TDK'daki anlamına göre arsız; utanması sıkılması olmayan, yılışık, yüzsüz kimselere denir ya da aç gözlü davranan kişilere.
Ar, utanma duymak, utanç duymaktır. Bunun zıddı olan "arsız" kelimesidir. Utanma duygusu olmayan, utanç duymayan bir kişiyi anlatmak için "arsız" ifadesi kullanılır.
Hayasız. İstiklal Marşı'mızda da yer alan "utanması olmayan, sıkılmayan" anlamında kullanılan kelime hayasız dır.
Doğrulanmış Cevap
Bu iki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan hayasızca akın söz öbeği ise; utanç duymaksızın yapılan saldırı anlamına gelmektedir. Hayasızca akın söz öbeğine İstiklal Marşı'nda "Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın" dizesinde rastlamaktayız.
Kelime anlamı "utanmak, çekinmek" olan haya, ahlak terimi olarak "nefsin kötü davranışlardan rahatsızlık duyarak bu fiilleri terk etmesi, kötü bir işin yapılması veya iyi bir işin yapılmaması sebebiyle insanın utanmasına sebep olan sıkıntılı durum" demektir.
İlgili 27 soru bulundu
Utanç duygusu, kişinin kendisinde algıladığı herhangi bir eksikliğe verdiği tepki olarak ortaya çıkar ve bazı kişiler için baş edilmesi oldukça güç olan bir duygudur. Utanç duygusu temelde davranışlarımızı düzenlememize yardımcı olur, bu yüzden işlevseldir.
Dr. Sznycer'a göre utanma da acı gibi bir savunma mekanizması, bizi toplumdan dışlanmaya karşı koruyor. Araştırmacılara göre sinir sistemi tarafından ortaya çıkarılan bu his, toplum içerisinde alacağımız en iyi kazanca göre hareket etmemize yardımcı oluyor.
Tüm duygularda olduğu gibi utanma duygusunun da, beynin belli bölgelerinde oluşan aktivitelerin bir sonucu olduğu araştırmalarla gösterilmiştir. Eğer utanma duygunuz olmadığını düşünüyorsanız beyninizin sağ yarı küresinde bulunan, anteriorcingulatecortex adı verilen bölgeniz diğer insanlardan küçük olabilir.
Genellikle utanma, sıkılma ve çekinme olarak algılanan hayâ, İslâm bilginlerince benimsenen, Allah'ın emir ve yasaklarına aykırı davranmaktan sakınmak anlamıyla daha geniş bir anlam kazanmıştır.
Utanç, kişinin benliğine kurulmuş bir ruhsal zindandır, suçluluk ise daha ziyade dışsal kaynaklı beklentiler ve ahlaki normlar yerine getirilmediğinde devreye giren bir kontrol mekanizmasıdır. Utanç, en temelde kötü davranışı kötü benlik ile ilişkilendirmesi açısından suçluluktan ayrılır.
Utanma, öznel olarak oldukça acı verici bir duygudur ve aşağılık, değersizlik, aptal konumuna düşme, iktidarsızlık, yetersizlik duygularını içerir ve bu duygular o anda başarısız olunduğu hissine kapılmamıza, arzularımızı saklamamıza ya da içinde o an bulunulan durumdan uzaklaşmamıza yol açar (Hilgers 2006; Lewis 1971; ...
Çocuklarda 2 yaş ile birlikte “utanma duygusu”nun ilk belirtileri ortaya çıkmaya başlar.
18-24 ay içinde empati, kıskançlık, utanma, 30-36 ay içinde ise suçluluk, gurur, utanç duygularını yaşamaya başlarlar.
Kişiler kendini geliştirerek ve test ederek utanma duygularını yenmelidir. Utandığı konuları mutlaka belirleyerek, belirli sürelerde utandığı konuları göz önüne almalıdır. Utanma duygusu tek başına başa çıkılabilecek durumlardandır. Kişiler utanma duygusunu, özgüvenini yükselterek kolayca yenebilir.
utanma. Utanma duygusu. Duygusu. Bir yetersizlik ya da davranıştaki uygunsuzluğun bilincine varınca duyulan coşku.
Utangaçlık nedenleri konusunda farklı kuramsal yaklaşımlar mevcuttur. Ancak en temelde anne baba tutumlarıyla ortaya çıktığı genel bir konudur. Bazı durumlarda kişilerde genetik faktörler de etkili olur. Ancak genel anlamda çocukluk yaşantısında başlayan utangaçlık duygusu zaman içerisinde kişiyi kontrolü altına alır.
Kelime anlamı “utanmak, çekinmek” olan hayâ, ahlâk terimi olarak “nefsin kötü davranışlardan rahatsızlık duyarak bu fiilleri terk etmesi, kötü bir işin yapılması veya iyi bir işin yapılmaması sebebiyle insanın utanmasına sebep olan sıkıntılı durum” demektir.
Ebeveynlerin çocuğa şiddet göstermesi, Çocuğun ebeveynlere bağımlı olması, Çocuğun görünüşünden ya da kılık kıyafetinden hoşlanmaması, Anne ve babanın pasif karakterler olması ve çocuğun onları örnek alması gibi nedenler çocuklarda çekingenlik sebepleri arasında.
Bir topluluk içinde gereken güven ve cesareti kendinde bulamayan, rahat konuşamayan ve rahat davranamayan, sıkılgan, mahcup. Utanma duygusu genel olarak negatif durumlar ile ilişkilendirilir, ancak sağlıklıdır. Utanç, davranışların toplum karşısındaki etkilerini düzenlemek üzere evrimleşmiştir.
“İnsan ne kadar fazla şeyden utanırsa, o kadar şeref ve onur sahibi olur.” “Utanma, insanın ruhunda asıldır, insanı insan olarak, muhafaza eden de budur.”
Utandığımızda salgılanan adrenalin, bu kez yüz derimize en yakın damarları genişletir ve buradaki damarlara daha fazla kan akışı olur. Böylece yüzümüz normalden daha kırmızı görünür. Pek çok psikoloğa göre utandığımızda yüzümüzün kızarması, vücudumuzun geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır.
Arapçada hicap kelimesi hem perde çekmek hem de utanmak anlamına gelir.
İngilizce bir kelime olan cringe Türkçeye direkt çevirecek olursak yaltaklanma ve yalakalık anlamına geliyor.. Ancak tam olarak karşılığı "başkasının adına utanmak" diyebiliriz. Sosyal medyada görülen bir video, fotoğraf için özellikle Z kuşağı bu kelimeyi kullanıyor.
Utanmak, kibir denilen en büyük günahın belki de en doğal panzehiridir. Yalanın, iftiranın önündeki son engeldir. Utanmanın empatiyle, “terbiye”yle, özeleştiriyle, vicdanla yakından alakası vardır çünkü. Bir şeyi utanarak anlarsan, bir daha kolay kolay unutamazsın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri