Seçim yaparken ise mobilyalarınızın rengini ve desenini göz önünde bulundurmanız gerekir. Perde rengi seçiminde, evinizin duvar rengine uyumlu olmasına dikkat etmenizde fayda vardır. Bu sayede perdelerinizin rengini ortaya çıkarabilirsiniz. Açık renkli duvarlarda birçok farklı tonda perdeleri kullanmanız mümkün.
Örneğin küçük salon için hafif tül perde kullanmak ortamdaki ışık miktarını artırır. Kış aylarında küçük salonlara düşecek ışık miktarı daha az olacağı için renk seçiminde sarı perdeler iyi bir seçenektir. Şeffaf ve yarı geçirgen salon kısa perde modelleri de salonda daha aydınlık bir ortam yaratır.
Yukarıda belirttiğimiz gibi ülkemizde salonlar için genel olarak tül perde tercih edilir. Tül perdeler tek tip olmayıp büzgülü ve pileli modeller sunar. Renk skalası olarak ağırlıklı olarak beyaz, bej ve krem gibi açık tonlar tercih edilir. Tül perde dışında desenli veya düz kumaş perdeler de bulabilirsiniz.
Yoğun desenli perdeler küçük salon dekorasyonu için pek uygun seçimler olmayabilir. Eğer küçük bir eviniz varsa kısa ve az desenli ya da tek renk perdeleri tercih edebilirsiniz. Küçük salonlar için ince kumaşlı, “uçuş uçuş” diye tabir edilen kumaştaki perdeler daha uygun olabilir.
Birçok kişinin gündelik hayatta ev içinde kullandığı zebra perde, birçok farklı özelliği ile ön plana çıkar. Buna göre zebra perdenin tam olarak nasıl bir yapıda olduğunu dile getirmek lazım. Zebra perde, klasik perdeye göre çok daha kullanışlı olan ve sabit bir şekilde görünümü ile dikkat çeken bir üründür.
İlgili 16 soru bulundu
Örneğin; geniş ve büyük pencereli çokça ışık alan odalarda ışığı kesmek için kalın kumaşlı perdeler tercih edilirken; oturma odası ve salonlarda ise ışık geçişine izin veren kumaş ve renkler tercih edilmelidir. Perdeyi perde yapan diğer bir deyişle perdeyi gösteren şey piledir.
Birçok mobilyayla uyumu sayesinde beyaz keten tül perde sıklıkla tercih edilir. Kırışmaz yapısıyla keten tül kumaş perde üretimin çoğunlukla kullanılan malzemeler arasındadır.
Küçük salonlar için en ideal renkler beyaz, krem, bej, açık gri, açık pembe ve mavi olsa da küçük çocuğu olanlar için çok ideal renkler olmayabilir. Bu durumda yine koltuk rengini açık tonlarda tutup koltuklarınızın üzerine, çocuklarınızla dost, rengarenk şallar ve örtülerle geçici olarak kapatmanız mümkün.
Oturma odasında kendi zevkinize göre kendi tasarımlarınızı yapabilirsiniz. Krem, bej, ekru, beyaz gibi tonlarda kullanacağınız perdeler genellikle her evde kullanılan mobilyalar ile uyum sağlar. Stor perdeler, zebra perdeler ve fon perdeler oturma odası için uygun perde modelleridir.
Işığın birçoğunu soğurduğundan dolayı güneşlik perde cama yakın sırada, yani ilk sırada olmalıdır. Ayrıca ısının da tamamının içeri girmesini engeller ve bu nedenle yaz ayları sıklıkla bu perde kullanılır. Perde kornişlerinde ikinci yani orta sıraya takılacak perde ise tül perde olmaktadır.
Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Açık duvar üzerine renkli deseni olan bir perde kullanılabilir. Gri koltuklarla birlikte siyah beyaz perde ve yastıklar kullanılabilir. Gri ile birlikte en çok mercan rengi, krem rengi, sarı, yeşil, bal rengi ve altın rengi gibi renklerin kullanıldığını görebiliriz.
Güneş ışığının etkisini en iyi yansıtan beyaz, krem, gri, fildişi, açık mavi, bej, lavanta ve soluk sarı gibi açık renkler aydınlık ve ferah gösteren renklere örnek olarak verilebilir.
Ev dekorasyonunda sadeliği seçenler, pastel tonları kullanarak salonda renk uyumunu sağlayabilir. Soft ve pastel renkler gözü yormaz, ruhsal açıdan dinlendirici bir etki oluşturur. Ana rengin alt tonları olan açık sarı, mavi, yeşil pastel tonları zevkinize göre salon dekorasyonunda renk uyumu için tercih edebilirsiniz.
Salon ve Oturma Odası
Bu nedenle bu mekanlarda gözü yormayan, sakinlik ve dinginlik sağlayan renkler tercih edilmelidir. Mavinin ve yeşilin açık tonları, beyaz, nötr ve doğal renkler size günün stresini unutturmakta yardımcı olur. Ayrıca bu renkleri tercih ettiğiniz taktirde oda daha geniş görünecektir.
1- Kırmızı
İnsanların dikkatini çeker ve tutar, bu yüzden pazarlama için her zaman en popüler renktir.
Şüphesiz en çok boyanan duvar rengi boyası bej rengidir. Diğer renkler ile oldukça uyumludur. Bej renginin kendi içerisinde farklı tonları mevcuttur. En çok tercih edilen kum beji tonudur.
En yüksek aydınlatma için genelde gri ve mavi tonları tercih edilmektedir. Odanızın duvarlarını tavanın 10 cm altına gelecek şekilde hatta varsa kornişin altına kadar boyayın ve bu kısmı beyaz renge boyanın. Bu beyaz şerit görüntü olarak tavanın yüksekliğini arttırır ve odanın daha yüksek görünmesini sağlar.
Bazı tül perde modelleri ütü gerektirmez. Bunlar arasında örme tül, dantel tül, krinkıl tül perde modelleri sayılabilir. Keten tül, yıkanması ve ütülenmesi oldukça zor perde modelleri arasındadır.
Perde perdesi ve perdelerin kadar perdelerin tüm perdelerin kumaşı garanti ediliyor. Stor perde ham kumaştan elde edilen ve işlemden geçmiş bir üründür. Mağaz mevcut tül perde kumaşlarının rengi, desen modeli çeşidi bulunmaktadır. Stor perde kullanım ömrü en az 5 yıl. 10 yıla kadar uzatmaktadır.
En çok siyah rengi tercih edilir. Fakat blackout perde renkleri yeşil, gri, mavi, sarı veya kahve gibi geniş bir renk skalasına da sahiptir. Evinizin eşyaları siyah tonlarına yakınsa sarı, mavi, yeşil gibi renkleri tercih ederek kontrast oluşturabilirsiniz.
Halı ve Perde Seçiminde Renk Uyumu
Mobilyalarınız koyu renklere sahipse hem halıda hem de perdelerde daha açık renkler kullanarak estetik algısını artırabilirsiniz. Görsel bütünlük amacı varsa tüm renklerin benzer tonda olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü seçeceğiniz renkler bir odayı daha geniş ve ferah gösterebilir.
Beyaz bir yatak odasında kahverengi gölgeli bir perde kullanmak bile havayı değiştirmeye yardımcı olacaktır. Beyaz renkli bir yatak odasına birkaç güzel perde renk kombini önerisi olarak bej halı, pembe perde ve ekru tül, krem abajurlar harika duracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri