır. Diğer bir ifadeyle burada önemli olan kişinin karizmasıdır. Bu güç kişiyi lider yapma özelliği bakımından ayrı bir öneme sahiptir (Koçel, 2011, s. 557).
Makam gücü, örgütteki pozisyona bağlı olup, kişinin şahsından bağımsızdır ve bu yüzden otoriteye benzetilir. Yasal güç, ödül gücü, ceza gücü ve ayrıca uzmanlık gücünün belli bir bölümü kişinin örgütteki pozisyonundan kaynaklanan güç türleridir.
Organizasyon yapısındaki farklı hiyararşik basamaklar ve biçimsel ilişkiler sonucu ortaya çıkan yetki türleri üç temel başlık altında toplanır. Bunlar sırasıyla; komuta yetkisi, kurmay yetki ve fonksiyonel yetkidir.
Beğeniye dayanan güç (karizmatik güç): Bu güç, kişinin grup üyelerinin gözünde hayranlık uyandırıcı, çekicilik, sempatiklik gibi kişisel niteliklere ya da karizmaya sahip olmasından kaynaklanır (Doğan, M., 1998: 253).
Belirli bir sistem ile düzeneğin çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlaması amacıyla kullanılan çeşitli birimlerin genel adı güç kaynağıdır.
Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
A)Basit Makamlar:
Bunlar; Çargâh, Buselik, Kürdi, Rast, Uşşak (Hüseyni) ve Hicaz'dır. Güçlü perdeleri, dörtlü ve beşlilerin ek yerinde olmalıdır.
Devletlerin hayatta kalması için önemli bir yer tutan güç kavramının unsurları coğrafya, doğal kaynaklar, endüstriyel kapasite, askeri hazırlık, nüfus, milli karakter, milli maneviyat/manevi değerler ve diplomasinin kalitesi olarak tanımlanmıştır.
Bir kişinin inançlarında,tutumlarında,davranışlarında ve duygularında başka kişiler tarafından meydana getirilen değişmedir.
Özdeşlik Gücü : Referans olma gücüdür. Bazı kişi, kurum veya gruplar hedef kişileri diğerlerinden daha fazla etkiler. Özdeşlik gücü, hedef kişilerde belirli bir şekilde davranma, hareket etme, düşünme açısından tatmin sağlama, örnek alınma, taklit edilme imkanı sağlar.
*Biçimsel güç: Yöneticinin işletme içinde bulunduğu makamdan kaynaklanan güç olarak tarif edilebilir. Bu güç yetkiyi temsil eder.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
Şekildeki vektörlerde bu durum alıcının özelliğine göre belirtilmiştir. Bundan dolayı alternatif akım devresindeki endüktif ve kapasitif özellikli alıcılarda üç ayrı güç ölçme faktörü ortaya çıkarır. Bu güçler görünür güç, aktif güç, reaktif güçtür.
Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.
Şehir hattından gelen gücün %80'ini sisteme yansıtabilen güç kaynakları bu sertifikayı almaktadırlar. En az %85 verimlilik sağlayanlar Bronz/Bronze, %89 olanlar Gümüş/Silver, %92 olanlar Altın/Gold, %94 olanlar Platinyum/Platinum ve en az %96 verimlilik sunanlar ise Titanyum/Titanium sertifikaya sahip oluyorlar.
Kapı dörttür. Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât,Marifet ve Hakikât kapılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri