Sözlükte “gerçeğe uygun bilgi, doğruluğunda şüphe bulunmayan inanç” anlamındaki yakīnin nisbet hali yakīnî kelimesinin çoğulu olan yakīniyyât doğruluk derecesi kesin veya kesine yakın önermeler için kullanılır.
Muhayyelât.
Doğru veya yanlış, kabul edilebilir veya edilemez olsun insanda sevinç ve huzura yahut nefret ve sıkıntıya yol açan önermelerdir.
Bir tartışma sırasında kullanılan, karşı tarafça da önceden doğruluğu kabul edilen önerme anlamında terim.
Sözlükte “sabit olmak, durulmak, sükûnete kavuşmak” anlamındaki yakn kökünden türeyen yakīn, terim olarak “doğruluğunda şüphe bulunmayan, vâkıaya uygun bilgi, sabit ve kesin inanış, kanaat (itikad), şüphe ve tereddütten sonra ulaşılan kesinlik” anlamına gelir.
(ﻇﻨّﻴّﺎﺕ) i. (Ar. ẓannі > ẓanniyye “zanla ilgili şey”den çoğul eki -āt ile ẓanniyyāt) Zanna dayanan, kesin olarak bilinmeyen şeyler.
İlgili 15 soru bulundu
Kesin bilgi ve inanç anlamında mantık, felsefe, kelâm, fıkıh ve tasavvuf terimi. Zihnin zorunlu olarak kabul ettiği, kesin bilgi içeren önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
Doğruluğu söyleyenin otoritesine dayanan hüküm. Kıyas türlerinin uygulama alanları için kullanılan bir mantık terimi. Farklı derecelerde zan ifade eden önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
“Gerçek varlık, doğru hüküm” anlamındaki hak ile “gerçeğe uygun kesin bilgi” anlamındaki yakīn kelimelerinden oluşan terkip, “iç duyu veya iç tecrübe yoluyla ulaşılan ve kesinlik bakımından en son merhaleyi teşkil eden doğru bilgi” diye tanımlanabilir.
Gözlem yoluyla elde edilen ve doğruluğu apaçık olan bilgi mânasında bir terim. Kesinlik açısından en ileri derecede bulunan doğru bilgi anlamında bir terim. Doğruluğu kesin olan önermeler anlamında felsefe ve mantık terimi.
Kadim, Arapça kökenli bir sözcüktür ve dilimize de çok eski zamanlarda Arapça dilinden geçmiştir. Kadim, geçmişi çok eski ya da eskilere dayanan anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
MÜŞÂHEDAT. (ﻣﺸﺎﻫﺪﺍﺕ) i. (Ar. muşāhede'nin çoğul eki -āt almış şekli muşāhedāt) Gözle görülen, gözlemlenen, müşâhede edilen şeyler: Elhâsıl eve gider gitmez bütün tahassüsat ve müşâhedâtımı anlattım (Ahmet Râsim).
(ﻭﻫﻤﻴّﺎﺕ) i. (Ar. vehmі > vehmiyye “vehimle ilgili şey”in çoğul eki -āt almış şekli vehmiyyāt) Gerçekte var olmadığı halde var sayılan şeyler, kuruntudan doğma zanlar üzerine kurulmuş bilgiler.
Tecrübeye dayanan, tekrar edilen deneyler sonunda verilen hüküm anlamında mantık terimi.
Hulfî Kıyas: “Hulf”, ters olma, karşı koyma, muhâlefet etme anlamalarına geliyor. Kanıtlanmak istenen önermenin karşıt halinin imkânsızlığını (saçmalığını) göstererek ispat edilmesi istenenin önermenin doğruluğunun kanıtlanmasıdır. Buna saçmaya irca etme de deniyor.
Formel mantık, mantığın geleneksel ya da biçimsel özelliğidir. Geleneksel mantık olarak da adlandırılır. Bir düşüncenin içerik bakımından doğru olup olmadığını değil, biçimsel ya da formel yönden doğru olup olmadığını dikkate alır, bunu önemser. Bu yanıyla da düşünce biçimlerinin çözümlemesini içerir denilebilir.
Mantık ya da eseme, bilginin yapısını inceleyen, doğru ile yanlış arasındaki akıl yürütmenin ayrımını yapan disiplindir, doğru düşüncenin aletidir.
Arapça ayn kelimesi göz, aynel ise gözlem anlamına gelir. Yakin sözcüğü ise, bir şeyi tam ve doğru bir şekilde bilmek, vakıf olmak ve öğrenmek demektir.
Hakka'l-yakīn Kur'ân-ı Kerîm'de iki yerde geçmektedir. Bunlardan birinde, başta Kur'an olmak üzere İslâmî gerçekleri yalanlayıp haktan sapanların cehenneme atılacağı belirtilirken kullanılmakta ve “meydana gelmesi kesin olan bir hususun fiilen gerçekleşmesi” mânasına gelmektedir (el-Vâkıa 56/95).
Ayn el Türk (Arapça: عين الترك, "Türk Çeşmesi), Cezayir'de Oran ilinde, Akdeniz kıyısında ilçe merkezi. Oran'a on beş kilometre uzaklıktadır. Dokuz belediyesi vardır. Önemli bir turizm merkezidir.
Yakından karı görmekle hasıl olan bilgisine de (Ayn-ül-yakîn) denir. Karı eline alıp incelese, soğukluğunu öğrense, biraz yiyip tadına baksa, bu bilgisine de (Hakk-ul-yakîn) denebilir.
Ve böylece İlm'el yakîn'i, Ayn'el yakîn'i aşan sahâbe, Hakk'ul yakîn'inin de sahibi oldu. İşte Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in onlara olan bu lâfız yani ruh anlatımını, Bakara Suresinin 151. âyet-i kerimesi, evvelâ ilk 14 basamağı; Allah'ın âyetlerini tilâvet etmek, okumak ve anlatmak olarak anlatıyor.
Böylece ilmel-yakinden aynel-yakin mertebesine ve mardiyye makamına gelir.
Ona göre cedel, “çelişmeler öğretisi” anlamına gelmekte ve reddedilmek istenilen herhangi bir görüşün ya da tezin, imkansız ve saçma olduğunun tartışma yoluyla ortaya çıkarılmasında kullanılmaktadır.
Varlık ve olayların gerçekliğini ve bilgilerin doğruluğunu inkâr eden, doğru ve geçerli bilgiye ulaşmanın mümkün olmadığını savunan felsefî akımın genel adı.
Karşısındakini yanıltmak için bilerek yanlış önermelerle kıyas yapmaya mugalata denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri