2023 yılı için 61/1-a'dan n harfine kadar yani hatalı park cezası 436 TL'dir. 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 327 TL olarak ödenir. 61/1-o'nun yani engelli araçları için ayrılmış park yerine park edilmesinin cezası ise 873 TL'dir. 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 654,75 TL olarak ödenir.
Eğer bunu ihlal ederseniz bir trafik cezasıyla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca park durumunda aracınız da çekilebilir. Park yapmanın ve duraklamanın yasak olduğu noktalara park etmenin ve duraklama yapmanın cezası ise 2023 yılı için 437 TL.
Karayolları Trafik Kanununa göre 61/1 a maddesi: Taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasak olduğu yerlerde park etmek yasaktır. 132 TL para cezası ve 15 ceza puanı tatbik edilmektedir. Hatalı park etmekte olan araçlar, trafik ekiplerinde parka çekilmektedir.
Benzer bir şekilde geçiş yollarını kapatacak şekilde durmak, fabrika gibi alanların giriş çıkışını engellemek de trafik kuralı ihlalleri arasındadır. Yanlış yere araç park etmek veya yanlış yerde araçla duraklamanın cezası ise 873 TL'dir.
Trafik cezası erken ödeme indirimi ne kadar diye soruyorsanız bu oran 2023 yılında da geçtiğimiz seneyle aynı seviyede kalmıştır. Trafik cezası erken ödeme indirimi yüzde kaç sorusunun cevabı diğer yıllarda olduğu gibi %25 olarak görülür. Yani uygulama kapsamında ödenecek ceza miktarına %25 indirim uygulanır.
İlgili 22 soru bulundu
Yanlış Park Cezası
Bu ihlal için uygulanan para cezası 437 TL ve 15 ceza puanıdır. Ayrıca hatalı park etmekten dolayı trafik ekipleri tarafından parka çekilen araçlar için aracı geri almak için masrafların ödenmesi gerekebilir.
Kesilen ceza bedelini banka şubelerinde, PTT şubelerinde ve vergi dairelerinde ödeyebilirsiniz.
Trafik cezasının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde cezanın kesildiği yerde bulunan Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etmelisiniz. Bu itiraz, bir dilekçe ile yapılmalıdır. Özellikle bu itirazın bir avukat vasıtasıyla yapılması, hak kaybına uğramamak adına önem arz etmektedir..
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
SMS ile Trafik Cezası Sorgulama
Aracının plakası, tescil tarihi ve T.C. kimlik numaranı yazıp 1189'a mesaj atarak plakana kayıtlı cezaları öğrenebilirsin. Eğer trafik cezasına ilişkin son ödeme tarihi gibi ayrıntılara erişmek istiyorsan TCP AYRINTI yazarak mesaj atabilirsin.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
“Trafik cezası nereye ödenir?” diye merak ediyorsan bu ödemeleri yapabileceğin pek çok kanal bulunuyor. Bu kanallar PTT şubeleri, vergi dairesi, banka şubeleri ve ilgili online platformlar olarak sıralanıyor. Online trafik cezası ödeme yerleri dışında aracı kurumlarda da nakit ödeme işlemleri gerçekleştirebiliyor.
Trafik Cezası Nereye Ödenir? Trafik cezası ödemesini yapmak için; fiziksel olarak PTT'ye veya diğer anlaşmalı banka şubelerine, vergi dairesine gidebilmeniz mümkün. Cezanın kesildiği araç kimin üzerine kayıtlı ise o kişinin T.C. kimlik numarası bilgileri verilerek trafik cezasının ödemesi gerçekleştirilebilir.
Madde 59 – Yerleşim birimleri dışındaki kara yolunda zorunlu haller dışında taşıt yolu üzerinde duraklamak veya park etmek yasaktır.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 16'ncı maddesinde belirtildiği üzere zabıta ekipleri hiçbir zaman trafik suç ve ceza tutanağı düzenlememektedirler.
Eğer 30 gün içerisinde ödemezseniz, her ay yüzde 5 faiz binecektir. Bu durumda hem taksitten hem de indirimden yararlanamayacaksınız. Eğer zaman içerisinde faizli tutarda ödenmezse, ne yazık ki maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılacaktır. Kısacası bu ceza her türlü, ceza sahibinden tahsil edilecektir.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir. Ancak, bazı durumlarda cezanın e-devlete düşme süreci uzayabilir.
Trafik cezası tebligatı ne zaman gelir? Ceza kesinleştikten sonra 10 iş günü içerisinde tebligat gelmektedir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Trafik cezalarının yanı sıra 2 bin liranın altındaki tüm vergi borçları silindi. Köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları, hız limitini aşma, alkollü araç kullanma, emniyet şeridi ihlali, muayenesiz trafiğe çıkma, ehliyetsiz araç kullanma, hatalı park gibi sebeplerden ceza kesilen sürücüler yapılandırma yapabilecek.
Hatalı park durumu ve yanlış yere park halinde cezai yaptırımlarla karşı karşıya gelinir. Bundan dolayı park durumlarına ilişkin tüm uyarılar dikkate alınmalı, park sürelerine bakılarak işlemler yapılmalıdır. Daha ziyade ana caddeler üzerinde gerçekleşen yanlış park etme durumlarından ötürü cezalar kesilir.
Sürücü tarafına yapılan ceza tebliği sonrasındaki 15 gün içerisinde hemen ödeme yapılması durumunda toplam ceza miktarını 25% oranında düşürülerek tahsil edilecektir.
Bu ihlalin 2023 yılı için cezası 951 TL olarak belirlenmiştir. Ceza 15 günlük süre içinde ödenirse %25 indirim uygulanır ve 713,25 TL olarak tahsil edilir.
Trafik cezalarını en geç cezanın tarafınıza tebliğ edilmesinden itibaren 15 (on beş) gün içinde ödediğiniz takdirde söz konusu ceza tutarında %25 indirim olacaktır. Trafik cezasının E-devlet sistemi üzerinde görünüyor olması tarafınıza tebliğ edildiği anlamına gelmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri