Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.
Aralık : Uskumru, lüfer, palamut, torik bu ayda lezzetlidir. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de lezzetli olduğu dönemdir.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
ARALIK: Bol miktarda tekir getiren bir aydır. Uskumru, palamut ve lüfer iyice yağlanarak daha da lezzetlenmiştir. OCAK: Yağlanmanın devam etmesiyle palamut, lüfer ve uskumru en lezzetli halindedir.
Sardalya Temmuzda sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir.
İlgili 20 soru bulundu
Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır.
Balık kış mevsiminde en çok tükettiğimiz besindir. Sardalya da özellikle kılçığından kolaylıkla ayıklayabildiğimiz nefis bir balık türüdür. İşte evde kolaylıkla yapabileceğiniz enfes sardalya tarifi...
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Uskumrunun lezzetinin kaybolmaması için fırın tepsisinde ya da ızgarada pişirmeniz önerilir. Böylece daha düşük kalorili uskumru tüketebilirsiniz.
Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir.
Sardalya'nın kilosu ise 50 TL'den satışa sunuluyor. Lezzetli ve ekonomik bir alternatif olarak tercih edilen Sardalya, sofralarda yerini alıyor. Sezonda artış yaşanan diğer balık türlerine de bir göz atalım: İstavrit: 60-70 TL/Kilo.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Uskumru Omega-3 yağ asitleri bakımından son derece zengindir. Düzenli olarak uskumru tüketmek kalp sağlığı açısından son derece önemlidir. İçerisinde B12 vitamini bulunmaktadır. Uskumru filetosu bir kişinin günlük B12 ihtiyacının yaklaşık %279'unu karşılamaktadır.
Uskumru eti yenen ve oldukça lezzetli bir balık türüdür. Çok lezzetli ve yüksek yağ içeriğine sahip olan uskumru balığı, en taze hali ile sonbaharın başlangıcında ile birlikte kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir. Özellikle kış aylarında uskumru balığı, daha da lezzetli bir hale gelir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Uskumru, Torik ve Orkinosu içeren bir familyadandır.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
Uskumru Kılçıklı mı? Uskumru büyük kılçıklara sahip olması sebebiyle, kolayca kılçıklarından arındırılabilir ve tüketilebilir. Küçük balıklar gibi tüketirken çok fazla kılçıkla karşılaşılmaz.
İlk önce balıkları yıkayıp tuzluyoruz, bir kaba unu ve mısır ununu karıştırıyoruz. Balığı bu un karışımına buluyoruz ve kızgın yağda önlü arkalı kızartıyoruz. Afiyet olsun.
Çipura, levrek, mercan, sardalya, istavrit, kefal, palamut, barbunya gibi çok ufak olmayan balıkların taze olup olmadığını kuyruğunun dik durmasına bakarak bu yöntemle kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.
Uskumru, kızartma, fırınlama ve buğulama teknikleriyle pişirilir. Aynı zamanda meze yapımında kullanmak da mümkündür. Uskumru balığının lezzetini arttırmak için, pişirmeden önce sosla marine edilmesi önerilir.
Somon, alabalık ve saithe gibi yüksek yağlı balıklarda özellikle büyük miktarda omega-3 vardır. Omega-3 yağ asitleri önemlidir ve vücut bunları kendi üretemediğinden yiyecekler yoluyla almaktadır. Bu nedenle çocuklar ve yetişkinler için balık haftada bir veya iki kez sofrada olmalıdır.
Çipura Ege denizinin balığıdır. Çanakkale'den Gelibolu'ya kadar sahillere yakın kumluk, çakıllık ve taşlık bölgelerde yaşar. Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri