Et suyunu buzdolabında 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda ise et suyunu 3 aya kadar saklayabilir, her ihtiyaç duyduğunuzda buzluktan çıkararak pratik bir şekilde yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.
Biz suyunu kullanacağımız için suyunu atmıyoruz ve plastik bardaklara süzgeçten geçirerek alıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Üzerinde beyaz bir yağ katmanı oluşacak. Onu kaşıkla alıyoruz ve buzluğa bardakları dikkatlice koyuyoruz.
- Bardaklara bölüştürmüş olduğunuz kemik suyunu derin dondurucuda '- 18, -21' derecenin altında saklanması gerekir. Bardağa yerleştirdiğiniz kemik suyunun üstlerini kapatmayı unutmayın. - Kaynattığınız kemik suyunu buzdolabında yaklaşık 3-4 ay muhafaza edebilirsiniz.
Kemik suyunu farklı şekillere ambalajlamak mümkün olsa da en çok tavsiye edilen yöntem Kavanozda Kemik Suyu. Kemik suyunu kavanozda muhafaza etmenin birden fazla avantajı bulunmaktadır. İlk avantajı cam kavanozda muhafaza edilen gıda ambalaj materyali olan cam ile etkileşime neredeyse hiç girmemektedir.
İlgili 19 soru bulundu
İlikli kemik suyunu derin dondurucuda maksimum 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Konserve edilmiş kemik suyunu ise, kapağını açmadan buzdolabında 1 ay muhafaza edebilirsiniz. Kemik suyunu buzdolabında ve cam kavanozda saklama süresi ise 3 gündür.
Kağıt bardakta dondurmuş olduğunuz kemik sularını tekrar kullanmak için oda sıcaklığında bekletmek yeterli olmaktadır. Bu işlem esnasında kemik suyu herhangi bir besin kaybına maruz kalmamaktadır. Dondurucuya attığınız kemik sularının jel kıvamına gelmesi normal bir durum olarak karşılanmaktadır.
Kemik suyu bozulduğunda, ekşi ve ağır bir koku yayar. Eğer ağır ve kötü bir koku alıyorsanız, kemik suyunu kesinlikle tüketmeyin. Kemik suyunun bozulma işaretlerinden biri de rengidir. Olduğundan farklı bir renkte görünüyorsa, kemik suyunu tüketmeyin.
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Suyun içine 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Tencereyi ocak üzerine alıp, kaynama noktasına gelene kadar yüksek ateş üzerinde bekletin. Kemik suyu kaynama noktasına geldiği an ocağın en küçük gözüne alın. Kısık ateş üzerinde kemiklerin içindeki ilikler sıcaklıkla eriyip, et suyuna karışana kadar 5 saat pişirin.
Derin dondurucuda 3 aya kadar saklayıp kullanabilirsiniz. Derin dondurucu da saklamayı düşünenler için kağıt bardaklara kemik suyunu boşaltarak derin dondurucu da saklamanız daha faydalıdır. Çünkü plastik içeren ürünler kemik suyuna zarar verebilir.
Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin.
Ocaktan alınca uzun uzun süzün. Dolapta 12 saat bekletip üstündeki yağ tabakasını alıp atın (çünkü toksinler orada birikiyor). Hayvanın sağlıklı koşullarda beslendiğinden eminseniz yağın bir miktarını da tutabilirsiniz.
Kavanozda et suyu bozulur mu? Konserve edilmiş kemik suyunu ise, kapağını açmadan buzdolabında 1 ay muhafaza edebilirsiniz. Kemik suyunu buzdolabında ve cam kavanozda saklama süresi ise 3 gündür.
Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Kaliteli bir kemik suyu jel kıvamında olandır. ateşte kaynaması gerekir. suyun fazla eklenmesidir.
En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin. Et suyu jölemsi kıvama gelene kadar kaynatmaya devam edin ve porsiyonlara bölerek dipfrize kaldırın.
Geniş bir kap içerisine, kemiklerinizin üzerini geçecek şekilde su doldurun, bekleme suyuna bir çay bardağı sirkenizi de ekleyip 1 saat kadar suda kalmalarını sağlayın. Kemikleri süzerek düdüklü ya da geniş bir tencerenize alarak kaynatmaya başlayın. Geniş olmasına özellikle dikkat edin hafif köpürmeler olacaktır.
Kemik ve et sularının besin değeri yok
Oysaki kemik ve et suyunun besin değeri yoktur. Yemeklere lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Doymuş yağ içeriğinin yüksek olması sebebi ile özellikle kalp, damar ve tansiyon hastalarının tüketmesi sakıncalıdır.
Günün her saatinde aç ya da tok karnına tüketilebilen kemik suyu direkt içilerek ya da yemeklere ilave edilerek kullanılabilir. İlik suyunu hazırlarken kemiklerde kalan parçalı etlerin lezzeti ilik suyuna geçtiğinden dolayı direkt içilerek de kullanmak mümkündür.
Kemik suyunun uzun süre ve düşük ısılarda pişirilmesi gerekmektedir. Kemik suyu yaklaşık 15 saat kadar kaynatılır. Bu kadar uzun süre pişirilmesi sonucunda kemikteki vitamin ve minarelerin tümü suya geçer ve kolajen, prolin, glutamin gibi vücut için oldukça değerli amino asitler ortaya çıkmış olur.
-İlikleri ve etleri alınmış kemiklerin olduğu tencereyi temiz su ile doldurarak içine tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve sirke ekleyip tekrar altını açıp kaynamaya bırakın. -Bu aşamada içine isteğe bağlı olarak farklı baharatlar ve sarımsak, soğan ekleyebilirsiniz.
Kemik suyu her gün içilir mi? Kemik suyu günün her saatinde içilebilir. Eğer yaşa bağlı kemik erimesi veya eklem ağrıları yaşıyorsanız gün aşırı 1 çay bardağı tüketebilirsiniz. Kemik suyu gelişim çağındaki çocuklara da haftada 2 kez içirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri