Uzmanlar, sıcak havalarda üstü açık yatmanın, uyku düzenini bozduğunu söylüyor. Uykusuzluğu yenmek için, organizmanın doğal ritmini bozmayın. Sıcak havalarda uyumanın zorlaştığını belirten uzmanlar, yaz aylarında uyku düzenini bozan etkenlerden birinin de üstü açık yatmak olduğunu bildirdi.
Dr. Sena Tolu, 'Yüzüstü yatmak omurgayı olumsuz etkiliyor. Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Vücudunuzun ve beyninizin daha iyi çalışmasına yardımcı olur
Temiz havada uyumak, bir evin kapalı havasından çok daha kaliteli oksijen sağlıyor. Bu da beyninizin daha hızlı çalışması, kendinizi daha iyi hissetmeniz, vücudunuzun laktik asidi daha verimli bir şekilde parçalaması anlamına geliyor.
Melatonin sadece vücut ısısını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda kan basıncını da düşürür. Gece ışığa maruz kalırsanız melatonin üretiminiz baskılanır ve kan basıncınız yükselir. Bu dalgalanmalar, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Geceleri maruz kalınan yapay ışık metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir.
Araştırmanın sonucuna göre, 18 derecede uyuyanların, vücudundaki iyi yağ oranı neredeyse iki katına çıkıyor. Aynı zamanda, soğuk odalarda uyuyanlar gün içinde daha çok kalori yakıyor. Buna göre, soğuk odada uyumak zamanla hem diyabeti hem de olası metabolizma hastalıklarının riskini gözle görülür seviyede azaltıyor.
İlgili 35 soru bulundu
Cildinizi kurutabilir.
Bütün gece ısıtıcıyla uyumak da nem eksikliğinden dolayı cildimizin kurumasına neden olabilir. Bu ayrıca cildinizi kolayca tahriş edebilir, pul pul ve kaşıntılı hale getirebilir.
Uzmanlara göre 12 derecenin altında olan bir ortamda uyumak ise kalp krizi ve inmeye neden olabiliyor. Ani şekilde soğuktan sıcağa geçmek de ciddi problemlere yol açabilir. Oda sıcaklığı doğrudan uykuyu ve metabolizmayı etkilediği için uyunacak odanın ideal sıcaklıkta olmasına özen gösterilmelidir!
Düzenli ve yeterli bir melatonin salınımı için, karanlık ortamda uyumak gerekmektedir. Eğer kullanılıyorsa gece lambaları solgun kırmızı ışık vermelidir. Televizyon karşısında uyuklama yapılırsa, televizyon kapatılmalıdır.
Dorak'a göre vücudumuz hücre yenileyici, bağışıklık sistemi düzenleyici melatonin hormonunu gece karanlığında salgılıyor. "Karanlıkta uzun ve düzenli uyku'' bu salgıyı arttırıyor ve kansere karşı bağışıklığı güçlendiriyor.
Uzmanlara göre yetişkinler günde en az 7, en fazla 9 saat uyumalı. Ancak 7-9 saat uyku yetmiyorsa ve kendinizi uykulu hissediyorsanız 10 saat üzerinde uyuyorsanız, "hipersomni" olabilirsiniz.
Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
En İyi Cevaplar. İslam dininde yatakta yüzüstü yatmak haram değildir. Fakat yüz üstü yatmak konusunda Peygamber Efendimiz (s. a. v.) bahsi geçen yatış şeklini hoş ve uygun görmemiştir.
Uyurken nelere dikkat etmemiz gerektiğini çok iyi bilmemiz gerek. Gece uyurken kesinlikle karanlık ortamlarda uyumalıyız. Bulunduğumuz ortamda odamıza ışığın gece girmemesine çok dikkat etmeliyiz. Gece lambaları kullanmamaya özen göstermeliyiz. Gerekirse solgun kırmızı ışıklı lambalar kullanmalıyız.
Akkoyunlu, uyku hijyeninin nasıl olması gerektiğini ise şu şekilde değerlendirdi: “Uyku hastalıklarından korunmak için en geç saat 22.00-23.00 gibi yatağa geçmeliyiz. Genel itibariyle 8 ila 8.5 saatlik bir uyku öneriyoruz.
Uyku Apnesi Riski: Yastıksız uyumak, uyku apnesi riskini artırabilir. Bu durumda solunum yollarının tıkanması veya daralması sonucu solunum duraklamaları yaşanabilir. Baş ve Boyun Rahatsızlıkları: Başın yastıkla desteklenmemesi nedeniyle sabahları baş ağrısı veya boyun rahatsızlığı yaşanabilir.
Ve şu sonuca varmışlar: Günde bir saatten fazla süren gündüz uykusu aslında insan sağlığı için zararlıymış. Uzmanlar, 30 ila 45 dakikadan daha az gündüz uykusunun ise geceleri iyi uyuyamayan kişilerde kalp sağlığını iyileştirebileceğini açıklamış.
Yetişkin bir birey için en az 6 ve en fazla 8 saat uyku uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Uykuda en verimli saatler olarak bilinen 23.00 – 03.00 aralığında küçükten büyüğe herkesin uykuda olması sağlıklı ve dinç bir yaşamı bireylere sağlayacak adımlardan biridir.
Fırat, loş aydınlatma denilen düşük dalga boyu ve gücü olan sarı ışığın, uykunun gelmesine yardımcı olacağını söyledi. Sağlıklı uykunun pek çok bileşeni olduğunun altını çizen Fırat, yatılan ortamın ışı düzeyinin de bunlardan biri olduğunu ifade etti.
Sadece bir gece uykusuz kalındığında konsantrasyon büyük ölçüde azalır ve istediğimiz şeye odaklanmada büyük zorluk çekeriz. Sürekli olarak yetersiz uyku ile ayakta kalmaya çalıştığımızda, beynin konuşmayı, hafızayı, planlamayı ve zaman algısını kontrol eden bölümü ciddi bir şekilde sekteye uğrar ve kendini “kapatır”.
Göz bandı uyku esnasında gün ışığını tamamen kestiğinden konforlu bir uyku sağlarken aynı zamanda da uyku süresini daha da uzatarak uzun süreli uyumak isteyen kişiler için gerçekten faydalıdır.
Temiz hava uyku getirir mi? Hem de nasıl! Temiz hava almak, beyindeki iyi hissetme hormonu serotonini artıran bir oksijen patlaması sağlar. Serotonin, sakin ve rahat kalmanıza yardımcı olur ve bu, tüm olumsuz düşünceleri otomatik olarak ortadan kaldırarak geceleri huzurlu bir uyku yaşamanızı sağlar.
Vücut kahverengi yağ tabakasını yakarak ısındığı için, soğukta uyuyanlarda hem iyi yağ oranı hem kalori yakım oranı artıyor. Araştırmacılar elde edilen bu veriler ışığında kilo vermek isteyen kişilere yatak odalarının sıcaklığını biraz düşürmelerini tavsiye edebileceklerini belirtti.
Araştırmanın sonucuna göre, 18 derecede uyuyanların, vücudundaki iyi yağ oranı neredeyse iki katına çıkıyor. Aynı zamanda, soğuk odalarda uyuyanlar gün içinde daha çok kalori yakıyor. Buna göre, soğuk odada uyumak zamanla hem diyabeti hem de olası metabolizma hastalıklarının riskini gözle görülür seviyede azaltıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri