Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücreti Tesisatın kontrolünden sonra ortaya çıkacak olan ve eğer farklı durumlarda olmazsa üst kattaki kişi sorumludur ve yapılacak olan bütün tadilatları ve alınan zararın karşılanması için sorumlu olan üst kat ücreti karşılar.
Öte yandan belli bir arızanın onarılmasının ihmal edilmesi nedeniyle akan banyo tavanı masrafları, komşuluk hukuku ile anlaşmaya gidilerek üst kat komşu tarafından yaptırılır. Akan banyo tavanı, üst kat komşunuzun konut sigortası tarafından da ödenebilir.
Üst Kattan Su Damlıyor Site Yönetimine Şikâyet
Site yönetimi üst kat komşunuza ihtarda bulunabilir. Komşunuz hala sorunun çözümüne yanaşmamakta ısrar ederse, site yönetimi kendisine dava açabilir. Üst komşudan su akması sorununu çözümü çoğu zaman site yönetimi tarafından sağlanır.
Yargıtay, üst kattaki komşusunun dairesinden su sızdığı için ev sahibine tazminat ödenmesinin önünü açtı. Yüksek Mahkeme; alt kattaki daireye su sızması sonucu tamirini yaptırmayan kişinin, komşusuna tazminat ödemesi gerektiğini ve gerekli tamirat işlemini yaptırmakla sorumlu olduğuna hükmetti.
Su kaçağı kaynağının ne olduğunun bulunması ve acilen bir çözüm getirilmesi gerekir. Üst katta oturanların bir tesisatçı çağırması ve sorunla acilen ilgilenmesi gerekir, yoksa alt kat nem ve rutubetten zarar görebilir. Eğer bu işlem gecikirse alt komşunun üst komşuyu şikâyet etme hakkı da vardır.
İlgili 33 soru bulundu
“Gürültücü komşulara karşı idari başvurular yapılabileceği gibi hâkim müdahalesi de istenebilir. Savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ALO 181 hattı aranabilir. Polise, belediyeye şikâyet edilebilir.
Emsal kararla birlikte, üst kattan sızan su sebebiyle oluşacak zarar, daire sahibince ödenecek. Üst kattaki daireden sızan su sebebiyle dairesinde zarar meydana gelen yurttaş, Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yolunu tuttu.
Her zaman tesisattan ya da giderden kaynaklanmayan durumlarda olabilmekte kaçak ve boşluklardan da tavan akması yaşanabilmektedir. Tavan akması sorunu yaşayan bireyler ilk önce tavanın aktığı noktayı belirlemeli ve ondan sonra bir ustaya başvurarak tadilat yapılması gerektiğini iletmektedirler.
Evin yapımı sırasında tesisatı yaptıran ve mülkiyet tamamen kendisine ait olduğu için ev sahiplerinin üzerine yasal sorumluluklar da eklenmiştir. Kiracılar daire içinde oluşan su sızıntıları için herhangi bir masraf ödemesine gerek yoktur.
200 TL - 1200 TL
Profesyonel ve güvenilir Su Kaçağı Tespiti hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Su Kaçağı Tespiti fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Kiracıların daire içinde meydana gelen su sızıntıları için herhangi bir ücret ödemesi gibi bir sorumluluğu yoktur. Daire içinde olmayan, binanın genel hattını ilgilendiren bir sorunda ise meydan gelen arızadan tüm bina sakinleri sorumludur.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Tavandan su damlamasının tek sebebi temiz su borularında bir çatlak ya da delik olmasıdır. Diğer tesisat borularından su sızması durumunda tavandan su damlıyor şeklinde bir belirti ortaya çıkmaz. Tavandan su damlaması demek, suyun miktarının fazla olduğu anlamına gelmektedir.
Alt Kata Su Sızması, Üst Kattan Su Sızması
Konut sigortalı ev arıza durumlarında doğabilecek muhtemel zararlara karşı güvence altına alınmış oluyor.
Kalitesiz malzeme kullanılan yerlerde, su basıncına dayanamayan borular çatlamaya başlar ve su kaçağı meydana gelir. Bu su kaçağı sonucunda da üst kattan alt kata su sızıntısı meydana gelir. Alt kata sızan suya göre, kaçağın temiz su tesisatından olduğu tespit edilebilir.
Bir evde kiracının kusuru haricinde meydana gelen bir bozulma, tadilat gerektirecek bir durum için kiracılar sorumlu tutulamazlar. Ancak buna karşın kiracıların da bildirme yükümlülükleri vardır. Alt kata su sızıyorsa ve bu şikayet konusu olmuşsa kiracı bunu ev sahibine bildirmek zorundadır.
Üst kattan su sızması sebebiyle zarara uğrayan daire sahibi su sızması olayının gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl, her halde 10 yıl içerisinde dava açmalıdır. Bahse konu süreler su sızıntısı devam ettiği sürece işlemeye başlamaz, zamanaşımı süresinin başlayabilmesi için su sızıntısının durması gerekmektedir.
Konut sigortası, poliçedeki teminat kapsamına göre su hasarının belli bir miktarını ya da tamamını karşılar. Bu durum tamamen sizin ihtiyacınıza göre belirlenir. Konut sigortası su baskını teminatını genişleterek komşularınızın su baskınından zarar görme ihtimaline karşı da gerekli güvenceyi sağlayabilirsiniz.
Yani kiracı kiralananı korumakla da yükümlüdür. Kiracı kiralanan evde alışılmışın dışında sözleşmede öngörülmeyen değişiklikler yapamaz. Kiralanan evin değerinde azalma meydana getirecek, zarar verecek şekilde hareket edemez. Kiracı kural olarak kiralananı aldığı şekilde teslim etmekle yükümlüdür.
Alt komşusu da doğal olarak bu çileyi çekmek yerine şikâyet edebileceği bir resmi kurum aramaktadır. Bu sorun için en çok belediyelere şikâyet edilir. Ancak belediyeler bu gibi sorunlarla ilgilenmezler. Yapabileceğiniz en uygun yol; durumu site yönetimine bildirmektir.
Bu sorunun çözümü çok basittir. Banyo veya tuvalet fayanslarının yeniden derz dolgu yapılması gerekir. Derz dolgudan sonra su sızıntısının kesildiğini göreceksiniz. Banyodan alt kata su sızıyor olmasının bir diğer sebebi temiz su tesisatında meydana gelen su kaçaklarıdır.
Üst katın betonundan su sızması ise yine çatlak betondan kaynaklanabilmektedir. Çatlak betonu onarmak için çatlağın bulunduğu kısımlara birkaç delik delinir. Daha sonra beton çatlak ilacı kullanılarak bu çatlaklar onarılır.
Sonradan eklenen Düzeltme Notu: Belediyelerin artık su kesme ile ilgili görevi bulunmamaktadır.
Akıntının nedeni tespit edilmeli ve sorun çözülmeli. Tüm bu masraflar üst kat komşuya ait olur. Eğer su tesisatları zeminde döşeliyse ve alt kattan su sızdırıyorsa bu durumda tüm sorumluluk üst kat daireye ait olmalıdır.
Manometre değerinde düşüş olursa, akustik dinleme cihazı ile su kaçağı dinlenmeye başlanır. Su kaçağı ufak bir çatlaktan sızıntı şeklindeyse ve sesi duyulmuyorsa, temiz su tesisatının basıncı yükseltilerek akustik dinleme cihazı ile tekrar dinlenir. Bu işlemin sonunda evdeki su kaçağı kesin olarak tespit edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri