Rahim olarak da adlandırılan uterusun İçerisinde hamilelik sırasında bebek gelişir. Üç bölümden oluşmaktadır: serviks (alttaki dar kısım, rahim ağzı), korpus (ortadaki geniş kısım, gövde) ve fundus (üstteki yuvarlak şekilli kısım).
Rahmin alt kısmı vajinaya doğru uzanır ve buraya serviks yani rahim ağzı adı verilir. Üst kısma ise fundus denilir ve döllenen yumurta buraya yerleşerek büyür ve bebeği oluşturur.
Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimestirinde fundus yüksekliğinin ölçülmesi ve hafta ya da ay olarak ifade edilmesidir. Özellikle intrauterin gelişme geriliği, çoğul gebelik ya da polihidroamniyoz gibi riskli durumlarda oldukça yardımcı bir yöntemdir.
Oftalmolojide 'fundus' olarak bilinen bu bölge göz küresinin arka kısmında yerleşmiş olduğundan 'göz dibi' olarak da isimlendirilmektedir.
fundus genellikle umbilikus seviyesinde veya hemen üzerinde ve serttir. desteklenir. durumda anne idrarını boşaltması konusunda teşvik edilmeli ve takiben muayene tekrarlanmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Fundusun Değerlendirilmesi
Sert değilse sertleşmesi için abdomenden hafifçe masaj yapılır. Fundusun abdomenin orta hattında olup olmadığı belirlenir. Orta hatta değilse mesane distansiyonu düşünülebilir. Mesane dolu olduğunda fundus beklenen seviyeden yüksekte ve orta hattın genellikle sağında palpe edilir.
Rahmin üst kısmın fundus diye adlandırılır, gebelikte ultrasona erişilmesi güç olan yerlerde klasik olarak leğen kemiği ön tarafı hizasından fundus' a kadar olan ölçümün santimetre cinsinden değeri gebelik haftasıyla kısmen korele gider bu da çok hızlı bir şekilde gebelik haftasının öğrenilmesini sağlar.
Rahminizin üst kısmınz fundus adı verilir. Bu ölçüme ölçüm fundal yükseklik denir. Ölçülen santimetre hamilelik haftasını işaret eder.
Midenin proksimal kısmı (fundus, korpus) depolama görevini yaparken, distal kısmı (antrum) gıdaları karırştırır ve öğütür.
Retina , makula ve optik diskin yapılarının gözlenmesi amacıyla yapılan işleme oftalmoskopi veya incelendiği anatomik bölgenin adıyla fundus muayenesi (fundoskopi) denir. Bu işlem için kullanılan cihaza oftalmoskop adı verilir. Tam bir fundus muayenesi için göz bebeklerinin genişletilmesi (midriyazis) şarttır.
Menopoza girmemiş sağlıklı bir kadının rahim duvarı kalınlığı 5 ila 14 mm arasında olmalıdır. Menopoz döneminde rahim duvarının incelmesi doğaldır ancak üreme çağında 15 mm'den daha kalın rahim duvarı, endometrial hiperplazi anlamına gelir.Menopoz sonrası ise 4-5 mm nin üzerinde olmamalıdır.
Rahim (Uterus): Rahim kadınların ana üreme organıdır. Ters dönmüş armut şeklinde olup, boyu ortalama 7.5 cm, genişliği 5 cm'dir. Endometrium, myometrium,perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.
Rahim urları (miyom – myom) rahimdeki selim (iyi huylu, kanser olmayan) büyümelerdir. Kadın pelvisinde ( leğen kemiği bölgesi, kasık) görülen en sık büyüme tipidir. Tüm kadınların yaklaşık % 25-50'sinde bulunur.
Uterus, en uç kısımda serviks adı verilen rahim ağzı ve her iki yanda yumurtalıklara uzanan fallop tüpleri bulunan kadın üreme organı olarak tanımlanabilir.
Rahim (Uterus): Döllenme sonrası yumurtanın yerleştiği ve gebeliğin oluştuğu yerdir. Endometrium boşluğu: Bebeğin geliştiği bölgedir. Tüpler (Rahim kanalları): Vajinaya atılan meninin rahim ağzından içeri girerek yumurtaya ulaşmasını sağlayan yapılardır.
Pubis denilen bölgede çatı kemiğinin önde üst kısmıdır, başka bir tarifle önde pubik kılların en üst noktasıdır. Fundus ve pubis denilen bu iki nokta arasındaki mesafenin yumuşak eğilebilir bir mezura ile ölçülmesi sonrasında elde edilen değer ve bazı formüller yardımıyla bebeğin tahmini ağırlığı hesaplanabilmektedir.
Uterus involüsyonun doğru bir şekilde değerlendirilmesi için mesanenin boş ve anne sırt üstü pozisyonda ve dizleri hafifçe bükük olmalıdır. Fundusun lokalizasyonu palpe edilmelidir (27). ilk 4 saat içinde çok önemlidir (28). Primiparlarda ve emziren annelerde uterus involüsyonu daha hızlıdır.
Rahmin bilinen tek işlevi doğmamış bebeğin gelişmesini sağlayacak ortamı oluşturmak, bebeği dıştan gelebilecek darbelerden korumak (bu işlevi amniyon sıvısı ile birlikte yürütür) ve doğum eyleminde kasılarak bebeği dış dünyaya çıkarmak için anne adayının ıkınmalarıyla birlikte gerekli itici gücü oluşturmaktır.
Uterusun fonksiyonları: Fertilize ovumun yerleşmesi için uygun bir ortam hazırlamak. Embriyo olgunlaşınvaya kadar beslenmesini ve korunmasını sağlamak. Doğum eyleminde fetüsün ve plasentanın atılmasını sağlamak.
Midenin Bölümleri
Midenin diğer ucu, ince bağırsağın ilk kısmına (duodenum'a) bağlıdır. Mide üç ana bölümden oluşur. Üst kısmına “fundus” denir. Orta kısmına midenin gövdesi denir.
Aslında hamilelik sürecinde vajinada hissedilen bu tür ağrılar genelde doğal kabul edilmektedir. Hormonal değişimler, rahim kaslarının gerilmesi ve kısalması, büyüyen bebeğin rahme baskı yapması, kilo alımı gibi nedenlerden vajinal ağrılar yaşanabilir.
Rahim sarkması ileri evrelerde her zaman elle hissedilir ve vajene geri itilmeye çalışılır. Daha erken evrelerde ise ıkınma, ağır kaldırma vb gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda elle hissedilebilir.
Hamileliğinizde 8. ayın ilk haftasındasınız. Rahminizin tepe noktası (fundus) hamilelik 32. haftada artık göbeğinizin neredeyse 4-5 santim yukarısında duruyor.
Bebeğinizle aranızdaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan ara organ olan plasenta normalde, rahmin üst, ön, arka yan gibi herhangi bir yerinde bulunabilir.
12 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir? Hamileliğin 12. haftasında rahim pelvisten yukarı doğru hareket etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri