(NOT: Eski Türkçe üstin “üstte, önde, satıhta” sözcüğü ile eş kökenlidir.) Bu sözcük Eski Türkçe üste- “üste çıkmak, artmak” sözcüğünden türetilmiştir.
üst kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
İngilizce ve Fransızca super “üstün, aşırı, çok (sıfat)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince aynı anlama gelen superior sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Latince super “üst, üzeri, yukarı (edat ve fiil öneki)” sözcüğünün +ior ekiyle kıyas halidir.
Türk - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe türük “bir kavim adı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe törü- “yaratmak, düzmek, düzene koymak” fiilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
dünya - Nişanyan Sözlük. Arapça dnw kökünden gelen dunyāˀ دُنْياء “yeryüzü” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Acun ismi, Türkçe kökenli bir kelime olup, genellikle kişinin dünyaya açık, meraklı ve keşfetmeyi seven özelliklere sahip olduğu düşünülen bir isimdir.
zengin - Nişanyan Sözlük. Farsça sangīn سنگین “taştan yapılmış, murassa, ağır, pahalı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça sang سنگ “taş” sözcüğünden +īn ekiyle türetilmiştir.
Çince “Tu-Kue” adı Türk- çe “Türküt” ya da “Türük adının karşılığı olarak kullanılmıştır. Çoğul ya da tekil olma durumu bir yana bu isim Türkçe “Türk” adına karşılık gelmekte olup, Türk- lerden Çinlilere geçmiştir.
c) İtalyanca TURCHİA (Turkiya) kelimesinden mülhem olduğu için, memleketimizin adı, uzun zaman ري" veya توري şeklinde, yani sonunda “a” harfi ile yazılmıştır.
Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nde kullanılan Türkiye, Eski Fransızcadaki Turquie sözcüğünden türemiştir. Orta Çağ Latincesinde Turquia ve Turchia olarak geçer. Yunan kaynaklarında Τουρκία olarak adlandırılmıştır.
bütün - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bütün “tam, kâmil, olgun” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe büt- “bitmek, kemale ermek” fiilinden Eski Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
sağlam - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi sağla- “takviye etmek” fiilinden Türkiye Türkçesi +Im ekiyle türetilmiştir.
büyük - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bedük “büyük” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bedü- “büyümek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Sıfır sözcüğü Arapça sifr (anlamı: boş, şifre) sözcüğünden türemiştir.
Yol sözcüğü Eski Türkçe "yolak" (patika, yol) sözcüğünden gelir. Muhtemelen "yürü-" anlamındaki "yori-" sözcüğü ile de kökteştir.
kademe - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳdm kökünden gelen ḳadama(t) قدمة “basamak” sözcüğünden alıntıdır.
Tarihte “Türk” adıyla adlandırılan ilk devlet “Gök-Türk Devleti” olmuştur. Coğrafî ad olarak “Türkiye” kavramı, tarihte ilk kez Bizans kaynaklarında yer almaktadır. VI. yüzyılda “Türkiye”, Orta Asya'yı ifade etmek üzere kullanılmıştır.
İlk kullanımı
"Türk" sözcüğüne yakın ifadeler Çin kaynaklarında M.Ö. 3. yüzyılda geçmektedir. Çin yıllıklarında T'ieh-lê, T'u-cüeh, Ting-ling şeklinde değişik biçimlerle ifade edilmiştir. Eldeki belgelere göre Türk adının resmî olarak kullanımı 6. yüzyıldaki Göktürk Devleti'nde kesinleşir.
Bir görüşe göre Orhun Yazıtları'nda Türük <-- tür + ök. Tür kelimesi burada "birlikte yaşayan, aynı inancı paylaşan boylar", ök kelimesi ise "tanrıya bağlılık, ondan gelmiş olunduğuna inanmışlık" anlamına gelmektedir. Yani "tanrıya inanan boylar" anlamına gelmektedir.
Türkiye'nin adı, "Türk" etnik kimliği adından gelir. Sözcüğün günümüzdeki hâlinin orijinali, bugünkü Türkiye toprakları için ilk kez 12. yüzyılda İtalyanlar tarafından Orta Çağ Latincesi kullanılarak Turchia veya Turcmenia şekillerinde oluşturuldu.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
Ön-Türk ya da Proto-Türk, MÖ. 30.-MS. 6. yüzyıl Urheimat ve Sprachbund ayrışmasına kadar Türkçe konuşan toplulukların ortak atasını kapsayan tanımdır.
Zeki kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Zeki kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ẕekī şeklindedir.
güzel - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe gözel “hoş suret, güzel” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kök “gök, (mecazi) güzel” sözcüğünden türetilmiştir.
Fakīr kelimesi Arapça'da "delmek, kazmak, kırmak" mânalarına gelen fakr kökünden sıfat olup asıl anlamı "omurgası (fekār) kırılmış kimse"dir. Bu durumdaki insan gibi bir işe güç yetirememesi, başkasına muhtaç olması sebebiyle maddî bakımdan sıkıntı içinde bulunan kimseye de fakir denildiği ifade edilir (bk.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri