Tır şoförü olabilmek için öncelikle C sınıfı ehliyete başvurmak gerekir. C sınıfı ehliyet sahibi olan tır şoförü, daha büyük bir araç kullanmak isterse CE sınıfı ehliyete başvurur. Tır şoförü olmak isteyen kişilerin SRC belgesi de alması gerekir.
Ortalama tır şoförü maaşlarının ise 5 ve 7 bin arasında değiştiğini söylemek mümkün. Yol harcırahı olarak adlandırılan ücret de mesafeye bağlı olarak 8 – 9 bin liraya kadar verilmektedir.
Tır şoförü olmak için, C sınıfı ehliyete sahip olmak aranılan en önemli özelliktir. 21 yaşını doldurmuş olmak ve en az ilkokul mezunu olmak gerekmektedir. eleman.net'te her gün güncel Tır Şoförü ilanları yayınlanıyor. Tır Şoförü olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin yaşı 2004'te 63, 2016'da ise 65 olarak değiştirildi. Bu araçları kullananlar 66 yaşından gün aldıktan sonra işi yapmaya devam ederse ceza kesiliyor.
Tır Şoförü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Tır şoförü olabilmek için zorunlu olan ilkokul eğitimini tamamlamış olmak gerekir. Bunun yanında gerekli ehliyet grubuna sahip olan kişi, tır şoförü olabilmek için toplam 38 saat eğitim süresi olan SRC belgesi almak için başvuru yapar.
İlgili 39 soru bulundu
Uzun yol şoförleri 24 saat içerisinde en fazla 9 saat araç kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca bir hafta içerisinde 56 saat, iki hafta da 90 saat araç kullanma hakları bulunmaktadır. Bir tır şoförü çalıştığı süre boyunca kesintisiz olarak 4.5 saat araç kullanma hakkında sahiptir.
Araç kullanma sürelerinin yanı sıra şoförlerin dinlenme ve tatil sürelerine de çeşitli düzenlemeler getirilmiştir. Bu kapsamda araç sürücüleri en fazla 6 gün boyunca kesintisiz olarak çalışabiliyor. 6 günlük çalışma süresinden sonra haftalık olarak 1 gün izin yapılmalıdır ve bu izin süresi minimum 24 saat olmalıdır.
Tır Şoförü poziyonunda çalışanların kariyerlerinde ilerledikçe çalıştıkları pozisyonlar ve aldıkları ortalama maaşlar en düşük 14.880 TL, ortalama 18.610 TL, en yüksek 42.290 TL.
Haftalık çalışma süresi 6 gün ve en fazla 56 saattir. Şoförler haftada 1 gün (24 saat) izin kullanmak mecburiyetindedirler.
TÜRKİYE'DE 800 BİN ARACA 700 BİN ŞOFÖR
İhlas Haber Ajansı'na konuşan Düzce Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Orhan Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre ise, şu an Türkiye'de 800 bin ticari araç ve 700 bin şoför var.
ORTALAMA MAAŞLAR 47 BİN DOLARI GEÇİYOR
ABD Çalışma ve İstatistik Bürosu'na göre, Amerika'da bir kamyon şoförünün ortalama maaşı yılda 47.130 dolar.
Taşımacılık sektöründe oldukça önemli bir yere sahip olan tır şoförlerine ülkeler ve kurumlar arası anlaşmalar dahilinde yurt dışında da çok fazla ihtiyaç duyulur.
Tanker Şoförü Maaşları
Tanker Şoförü En düşük maaşı 7.100 TL, En yüksek ise 12.200 TL'dir.
Türk vatandaşıysanız ve Türkiye´de bir işveren adına TIR şoförlüğü yapıyorsanız, Almanya´ya yapacağınız nakliye işinde, genellikle bir kaç günden ibaret Almanya´daki ikametiniz için vizeye ihtiyacınız yoktur. Fakat Almanya´ya giderken geçmeniz gereken diğer Schengen ülkeleri için Schengen Vizesi almanız gerekmektedir.
Ağır vasıta sürücülerinin başlangıç aşamasında maaşı yıllık 19 bin sterlinle 24 bin sterlin arasında değişebiliyor ve zamanla 45 bin sterline kadar çıkma ihtimali bulunuyor. Ortalama olarak ise çalıştığınız şirkete ve mesafeye bağlı olarak tır şoförleri yıllık 30 bin ile 40 bin sterlin arasında kazanıyor.
Kamyon Şoförü Ne Kadar Maaş Alır? Kamyon Şoförü olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kamyon Şoförü maaşı 2023 verilerine göre ortalama 20.400 TL civarındadır.
2023 yılı itibari ile 104 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Otobüs Şoförü maaşları 16980 TL'dir. En düşük Otobüs Şoförü maaşı 13580 TL iken, en yüksek Otobüs Şoförü maaşı 35000 TL'dir. Güncel Otobüs Şoförü maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Ağır yük kamyonu ve kamyon sürücüleri çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.222 ile ₺2.537 arasında maaş alıyor. Ağır yük kamyonu ve kamyon sürücüleri giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.222 ile ₺1.738 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.278 ile ₺1.937 arasında olacaktır.
Her 4,5 saatlik sürüş süresinden sonra sürücü en az 45 dakika mola vermelidir. Sürücü bir seferde 45 dakika sürüş yapabilir veya 15 dakikalık bir mola ve ardından 30 dakikalık bir mola (toplam 45 dakika) olarak dinlenme süresini planlayabilir.
Şoförün çalışma süresinin tamamı araç kullanarak geçtiyse ilk olarak iş molası verilmelidir. 45 dakikalık sürüş molası, zorunlu iş molası olarak kabul edilmektedir. Bu mola tek seferde gerçekleştirilebileceği gibi 15 ve 30 dakikalık iki molaya bölünmesi de mümkündür.
Takograf Dinlenme Süreleri. Sürücüler günde en az 11 saat dinlenme süresi almalıdır. Günlük dinlenme süresi azaltılırsa bu süre 9 saatin altına düşmemelidir. Sürücüler günlük dinlenme süresinin azaltılmasını her 2 haftalık dinlenme periyodunda sadece 3 kez yapabilir.
- Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenecektir. Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilir. Ve bu durumda günlük dinlenme süresi 1 saat daha eklenerek 12 saate çıkartılır.
Çift kişilik görevler
Sürücüler için günlük dinlenme gerekmeden önce, en ideal durumda maksimum sürüş süresi 20 saattir.
Yolda Geçen Süreler Mesaiden Sayılır mı? 4857 sayılı İş Kanunu'nun “Çalışma süresinden sayılan haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler.” de çalışma süresinden sayılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri