Zekâ düzeyinin yüzde 50 oranında genetik olduğu kanıtlandı. Şimdi araştırmacılar genlerle oynanarak "üstün zekâlar ortaya çıkar mı" sorusunu araştırıyor. İskoçya'da 3 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre insanların zekâsının yüzde 50'si genetik yapıdan kaynaklanıyor.
Bireysel farklılıklarla ilgili olarak yapılan ilk çalışmalarda, üstün yeteneklilik genetik faktörlere bağlanırken, günümüzde yapılan çalışmalarda üstün yeteneğin genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucunda ortaya çıktığı belirtilmektedir.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Çünkü zekâ hem genetik hem de çevresel faktörlerden etkilenen karmaşık bir yapıdır. Bilim adamlar zekâyı etkileyen genler üzerinde birçok araştırma yapmışlardır. Sonuçlar genetiğin zekâ düzeyi üzerinde etkiliği olduğunu göstermekle birlikte, çevresel faktörlerinde zekâyı geliştirdiğini de gösteriyor.
Temelde zekâ doğuştan gelir ve büyük ölçüde kalıtımın etkisiyle belirlenir. Yapılan çalışmalarda çocuğun zekâsı ile ana-babanın zekâsı arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Çocuğun zekâ gücü anasıyla babasının zekâ gücü ortalamasına yakındır.
İlgili 31 soru bulundu
Peki IQ'nuzun ailenizin kaçıncı çocuğu olduğunuzla ilgili olduğunu biliyor muydunuz? Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ilk doğan çocuğun daha zeki olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmaya göre ailenin en büyük çocuklarının IQ'ları küçük kardeşlerininkinden daha yüksek oluyor.
“Bu araştırmaları açıklayabilecek nedenler vardır. Ailenin büyük çocuğa daha fazla yatırım yapıyor olması, daha fazla zaman ayırıp ilgilenmesi, büyük çocuğun kardeşlerinin sorumluluğuna ortak olması gibi nedenler ilk çocuğun becerilerini daha fazla geliştirmesini sağlıyor. Bu da zeka düzeyine yansıyor.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Bu çalışmaya göre Birleşik Krallık'ın ortalama zeka seviyesi 100 olarak belirlendiği takdirde Türkiye'nin IQ'su 94 olmaktadır. 2019'da yayımlanan The Intelligence of Nations'da Düzen'in 2008 SPM verileri kullanılarak Türkiye'nin IQ'su 89,6 (BK'nin değeri 100 olarak alındığında) olarak belirlenmiştir.
Farklı ölçümlerle 200'den 325'e kadar çıkan bir IQ 'ya sahip. 200 IQ'ya sahip Nadia Camukova, 1976 Moskova doğumlu. Moskova'daki Beyin Araştırma Enstitüsünün raporuna göre dünyadaki en yüksek IQ'ya sahip. 200 IQ'ya sahip Michael Grost, 1964'te Michigan Eyalet Üniversitesi'ne başladığında sadece 10 yaşındaydı.
Bebek, hem görünüş hem de karakter olarak anne ve babanın birleşimi şeklindedir. Bazen annenin genleri daha sık olurken bazen babanın genlerinin daha sık olduğu görülebilir.
Yapılan araştırmalara göre çocuklar zekasını babadan değil anneden alırlar. İskoçya'da yapılan araştırmalara göre çocuklar zekasını babadan değil anneden alırlar. Birçoğumuz çocukların zekasını genetik özelliklere bağlı geliştiğini düşünebiliriz.
Yapılan araştırmanın birinde zeki olmakta genlerin etkisinin %75, çevrenin etkisinin ise %25 sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir araştırmaya göre, bu etkinin yaşa göre değiştiğidir. Bu etki küçük yaşlarda genlerin etkisi %20 oraninda etkilerken gençlerde %40 ve orta yaşlarda %60 etkilediği saptanıyor.
- Üstün zekaya sahip çocukların yönlendirilmemeleri halinde ne gibi riskler söz konusudur? - Üstün yetenekliler kapasitelerine uygun eğitim almadıkları takdirde hem bu yeteneklerinin körelmesine hem de psikolojik olarak sıkıntıya düşmelerine neden olabilir.
Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. Hayal ettikleri olay veya nesneleri betimleyebilme, adeta üç boyutlu hayal gücü sergileme. Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması.
Kısa süre sonra da üstün yetenekli çocuklar için bir okul olan Yeteneklere Dikkat Merkezi'ne (CEDAT) göndermesi tavsiye edildi. Burada IQ'sunun akıllara durgunluk veren ölçüde 162 olduğu doğrulandı. Bu, her ikisi de 160 IQ'ya sahip olan Albert Einstein ve ilham perisi Stephen Hawking'den daha yüksekti.
Araştırmacılara göre Azy şempanzelerde bulunmayan empati, başkası gibi düşünebilme gibi bilişsel yeteneklere sahip. 70-95 aralığında olduğu tahmin ediliyor. İnsanlarda ortalama IQ ise 100.
Celal Şengör'ün 2002 yılı verileriyle 90 iq için. söyledikleri düşünüldüğünde, aşağıya yazdığım yeni. verilerden sonra söylenecek pek bir şey kalmıyor gibi. 2002 yılında 90, 2015 yılında 88, şimdi ise 87.
Aktif öğrenme – Yeni şeyler öğrenmek beyinde yeni bağlantılar kurmanıza neden olur. Örneğin satranç oynamak, yeni bir spor yapmak ya da yeni bir dil öğrenmek gerçekten IQ skorunuzu arttırabilir. Geçen yıl yapılan bir araştırma yeni bir dil öğrenmenin IQ skorunu önemli derecede arttırabileceğini gösterdi.
Öğrenme yeteneği ve dolayısıyla zeka gelişimi, 3-15 yaşları arasında en üst seviyelere ulaşır ve ömür boyu devam eder. Zeka gelişiminde 3-15 yaşın önemli olmasının bir sebebi de bu yaşlarda çocukların sosyal kabiliyetlerinin artması ve çevre ile ilişkilerinin kuvvetlenmesidir.
"Zeka katsayısı" olarak bilinen IQ değeri ile rüya görme sıklığı arasında bugüne kadar dikkate değer ilişki olduğunu gösteren herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.
Leipzig Üniversitesi'ndeki araştırmada, zeka konusunda küçük bir farkı da ortaya çıkardı. İlk doğanlar küçük kardeşlerine göre biraz daha akıllı olma eğilimi gösteriyorlar ve bu kardeşler küçük kardeşlerine göre biraz daha zeki olabiliyorlar.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri