Hem çiğ olarak hem de pişirilerek kullanılan soğanın birçok çeşidi bulunuyor. Doğal antibiyotik görevi gören soğan, özellikle kış mevsiminde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde büyük rol oynuyor.
Doğal antibiyotik olarak bilinen soğan, tüm yemeklerin lezzetlendiricisi. Antik çağlardan bu yana soğan hem yemeklerde hem de doğal tedavi yöntemlerinde de kullanılır. İnsan vücuduna pek çok olumlu katkı sağlar.
- İyileştirici maddeler barındıran soğan, bağışıklığı güçlendirerek vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasını sağlar. - Günlük tüketilen bir parça çiğ soğan vücudu enfeksiyonlara karşı korur doğal olarak iltihap oranını düşürür bununda akabinde eklem rahatsızlıklarına da iyi gelir.
Soğan suyu içerisinde farklı vitaminleri barındırdığı için doğal antibiyotik olarak bilinir ve yaraları, iltihapları tedavi etmede kullanılır. Bunun yanı sıra son dönemlerde oldukça aranan soğan suyunun faydaları şu şekildedir; - Soğan suyu oldukça iyi bir idrar söktürücüdür.
Bir ay boyunca her gün soğan tüketen kişilerin kemik yoğunlukları, tüketmeyenlere oranla yüzde 5 daha fazla. Anti-inflamatuar özellikleri yüksek olan soğan, kötü kolesterolü de azaltır. Düşük kolesterol seviyesi de kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
İlgili 22 soru bulundu
MİDE ASİDİNİZİ ARTTIRIR
Soğan, şişkinlik ve gaza sebep olmasının yanı sıra mide asidinizin artırır bu da size rahatsızlık verir. Bu yüzden akşam yemeğinde çok fazla soğan tüketmenizi önermiyoruz.
Kalp hastalıkları, kanser ve diyabete karşı koruyucu etkisi olan antosiyaninler ise özellikle kırmızı soğanda bol miktarda bulunur. Araştırmalar beslenmelerinde soğan ve sarımsak tüketen kişilerin, yumurtalık, bağırsak, gırtlak gibi bazı kanser türlerine yakalanma olasılığının daha az olduğunu gösterir.
Özellikle pişmiş kırmızı soğan vücuttaki bulunan tüm iltihabı idrar yolu ile atmaktadır. - Eğer enfeksiyon kaynaklı dolama hastalığınız varsa, pişmiş soğanın zarını çıkarın ve dolamalı bölgenin üzerine koyun. Bu hem sancılarınızı alacak hem de yaranın iyileşmesini hızlandıracaktır.
Vücuttaki her türlü iltihaplanmaya çare oluyor
Doğal bir antibiyotik olduğundan daha önce de bahsettiğimiz soğan suyu boğaz iltihaplanmasından idrar yolları iltihaplanmasına kadar birçok soruna iyi geliyor ve bu iltihapları kısa sürede tedavi ediyor.
- Antioksidan bakımından zengindir, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. - Bağırsakta yaşayan yararlı bakterilerin korunmasını sağlar. - Sindirilemeyen bazı besinlerin parçalanmasına yardımcı olur. - Yüksek kan şekerini düzenler.
Soğan, her an kolaylıkla bulabileceğiniz sebzelerden biri. Aynı zamanda bir antioksidan deposu olması, oldukça sağlıklı sonuçlar almanızı sağlıyor. Pişmiş soğan ise bu noktada öne çıkıyor. Çiğ soğana oranla çok daha faydalı olan pişmiş soğan, adeta doğal bir antibiyotik görevi görüyor.
Soğan Suyu Kürü Tarifi: Bir tencerenin içerisine bir soğan için 2 su bardağı kadar temiz içme suyu koyup kaynatın. Su kaynadıktan sonra dörde böldüğünüz soğanları ilave edip yumuşayana kadar pişirin. Ardından ocaktan alıp ılımaya bırakın ve ılıdıktan sonra süzdürerek tüketin.
En etkili doğal antibiyotikler listemizin ilk sırasında propolis var. Arılar tarafından üretilen propolisin doğal antibiyotikler arasında en güçlüsü olduğunu söyleyebiliriz.
Bu suyun içine 1 şişe maden suyu, 2 limon suyu, yarım çay bardağı harnup pekmezi, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve zencefili koyup karıştırıyoruz. Sabah akşam düzenli bir şekil de kullanıyoruz. Acil şifalar. Not; Antibiyotik kadar etkili oluyor dikkat etmeniz gereken düzenli kullanmak.
- Güçlü antioksidan ve antibakteriyel maddelere sahip soğan, vücudumuzda oluşma ihtimali olan enfeksiyon bakterilerinin neden olduğu üst solunum yolu hastalıklarının riskini azaltır. - İçerisinde bulunan selenyum minareli bağışıklık sistemini güçlendirerek, kanser hücrelerine karşı savaşmasını destekler.
Antibiyotik Meyveler
Cilt kanseri ve prostat kanseri için kullanılabilecek doğal ilaç meyveler arasında yer alıyor. Kan yapısı etkiye sahip olan kayısı, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip olan portakal, sindirimi kolaylaştıran greyfurt, vücut direncini artıran mandalina da bu alanda çok etkilidir.
1 litre kaynatılmış soğutulmuş su, cam kavanoza konulur. İçine elle soyulmuş bir baş sarımsak eklenir. Önceden sirkeli suda bekletilmiş 1 adet limon, kabuklarıyla birlikte kavanozun içine doğranır. Ağzı kapatılan kavanoz 7 gün boyunca karanlık ve çok sıcak olmayan bir ortamda bekletilir.
Halk arasında doğal antibiyotik olarak da adlandırılan sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmediği gibi her geçen gün yeni bir faydası daha keşfedilmeye devam etmektedir. Antibakteriyel özelliği sayesinde sarımsak, vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir.
- Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. - İltihap ve enfeksiyonlara karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. - Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığını minimuma indirir. - Yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar.
Soğanın zararları ve yan etkileri
Hazımsızlığa veya mide ekşimesine neden olabilir. Hemoroit (basur) rahatsızlığı olan kişilerde kanamayı arttırabilir. İçeriğindeki kükürt nedeniyle fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara ve hatta gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Doğal besinlerin doğru şekilde tüketilmesi, insan bedenine ciddi şekilde faydalar sağlar. Özellikle tıp tarihi boyunca ilaç olarak kullanıldığına rastladığımız soğan ve soğan suyu, mikrop kırıcı özelliği sayesinde vücuttaki tüm iltihabın atılmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri