Uskumrular bugün Çanakkale Boğazı'nın Ege'ye açık sahil sularında ve Saroz'da, bir miktar av vermektedir. Kolyoz sürülerine karışan çok az miktarda uskumru Marmara'da avlanılmaktadır. Uskumru çaparisinin beden ve köstek kalınlıkları balığın derin, orta ve sığ sularda bulunmasına göre değişir.
Uskumrunun en sevdiği yemlerin başında hamsi ve çaça gelirken, uskumruyu en fazla seven avcı balıkların başında ise torik ve orkinos gelir. 8–10 yıl arasında yaşayan uskumruların Şubat ile Nisan ayı arası üreme dönemidir. Uskumru balıkçılığı daha çok çapari ile yapılır.
Büyüklüğü ortalama 30–35 cm'dir, maksimum 50 cm olur. Ortalama ağırlığı 200-500 gram civarındadır. Kuzey Amerika sahilerinde, Kuzey Denizi, Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz'de yaşar.
Bu sebeple her ay oldukça bereketli geçmektedir. Ocak, Şubat, Mart: Kışın soğuk aylarında hamsi, kefal, mezgit, uskumru, karagöz ve çipura balıkları avlanabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda barbunya, çipura, mercan, levrek, istavrit ve palamut gibi balıklar tutulabilir.
Kolyosa çok benzeyen ve sürüler halinde dolaşan göçmen bir balıktır. Denizlerimizde 30 cm civarında olan uskumru Kuzey Denizinde 50 cm'ye kadar büyür. Yaz aylarını Karadeniz'de geçiren uskumru eylül ve ekim aylarında Marmara'ya iner ve kışı burada geçirip yumurtlar. Mart ile haziran aylarında da Karadeniz'e döner.
İlgili 24 soru bulundu
Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır. Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır.
Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal en çok tüketilen dip balıklarıdır. Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut; küçük olanları uskumru, sardalya ve istavrit ve hamsidir.
At çek olta orta büyüklükteki balıkların avlanmasını sağlar. Lüfer, alabalık, somon, sazan, sardalya ve levrek gibi balıklar at çek olta ile yakalanır.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Besin değeri açısından da zengin olan uskumru balığı pek çok protein ve vitamin içerir. İlk akla gelen uskumru Omega 3 açısından zengindir bilgisi olsa da uskumru sadece Omega 3 açısından değil; A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından da zengindir.
En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir. Toriğin de büyükleri vardır, büyüğüne sivri denir, daha büyüğüne altıparmak denir, en büyüğüne de piçota denir.
Uskumrunun gözleri ufak olur, kolyozunsa daha büyükçedir. Uskumrunun rengi deniz mavisidir, kolyozunki yeşile kaçar. Uskumru canlıyken derisinde altın ve gümüş renkli parıltılar görülür; bir de sırtının tam ortasında, başından kuyruğuna kadar uzanan siyah bir çizgi bulunur. Kolyoz daha yuvarlak, uskumru daha yassıdır.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir.
Uskumru, Vücut iğ şeklindedir. Sırtta aşağıya doğru inen açık veya koyu yeşilimsi-mavi, üzeri lekeli bantlar vardır. Başta beyin görünmez, karın tarafı açık gümüşi renktedir. Bütün yüzgeçler yumuşak ışınlı olup, gözler kolyoza göre daha ufaktır.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Levrek balıkları, canlı yemler veya yapay yemler ile donatılmış oltalarla avlanabilir. Canlı yemler arasında küçük balıklar, karides veya yengeç gibi deniz canlıları bulunabilir. Yapay yemler arasında ise jigler, yemler ve jerkbaitler gibi çeşitli seçenekler vardır.
Yem seçimi de yine hedef balığa göre farklılık göstermektedir. Genellikle çipura, mercan, karagöz, mezgit gibi yassı balıklar için karides, midye, kurt ya da mamun kullanılır.
Işık Kullanımının Gece Balık Avcılığında Faydaları Nelerdir? Işık kullanılarak çinekop, hamsi, sardalya, istavrit, zarğana, kalamar, sübye, kolyoz, tirsi, istavrit türü balıklar ışığa çekilerek toplanır eğer amaç bu tür balıkları avlamak ise olta veya ağ gibi çeşitli malzemeler ile zevkli şekilde kolayca avlanabilir.
Sarı kuyruk (Seriola dumerili), diğer adıyla kuzu balığı, ışınsal yüzgeçliler sınıfında bulunan avcı bir balık türü. Özellikle Akdeniz bölgesinde bulunan sarı kuyruk, 70-80 kilograma kadar ulaşabilmektedir.
Teke ile yapacağımız levrek avcılığında iskele gibi yüksek bir zeminde isek farkılı metod,kıyı sularına sıfır seviyede av yapacak isek farklı medot uygulamakta fayda vardır.Her iki avlanma şeklinde de unutulmamalıdır ki levrek avcılığının en verimli zaman dilimi gece yapacağımız avlanmadır.
Uskumru, Torik ve Orkinosu içeren bir familyadandır.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
Yapısında kalsiyum, fosfor, potasyum, selenyum ve magnezyum mineralleri yüksek miktardadır. Günlük selenyum ihtiyacımızın yüzde 63'ünü sağlar. Güçlü bir antioksidan olan selenyum, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini azaltır. Hücreleri korur ve yaşlanmayı geciktirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri