Cemil Meriç'in dediği gibi “Üslubun kimliğindir.” Kimliksiz, kişiliksiz, karaktersiz olmak kurduğunuz cümlelere bakar.
Üslubun kimliğindir demiş Cemil Meriç. Bizim en büyük sorunumuz da üslup. Neyi nasıl söyleyeceğini bilemiyor o farkındalığı yok çoğu kişinin. Lafı nereye kadar hesap edemiyor.
usûl ve üslûptur. Üslûplu insan, şahsiyetli insandır. demektir.” şahsiyetine zarar vermez.
Üslup terimi biçem ismi ile de bilinmektedir. Bu terim kişilerin günlük yaşamlarında yazılı ve sözlü olarak ifade ettikleri konularda kullandıkları dilin ifadesi anlamına gelir.
Bir insanın ne söylediğinden çok, hangi tonda, hangi bakışla, nasıl davranarak söylediği önemlidir. Üslûp, duygu ve düşüncelerimizi ifade ederken tercih ettiğimiz yoldur. Üslup, anlatım biçimidir. Sanatta eserin “ne söylediği” kadar “nasıl söylediği” de önemlidir.
İlgili 18 soru bulundu
Üslup: Sözlük anlamı “tarz, yol, usül”dür. Edebiyat terimi olarak üslup, dilsel araç ve olanaklardan yararlanarak düşünce, duygu, hayal ve eylemlerin özgün, kişisel bir yaklaşımla ifade ediliş biçimi, anlatılış tarzı. “Biçem, stil, deyiş, eda, özanlatı, tarz” kelimeleri de aynı anlamda kullanılmıştır.
Türkçe'de bazı kelimelerin anlamları ve yazılış biçimleri sık sık bu sözlük üzerinde sorgulanmaktadır. ÜSLUP NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "üslup mu , uslup mu?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı üslup şeklinde olmalıdır.
Üslûbun çürükse; anlattığın gül, çiçek değildir. Bir insanın kişiliği, karakteri, tarzı, değerleri, düşüncesine, düşünceleri de üslubuna yansır.” Bir insanın üslubu, tarzı, onun kişiliğini oluşturan tüm öğelerin etkisiyle oluşur, biçimlenir.
Üslubu kısaca tanımlamak gerekirse bir duygunun, düşüncenin kişisel anlatım biçimi, sözcüklerin seçimi ve kullanımı gibi dil ve anlatım özelliklerinin bütünüdür. Kısacası her insanın üslubu kendini ifade tarzıdır diyebilirim.
Günümüze kadar önemli yerli ve yabancı kaynaklarda, üslup çeşidi olarak sayılanlar arasında şunlar var: Akıcı, bayağı, belgin, canlı, çocuksu, estetik, hoyrat, özensiz, özentili, parçalı, pitoresk (resmimsi), renkli, süslü, sürükleyici, yalın, yapma, yüce, zarif, zengin, samimi üslup.
Üslubumuz kişiliğimizi yansıtır. Sahip olduğumuz değerleri ve ilkelerimizi kendimize özgü bir tarzda dışa vurma biçimimizdir. İnsanın üslubu, karakterin yansımasıdır. Bir insanın ne söylediği kadar, nasıl söylediği, hangi tonda, hangi davranışla söylediğide önemlidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan üslup kelimesinin sözlük anlamı bir hedefi gerçekleştirmek için izlenen yoldur. Edebiyatta ise terim anlamında kullanılan üslup kelimesi, bir yazarın kendine özgü anlatış biçimi anlamına gelir.
Arapça slb kökünden gelen uslūb أُسْلُوب “yol, yöntem, usul, tarz” sözcüğünden alıntıdır.
Biçem kelimesi Türk Dil Kurumuna göre üslup anlamına gelmektedir. Biçem kelimesinin farklı söyleyişleri de bulunmaktadır. Bunlar stil, özanlatı ve deyiştir.
Bir yazarın yapıtında neyi anlattığı, ne üzerinde durduğu “konu'yu ya da içeriği; konuyu işlerken sözcükleri ve dili kullanma tarzı “üslup”u (biçem) belirtir. Bir başka deyişle “Yazar neden söz ediyor?” sorusu bize konuyu, “Yazar konusunu nasıl anlatıyor?” sorusu da üslup özelliğini buldurur.
Sözlükte “izlenen yol, benimsenen tarz” anlamına gelir. Dil ve edebiyatta üslûp kişinin kendi duygu, düşünce ve heyecanlarını dile getirme şekli, dili kullanma biçimidir.
Halk müziği bağlamında kimi kaynaklar “tavır”ın yöresel icra karakterini7, “üslûp”un ise kişisel icra karakterini ifade ettiğini öne sürmekte iken, kimileri ise “üslup”un kişisel olamayacağını savunup toplumsal ve yerel yönünün olduğunu “tavır”ın ise kişisel icrayı tanımladığı fikrindedir.
Bu kelimeleri şu şekilde sıralayabiliriz: Biçem, stil, biçem, tarz ve anlatı. Kişiler cümle içerisinde üslup kelimesi yerine biçem, stil, biçem, tarz ve anlatı kelimelerini kullanabilir.
Dil ve edebiyatta üslûp kişinin kendi duygu, düşünce ve heyecanlarını dile getirme şekli, dili kullanma biçimidir. Bu bakımdan üslûp biliminin (stilistik) ilgi alanı yazarın dil malzemesini kullanırken gramer ve dizim kurallarının, belâgat esaslarının icrasında gösterdiği biçimsel-bireysel özellikleri incelemektir.
Üslup; “tarz”, “tavır”, “edâ”, “söyleyiş”, “dil ve ifade”, “kişinin veya bir grubun ifade özelliği”, “bir edebî türün söyleniş hususiyeti”, “kelimeleri kullanış”, “bir edebî eserin dil ve ifade yönüyle incelenmesi”...
Konuşurken gösteriş yapan, Türkçe sözcüklerin yanında İngilizce ve Fransızca kelimeler de kullanan kişileri eleştirmek için de ''ağdalı dil'' deyimi kullanılır. Ağdalı Dil Ne Demek? Anlaşılması güç ifadelere, deyimlere ve mecazlı bir anlatıma yer verilen kitaplarda yazarın kullandığı üsluba ağdalı dil denir.
Ziyafet Üslubu
Bir ziyafet konuşması eğlenceli, nazik ve orijinal olmalıdır. Bu üslup ağırbaşlı, yüce, istatistikli veya keskin, hiddetli olmamalıdır. Böyle bir konuşma ne gergin, ne de çok ciddi olmalıdır. Böyle bir nutku dinlemek; bir yük olmamalı, gergin sinirleri gevşetmelidir.
Laytmotiflerle kurulan alaycı üslûp, genellikle bireyin kendi iç huzurunun yansıtılmasında yani psikolojik durumunun anlaşılmasında kendini gösterir. Bu alaycı ifade tarzı psikolojik yönden bireyin durumunun okuyucu tarafından büyük bir karamsarlık içinde algılanmamasına neden olur.
Cevap: Üslup veya diğer adıyla biçem, edebiyatta yazarın eserinde dili kullanma özelliklerini ifade eden bir terimdir. biçim= bir edebi yapıtın ablatımsal ögelerinin tümüne,şekline denir. yani tüm anlatım özelliklerini kapsayan geniş kavramlı bir yargıdır.
Yazarın kurduğu cümleler, seçtiği sözcükler üslubuyla ilgili özelliklerdir. “Yazar düşüncelerini kısa cümlelerle açıklamış” cümlesinde, yazarın dili kullanma özelliği ifade edilmiştir. Veya “Bu eserde yazar yabancı sözcüklere çok sık başvurmuş.” cümlesinde, yazarın üslubu üzerinde bir eleştiri söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri