"Su koyvermek" deyimi, bir işi, sorumluluğu veya görevi ihmal etmek, bir durumu ya da sorunu göz ardı etmek veya umursamamak anlamına gelir.
Bin dereden su getirmek deyimi sıklıkla ne yapılırsa yapılsın ne vaat edilirse edilsin fayda etmeyeceğini, işe yaramayacağını anlatmak amacı ile söylenilen bir deyimdir. Olumsuz olarak çok dolambaçlı gerekçeler öne sürmek, oyalamak için türlü nedenler göstermek anlamına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır.
Bin dereden su getirmek: Birini kandırmak için birçok sebep ileri sürmek, dil dökmek. 17. Huyunu suyunu bilmemek: Birini yeterince tanımamak. 18. Ayranım budur, yarısı sudur: Yarım yamalak iş yapıldığında özür dilemek için söylenen bir söz. 19. Suyu yokuşa akıtmak: Yerine getirilmesi olanaksız koşullar ileri sürmek.
Cıvıtmak, sözünde durmamak.
Türk Dil Kurumu'na göre dört dönmek deyimi çok istenilen bir şeyin çevresinde sürekli dolaşmak, onu elde edebilmek için aşırı ilgi göstermek şeklinde ifade edilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Dört ayak üstüne düşmek deyimi, ne kadar riskli olursa olsun işlerin yolunda gitmesi demektir. Birinin her koşulda işinin rast gittiğini belirtmek için bu deyim kullanılır. TDK'ya göre dört ayak üstüne düşmek, tehlike arz eden durum ve olaylardan bile olumsuz etkilenmemek demektir.
Kafa ütülemek deyiminin ilk anlamı, bir konuyu çok fazla uzatmak ve çok konuşup karşı tarafı rahatsız etmektir. Herhangi bir konu hakkında şikayet eden insanlar için de aynı deyim kullanılır. Genellikle geveze ve çenebaz olarak nitelendirilen insanların lafı uzatmaları, kafa ütülemek şeklinde tanımlanır.
"Su koyvermek" deyimi, bir işi, sorumluluğu veya görevi ihmal etmek, bir durumu ya da sorunu göz ardı etmek veya umursamamak anlamına gelir.
Bu ifade, genellikle kişinin ciddi olmayan, önemsiz veya değersiz hareketler yapması, saçma sapan konuşmalar yapması veya zamanını anlamsız işlerle harcaması durumlarında kullanılır.
Kelime, halk arasında fakir fukara şeklinde ikileme olarak kullanılır. Fakir kelimesi mecazen, kendi iradesiyle hareket edemeyen, güçsüz ve aciz manasına gelir. Tasavvufta fakr kelimesi, kulun Allah'a muhtaç olduğunu bilmesi anlamına gelir.
Aklı karışmak, derdine yanmak, kafa yormak, gözünü ayırmamak gibi deyimler üçüncü dereceden deyimlere örnektir.
Su götürmez deyimi anlam olarak yoruma açık olmayan demektir. Kesin olan ya da herhangi bir yoruma ihtiyaç duymayan durumlarda kullanılabilir.
Ağzını açıp gözünü yummak deyimi çok öfkelenerek konuşmak, ağzına geleni düşünmeden söylemek anlamında kullanılır. Örnek: Babası ona çok kızdı, açtı ağzını, yumdu gözünü.
Dil dökmek genellikle mecazi olarak kullanılan bir deyimdir. Dil dökmek deyimi ikna etmek için çeşitli cümleleri süsleyerek kullanmak şeklinde ifade ediliyor.
"Can Derdine Düşmek" deyimi, Türkçede bir kişinin kendi sağlığı, yaşamı veya varlığını tehdit eden ciddi bir sorunla karşı karşıya kalması, hayati bir tehlikeyle yüz yüze gelmesi anlamına gelir.
[1] Uysallaşmak. [2] Kabahatini bilerek ses çıkarmamak. [3] Bir köşede sessizce oturmak.
Gereksiz söz bulmacasının yedi harfli tek bir cevabı bulunmaktadır. Gereksiz söz bulmacasının yedi harfli cevabı laklaka kelimesidir.
1)umutsuz,bunalımda olan insanların sarfettiği söz öbeği. 2)göz önünde duran tüm objelerin içinin boş olması durumunda sarfedilen söz.
Sesli Sözlük - boş durmak, boş oturmak, işsiz güçsüz dolaşmak, çalışmamak.
Bir kişinin herhangi bir olaydan ya da sahip olduğu bir şeyden ötürü, kendini diğer insanlardan üstün görmeye başlamasına burnu büyümek denir. Bu deyim kibirlenmek ve üstünlük taslamak anlamında kullanılır.
Hile ve dalavereyle iş yapmak, bir işin içine hile hurda katmak, tezgah kurmak… Hemen hemen herkes böyle durumlarla karşılaştığında duymuştur "dolap çevirmek" deyimini.
"Pişmiş aşa soğuk su katmak", bir işin ya da olayın sonuçlanmasına, bitmesine az bir süre kala, olumsuz bir müdahalede bulunmak ya da işleri bozmak anlamına gelir.
Dudak bükmek, duyulan bir sözü ya da şahit olunan bir hareketi beğenmediğini belli edecek şekilde davranmak anlamına gelir. Beklenen etkiyi yaratmayan ve kişiyi hayal kırıklığına uğratan her durum ve olay için de aynı deyim kullanılır.
Bu deyim kişinin bir başka kişiye veya bir mekana olan özlemini ifade ediyor. Özlem duygusunu net bir şekilde anlatmak için burnunda tütmek deyimi kullanılıyor. Burnunda tütmek deyimi bir eşyaya veya bir mekana olan özlemin yanı sıra kişilerin birbirilerine olan özlemlerini de ifade eden bir cümledir.
"Kafası kızmak" deyimi, bir kişinin öfkelendiğini, sinirlendiğini veya bir durum karşısında sabrının tükendiğini ifade etmek için kullanılır. Bu ifade, genellikle kişinin sinirlenmesine yol açan bir olayın ya da durumun hemen ardından kullanılır ve kişinin o anki öfke durumunu vurgulamak için tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri