Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
Bu yüzden suya atılan sıvı klor miktarına dikkat etmek gerekir. 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya buna denk klor içeren bir kimyasal eklenmesi yeterlidir. Yani 1 ton suya yaklaşık 1,5 gram kadar sıvı klor atmak yeterli olacaktır.
Açık havuzlar için :10 gr Cl2/ 1 m3 temiz su , olarak TS 11899 belirlemektedir. Bu şartlarda (TS11899) havuza sürekli yapılacak klor beslemesiyle, havuzdaki serbest klor miktarının 0.3-0.6 ppm oranında olması yeterlidir.
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Tablet klor kullanımı diğer klor çeşitlerine göre çok daha kolaydır. Havuz dezenfeksiyonun ve temizliği için en önemli kimyasallar arasında yer alan toz klor, basit ve uzun süreli kullanımı sayesinde sık sık tercih edilir. Ortalama olarak 30 m³ havuz suyu için 1 tablet biçimde kullanılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Not : Sizde kullandığınız klor ürününün havuzda ne kadar serbest klor verdiğini basit bir şekilde hesaplayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
İçme suları için 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya eşdeğer klor içeren çözelti eklenmesi yeterli olacaktır. Yani 1 tonluk bir su deposuna yaklaşık 1,5 gram kadar klor atmak yeterlidir.
Havuz kloru gözlerin yanmasına ve tahriş olmasına sebep olmaktadır. Uzun süre klorlu suda kalınması cilt rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Sivilce, akne vs. Havuz kloru solunum yolu rahatsızlıklarına ve astım krizlerine neden olmaktadır.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır.
Havuzlar doğal olarak kloru yüzeyden buharlaşarak gaz klor olarak çıkacak özellikle kapalı havuzlar olmak üzere uzun süre solunduğunda hava yollarını ve akciğerleri tahriş edebilir. 10 ppm üzerindeki klor seviyelerinde, mayolar solmaya başlayabilir ve havuz örtüleri hasar görebilir ve yüzücüler için sağlıksız olabilir.
Kullanımı tablet olması sebebiyle kolaydır. Tabletler 200 gram ağırlığındadırlar. Genelde havuzlarda skimmer sepetine ve klanüratör sepetine konulur. Tablet klorlar sepet ve haznelerine konulduktan sonra yavaş yavaş erimeye bağlayacaktır.
yosun önleyici kullanımı rutin olarak haftada bir defa kullanılması yeterli olacaktır markaya bağlı olarak açık havuzlar için kullanım miktarı 100 m3 havuz için haftada 1,5 lt yeterli olmaktadır kapalı yüzme havuzlarında ise haftada 1 defa 1 lt yeterli olmak ile birlikte unutulmaması gereken konuların başında uygulama ...
Mikroorganizmalara karşı doğru etkiyi elde edebilmek için 1-3 ppm serbest klor düzeyi oluşacak şekilde 100 m3 havuzda 200 gr - 500 gr kullanılır.
Bu sorunu çözmenin en iyi yolu bir havuz suyu parlatıcı - topaklayıcı kullanmaktır . Havuz suyu topaklayıcı, bu küçük parçacıklar üzerine yapışarak büyümesini sağlayacak ve sonuç olarak da filtrenizde hapis olur. Ters yıkama sonucunda da filtreden uzaklaştırılmış olur.
Havuz nasıl şoklanır sorusuna cevaben; şoklamada daima klor, suya ilave edilerek yapılmalıdır. Yani su, klorun üzerine ilave edilmemelidir. Bu işlemde sıcak su, şok kimyasalını, soğuk sudan daha iyi çözmektedir. Bu nedenle çok soğuk su kullanılmamalıdır.
Havuz Suyu Tazeleme İşlemi
Havuz suyu ne sıklıkla değiştirilir diye soranların havuz suyunu 6 ayda bir boşaltıp tekrar doldurması gerektiğini bilmesi gereklidir. Temizlik işlemi kendi içerisinde fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır.
Klorlu suya maruz kalmak, bazı insanlarda ciltteki melanin pigmentinin daha belirgin hale gelmesine neden olabilir. Bu durum, güneşe maruz kalmak veya bronzlaşmak sonucunda oluşan lekelerin daha belirgin görünmesine yol açabilir.
Suya kattığı klor oranı düşük olduğu için miktar olarak çok kullanılır (örn. 5 litre sıvı = 1 kg toz).
Tavsiye edilen sirkülasyon hızı 0 m3/saat.
Hava şartları, kullanım yoğunluğu ve kirlilik durumuna bağlı olarak çalışma süreleri değişebilir. Eğer filtrasyon sistemi yukarıdaki hesaplanan sirkülasyon hızına uygun ise, villa havuzlarda yazın günde 10-12 saat çalışmalıdır. Ortak havuzlar günde 24 saat çalışmalıdır.
Unutmayın, serbest klor seviyeleriniz tutulsa bile hiç kimse berrak olmayan bir havuzda yüzmemelidir. Su berraklığı havuzun dibini görmenizi engelliyorsa, havuza geri dönmemenizi öneririz. Güvenlik açısından önerilmez. Diğer bir iyi kural, üreticinin ürünün arkasındaki talimatlarını takip etmektir.
Sudaki kloru gidermek amacıyla klorlu su en az 24 saat olacak şekilde güneş altında bekletilmelidir. Klor bir çeşit gaz olduğu için bu yöntem ile buharlaşacaktır.
Klorla asitlerin ya da klorla çamaşır suyunun birlikte kullanılması sonucu zehirli gaz çıkması, hepatit, mantar, alerjik hastalıklar, havuz giysilerinin ağarıp yıpranması en sık görülen sorunlardır.
Genellikle havuzları yosun ve bakterilerden dezenfekte etmek için klor kullanır. Ancak klordan farklı olarak, havuz tuzu aslında NaCl'dir, yani sodyum klorürdür. Temelde farklı bir sofra tuzu çeşididir.
SUDA KLOR TAYİNİ
6 tane kavanoz alınıp her biri 1 litre su doldurulur. Kavanozların ağzı açık bırakılır. Birinci kavanoza bir damla ikinci kavanoza iki damla, altıncı kavanoza 6 damla olacak şekilde klor eriyiği damlatılır. 30 dakika beklendikten sonra klor komparatörüyla ölçümler yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri