Bu açıdan bakıldığında yüzme çok iyi kalori yaktıran bir spordur Aynı zamanda tüm vücudun kaslarının çalışmasını ve kas oluşumunu desteklediğinden vücudun görsel olarak şekillenmesine yardımcı olur, fit ve sağlıklı bir görünüm sağlar.
Her yüzme şekli vücudunuzdaki farklı kas grubunu çalıştırarak o bölgedeki kas oranını arttırmanıza yardımcı olur. Hatta düzenli yüzdüğünüzde vücudunuzdaki belirli kas grupları aktifleşerek çalışmaya başlar.
Yüzerek bütün kaslarını çalıştırabilirsin. Ancak kas hacminde artış sağlanabilmesi için maksimum kas gücü ile ağırlık çalışmak ve protein ağırlıklı beslenmek gerekir. Yüzmede kaslar maksimum ağırlık gücü ile çalışmaz, bu durum da kasların gerginliğini arttırır ve kasın sert görünmesini sağlar.
Herhangi bir egzersiz türü, hiçbir şey yapmamaktan elbette ki daha iyidir. Ancak günde 30 dakikalık yüzmenin sağlık için en iyilerinden biri olduğunu söylemek mümkün. Hem zihinsel fonksiyonların gelişmesi için hem de bedenin şekillenmesi ve sıkılaşmasında yüzmenin büyük bir katkısı vardır.
Yüzmek Tüm Vücudunuzun Çalışmasını Sağlar
Yüzerken vücudunuzdaki tüm kaslar harekete geçer ve her an aktif olarak çalışır. Böylelikle aynı anda hem kol hem karın hem de bacak kaslarınız güçlenir. Üstelik suyun direncine karşı kuvvet uyguladığınız için diğer egzersizlere göre yüzmenin faydası daha fazladır.
İlgili 23 soru bulundu
Yüzme, temel gücünüzü ve dengenizi artırmanın iyi bir yoludur. Haftada üç – dört kez sadece 30-60 dakika yüzmek, inme, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserler risklerinizi önemli ölçüde azaltmaktadır, kötü kolesterolünüzü (LDL) düşürür, iyi kolesterolünüzü (HDL) artırır.
Haftada en az üç defa yüzmek gerekir. Antrenman tiplerini de koşuda olduğu gibi mesafe ve interval olarak çeşitlendirmek faydalı olur. Havuza gidip sürekli aynı mesafeleri yüzmek ve yüzülen sabit mesafelerde hızlanmayı beklemek pek faydalı olmayacaktır.
Yüzerken, 1 saat içinde 400 ile 700 arasında kalori yakmak mümkündür. Kullandığınız yüzme stili bu kalori miktarını arttırıyor ya da azaltıyor. Örneğin, serbest stil ağırlıklı olarak basen bölgesini, sırt üstü yüzme bel bölgesini, kurbağalama ise kolları ve vücudun üst kısmını daha çok çalıştırıyor.
Tuzlu suda yani denizde yüzmek cildin güzelleşmesini sağlar. Deniz suyunda yer alan hidrat ve magnezyum elementi cildinizin pürüzsüz, sağlıklı ve genç kalmasını sağlar. Deniz suyu cildin yenilenmesini, vücuttaki iltihap, kızarıklık ve sivilce ve benzeri cilt rahatsızlıklarına karşı faydalıdır.
Her gün düzenli yüzmek, vücudunuzu şekillendirir, omurga sağlığınızı iyileştirir ve kas gelişiminizi destekler. Özellikle omuz kaslarının gelişimine katkıda bulunur ve omuzların daha geniş görünmesini sağlar.
Yüzme, kol ve bacakların kullanımıyla su içerisinde koordineli hareketlerle vücuttaki kasları aktif olarak hareket geçiren spor dalıdır. Yüzme sporu, sağlıklı bir kilo verme programında uygulanması gereken önemli vücut egzersizlerinden birini oluşturur.
Yüzmenin insan sağlığına olan pozitif etkileri, aynı zamanda zihinsel olarak dinlenmeye imkan veriyor olması, spor salonları yerine yüzme havuzlarını tercih etmenin daha mantıklı olduğunu gösteriyor. Fitness salonlarında ağır spor seanslarının omurga üzerine ciddi tehlikelere neden olduğu biliniyor.
Bu fırsatı yakalayanlar yüzerek fit vücuda sahip olunup olunamayacağını merak eder. Buna evet cevabını vermek mümkün. Zira eşgüdümlü olarak bacak, kol, omuz, sırt, karın ve göğüs kaslarını çalıştıran yüzme böylece belirli bir zaman içerisinde kasların şekillenmesi olanak vermektedir.
Mükemmel bir duruşta yüzerek, karın kaslarınızı çalıştırabilir ve göbek bölgesindeki yağların azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Sonuç olarak, yüzme yapmak vücuttaki yağ oranını azaltmaya yardımcı olabilir ancak yüzmenin tek başına yeterli olmadığını unutmamak gerekir.
Her zaman sabahları kahvaltıdan önce yüzmeye çalışın. Sabahları yüzmek vücudunuzu aç bırakacak ve depolanan yağları daha verimli kullanabilecektir. Vücut yağı enerji olarak kullanacak ve daha fazla kilo verebileceksiniz.
Öncelikle egzersiz hareketlerinin, kaslarını güçlendirerek daha esnek bir form kazandırdığını ve vücudunu rahatlattığını söyleyelim. Bu sayede yüz kasların da gevşiyor ve nihayetinde ifade çizgilerinde de yumuşama görülüyor. Üstelik gevşeyen kasların, yüzde yeni çizgilerin oluşumunu da önlüyor.
Yüzmenin en temel faydalarından birisi kas ve eklemlerin çalışmasını desteklemesidir. Yüzme sporu, tüm yaş gruplarında kasların kuvvetinin artırılmasında, eklemlerin hareket yeteneğinin artırılmasında fayda sağlar. Aynı zamanda kas ve eklemlerin hareket sıklığı arttığı için vücudun genelinde bir esneklik sağlar.
Cildi Güzelleştirir
Böbreklerin daha verimli çalışması toksinlerin atılmasını sağlayarak genel sağlığa olduğu kadar cilt güzelliğine da pozitif bir yansıma sunuyor. Gün içerisinde yeterli oranda su içen kişilerin vücutlarından daha fazla toksin atılıyor ve bu durum cilt tonunun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Spor sonrası vücudumuzdaki değişikliklerden en önemlisi kas glikojenlerinin yani basit tabirle kaslarda depolanan şekerin tükenmiş olmasıdır. Bu nedenle spor sonrasında vücudunuzun toparlanması için öğünlerine kompleks şekerler eklemeniz gerekir. Bunlar bulgur, baklagiller, tam buğday ekmek ve sebzeler olabilir.
İdeal yüzme süresi, herkes için aynı olmamakla birlikte, genel olarak 30 dakika ile 1 saat arasında olması önerilmektedir. Başlangıç seviyesindeyseniz veya yüzme becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, 30-45 dakikalık yüzme seanslarıyla başlayabilirsiniz.
Yüzmeyi öğrenme süresi minimum 2 ay, maksimum 4 ay olabilmektedir. Ortalama yeteneklere sahip olan bir kişinin su duygusunu kazanması, kaldırma kuvvetine inanması, su ile barışması, can güvenliğini sağlayabilecek kadar kendi kendine yüzebilmesi için gerekli olmaktadır.
Her insana göre farklılık gösteren bir durum bu. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkındır 1–2 ayda öğrenir. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkın değildir sudan korkar, panik yapar v.b. problemler yüzünden yüzmeyi öğrenme süresi 4–5 aya kadar uzayabilir.
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir.
Yüzme omuz, kol, bacak, karın, göğüs ve kalça adelelerini çalıştırır.
Ayrıca yüzme sırasında vücuttaki pek çok kas aktif haldedir. Bu da yüzmenin sadece boy uzatmadığı, ayrıca potansiyel olarak da vücudun daha güçlü ve sağlam olmasını sağladığını kanıtlar. Yüzme ile boy uzaması için haftada en az 2 gün yüzmeye teşvik edilmelidir. Nadir yapılan spor boy uzamasına katkıda bulunamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri