Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
Üstün astına küfür etmesi, üstün asta hakaret etmesi, üstün asta bağırarak hakaret etmesi gibi fiillerin hepsinin ceza kanunu kapsamında suç olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda askeri hiyerarşinin bu denli kötüye kullanılmasını hukuk düzeninin korumayacağı açıktır.
Memurun amirine hakaret veya tehdit etmesi neticesinde verilecek ceza 657 sayılı Kanun md. 125/D-l'de düzenlenmiştir. İlgili maddede, memurun amirine hakaret veya tehdit etmesi durumunda kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği belirtilmiştir.
Söz konusu disiplinsizlik, yani amire karşı sözlü saygısızlıkta bulunmak, 657 sayılı Kanun'un 125'inci maddesinde düzenlenmiş ve buna karşı uygulanacak ceza da belirtilmiştir. Görevi esnasında, amirine karşı sözlü saygısızlıkta bulunan devlet memuruna verilecek ceza, aylıktan kesme disiplin cezasıdır.
Memurdan özel menfaat temin edecek şekilde talepte bulunmamalıdır. Memurdan hediye kabul etmemelidir. Memuruna borçlanmamalıdır. Bunların yanı sıra, amirin memuruna bağırma, kötü davranma, alay etme, küçük düşürme, hakaret etme veya fiili saldırıda bulunma gibi hakkı da bulunmamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
BİMER veya CİMER'e Başvuran Memura Disiplin Cezası Verilemeyeceğine Dair Danıştay Kararı Bilgi edinme başvurularında devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulü düzenlendiğinden üst makamlara başvuran memura makam atladığı gerekçesiyle ceza verilemez.
Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz. Devlet memurlarının görev ve sorumlulukları: Madde 11 – (Değişik: 12/5/1982 - 2670/4 md.)
Kademe İlerlemesinin Durdurulması: Memurun kavgaya karışması, kademe ilerlemesinin durdurulmasına neden olabilir. Bu durumda memur, belirli bir süre boyunca mevcut kademesinde sabitlenecek ve maaşında artış olmayacaktır.
Kapatması durumunun hukuki karşılığı nedir ? Vatandaşa hizmetle yükümlü memurun mesai saatleri içerisinde oda kapısını kapatması suçtur.
Kavga eden memurlara hangi disiplin cezası verilir? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/D-(l) maddesinde, "Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek" fiili, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır.
Aynı mevkideki kişiler arasında yapılan telefon konuşmalarında, önce telefonu açan kapar, amir - memur durumunda ise telefonu önce amir kapatır. Ast durumunda olan görevlinin, sekreter kanalı ile amiriyle görüşmesi nezaketsizlik kabul edilir. Astın üste telefonu bizzat açması gerekmektedir.
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Polise Küfür Etmenin Cezası
Suçun normal halinin cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasını içermekteyken, kamu görevlisine görevinden dolayı işlenmesi durumunda alt sınır 1 yıldan az olamayacaktır. Polis memuruna küfür etmenin cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.
Bu kararlara göre örneğin bir er, üstü durumundaki çavuşuna ya da teğmene "Lan" şeklinde bir hitap kullanırsa, Askeri Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, "Üste hakaret" suçundan cezalandırılıyor. Bu suçun cezası da üç aydan bir yıla kadar hapis.
Üstün Asta Hakaret Etmesi Cezası
Üstün asta hakaret etmek, askeri disiplin suçu olarak kabul edilmektedir.
Yargıtay 4. Ceza Dairesinin 2007/ 7431, sayılı kararında da belirtildiği gibi, “Sanığın müştekiye söylediği 'seni valiye şikâyet edeceğim' biçimindeki sözleri, yasal bir hakkı kullanılacağının ifade edilmesi mahiyetinde olması nedeniyle suç oluşmaz.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
"Süre" başlıklı 145 inci maddesinde, "Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır.
“Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
Hakaret suçunun nitelikli hali ayrık olmak üzere temel olarak 2 yıldan az verilecek ceza, HAGB'ye tabi olduğu müddetçe memuriyete engel teşkil etmeyecektir. Fakat HAGB verilmediği ya da verilemediği durumlarda kök cezanın 1 yılın üstünde olması durumunda kamu görevi yapmak veya devam ettirmek mümkün olmayacaktır.
Amirin izni olmaksızın görev yerini terk etmek disiplin suçunu işleyen kişiye Yirmidört Ay Uzun Süreli Durdurma Cezası verilebilecektir.
Memurların kurumlar arasında geçici olarak görevlendirmesi hususu 657 sayılı Kanunda düzenlenmiştir. Kanuna göre, isteği üzerine veya isteğine bakılmaksızın memur başka bir kurumda geçici olarak görevlendirilebilir.
Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı ...
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9. maddesinin 2. fıkrasının A bendinde emir verme yetkisi açıkça düzenlenmiştir. Buna göre “Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri