Üslup cümleleri, yazarın dili kullanma becerisini ve anlatım özelliklerini kapsamalıdır. Yazarın ele aldığı konunun üslupla alakası yoktur; fakat konunun nasıl işlendiği, hangi kelimelerle nasıl anlatıldığı üslupla ilgilidir.
Üslûp ya da biçem; sanatçının özel yapış yolu, yazarın duyuş, düşünüş ayrılığı; cümlelerin uzunluğu, kısalığı; kelimeleri seçişi, yazısının âhengindeki ayrılıklardır. Üslûp için; ifade tarzı, usul, yol da denilebilir.
Üslup; biçem, az anlatı, eda, tarz gibi kelimeler ile eş anlamlı olan bir kelimedir. Üslup geçmişten günümüze doğru üç farklı çeşidi olan bir terimdir. Süssüz üslup olarak çeşitlendirilir. Sade Üslup: Gündelik konuşma dilinde kullanılan, sade ve süssüz yapmacıktan uzak olan üslup çeşidine verilen isimdir.
Üslup; “tarz”, “tavır”, “edâ”, “söyleyiş”, “dil ve ifade”, “kişinin veya bir grubun ifade özelliği”, “bir edebî türün söyleniş hususiyeti”, “kelimeleri kullanış”, “bir edebî eserin dil ve ifade yönüyle incelenmesi”...
Biçem kelimesi, kişilerin sahip oldukları fikir, duyuş ve anlayıştaki özelliği kendine özgü tekniklerle ifade etmesi anlamına gelmektedir. Biçem, kişiden kişiye farklı özellikler göstermektedir. Biçem kelimesi Türk Dil Kurumuna göre üslup anlamına gelmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Üslubu kısaca tanımlamak gerekirse bir duygunun, düşüncenin kişisel anlatım biçimi, sözcüklerin seçimi ve kullanımı gibi dil ve anlatım özelliklerinin bütünüdür. Kısacası her insanın üslubu kendini ifade tarzıdır diyebilirim.
Biçem, yazarın hem mensur (düz yazı) hem de mazmun (şiir) eserlerde kullandığı üslup demektir. Bir metne ''neyi anlatıyor'' sorusu sorulduğunda içeriğini, ''nasıl ifade ediyor, nasıl anlatıyor'' diye sorulduğunda biçemini öğreniriz. Bir yazarın üslubu ne kadar özgünse eseri de aynı şekilde özgün kabul edilir.
A3 ise, “Tavır kavramı benim için “çalgı tekniğine” dair ortaya çıkmış genel uygulamaların bireysel icraya yansıması olarak görülmektedir. Üslup ise bu teknik özelliklerin üzerine kişisel süsleme, çarpma ve nüans tercihlerini de içeren daha geniş, 'şümullü'3 bir yapıyı temsil etmektedir” ifadelerini kullanmıştır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan üslup kelimesinin sözlük anlamı bir hedefi gerçekleştirmek için izlenen yoldur. Edebiyatta ise terim anlamında kullanılan üslup kelimesi, bir yazarın kendine özgü anlatış biçimi anlamına gelir.
Bu üslup, içinde hiç eğlendirici unsur bulunamayan, ağır ve bilgece konuşmak olarak da bilinir. Cümleler genellikle uzun ve birtakım belirli maddelere ayrılmıştır. Çok az istiare ve mecaz kullanılır ve tasvir içeren hiçbir kelime yoktur.
Dil ve edebiyatta üslûp kişinin kendi duygu, düşünce ve heyecanlarını dile getirme şekli, dili kullanma biçimidir. Bu bakımdan üslûp biliminin (stilistik) ilgi alanı yazarın dil malzemesini kullanırken gramer ve dizim kurallarının, belâgat esaslarının icrasında gösterdiği biçimsel-bireysel özellikleri incelemektir.
3. (edebiyatta) sanatçının görüş, duyuş, anlayış ve anlatıştaki özelliği veya bir türün, bir çağın kendine özgü anlatış biçimi, biçem, tarz, stil.
Üslûp, yazarın şahsiyetinin, kişiliğinin ve iç dünyasının önemli bir yansımasıdır. Çünkü, yazar kendi mizacına uygun bir dilsel ifade dünyası kurar. Bu bakımdan üslûbun kaynağında ilim dalları arasında sanat merkezli bir ilişki ve sanatkârın ruhsal yapısı vardır.
Günümüze kadar önemli yerli ve yabancı kaynaklarda, üslup çeşidi olarak sayılanlar arasında şunlar var: Akıcı, bayağı, belgin, canlı, çocuksu, estetik, hoyrat, özensiz, özentili, parçalı, pitoresk (resmimsi), renkli, süslü, sürükleyici, yalın, yapma, yüce, zarif, zengin, samimi üslup.
üslup - Nişanyan Sözlük. Arapça slb kökünden gelen uslūb أُسْلُوب “yol, yöntem, usul, tarz” sözcüğünden alıntıdır.
ÜSLUP NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "üslup mu , uslup mu?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı üslup şeklinde olmalıdır.
Ulus kelimesinin eş anlamlısı millet kelimesidir.
Üslubun kimliğindir demiş Cemil Meriç. Bizim en büyük sorunumuz da üslup. Neyi nasıl söyleyeceğini bilemiyor o farkındalığı yok çoğu kişinin. Lafı nereye kadar hesap edemiyor.
Anlaşılması güç ifadelere, deyimlere ve mecazlı bir anlatıma yer verilen kitaplarda yazarın kullandığı üsluba ağdalı dil denir. Örneğin divan şairlerinin neredeyse tamamı ''ağdalı dil'' kullandıkları için eleştirilmiştir.
Edebi / Ağır / Yoğun / Ağdalı / Süslü
Eserin dili, kendi içinde estetik bir değeri olan, sanatsal bir öge olarak görülür. Günlük hayatta fazla kullanılmayan kelimeler, cümle yapıları, ifadeler ve deyimler böyle eserlerde kullanılır. Cümleler çoğu zaman uzun ve karmaşık yapılarda olur.
Dil bilimi terimi olarak üslup sözcüğü, “biçem” şeklinde de kullanılır.
Bir kişinin ileriye dönül yapmayı düşündüğü planlamaların anlatıldığı cümlelere tasarı cümlesi denir. Tasarı cümlesinde gelecek, planlama ve proje kavramları bulunması gerekir. Genelde düşünüyorum kelimesi ile biten tasarı cümlelerinde gelecekte yapılması düşünülen planlamalar anlatılır.
Biçem; 2- bir çağa, bir ülkeye ya da bir sanatçıya özgü teknik, renk, söyleyiş ve biçimlendirme özelliği; 3- yaz. Sanatçının anlatma ya da yapma yolu, anlatış özelliği; duygu, düşünce, eylem ve düşlerin kişisel anlatım biçimi.
Dil konuşmanın en temel dinamiğidir. Dilin konuşulma tarzına da üslup denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri