Uterus (Rahim)
Normal anatomide öne ya da arkaya dönük olabilir. Fundus, Korpus, İsthmus ve serviks olarak 4 kısımda incelenir.
Uterusun fonksiyonları: Fertilize ovumun yerleşmesi için uygun bir ortam hazırlamak. Embriyo olgunlaşınvaya kadar beslenmesini ve korunmasını sağlamak. Doğum eyleminde fetüsün ve plasentanın atılmasını sağlamak.
Isthmus tuba uterinae bölümü en dar ve en kalın duvarlı bölümü olup cornu uteri bölümünde uterus ile bağlantı halindedir. Uterus içerisinde intramural olarak seyreden kısmı pars uterina olarak isimlendirilir. Ampulla tubae uterinae bölümü en uzun bölümüdür. Fertilizasyon (döllenme) genellikle bu bölümde gerçekleşir.
Vajen dubvarı ile porsiyo uterus arasındaki çıkmazlara forniks vajina denilir,en derini posterior fornikstir ve bu da cul de sac (douglas çukuru) ile komşudur. Kuldusentez buradn girilerek yapılır.
İlgili 27 soru bulundu
Corpus uteri'nin iç boşluğuna cavitas uteri denir. Yaklaşık 6.5 cm kadardır. Cavitas uteri'yi vaginaya bağlayan kanala canalis cervicis uteri denir. Uterusun bağları ve ligamentleri: Uterusun 5 bağı vardır.
Plasentanın yerleşimi rahim içinde ön duvar (anterior), arka duvar (posterior), yan duvarlar, rahim tavanı (fundal) ya da rahim çıkışı (aşağı yerleşimli plasenta) şeklinde görülür.
Rahim bazen ön tarafa, karın bölgesine doğru eğilir buna 'antevert uterus' adı verilir. Rahim aynı zamanda son derece geriye, omuriliğe doğru da yaslanabilmektedir. Buna da 'retroverted uterus' adı verilmektedir.
Rahim olarak da adlandırılan uterusun İçerisinde hamilelik sırasında bebek gelişir. Üç bölümden oluşmaktadır: serviks (alttaki dar kısım, rahim ağzı), korpus (ortadaki geniş kısım, gövde) ve fundus (üstteki yuvarlak şekilli kısım).
Rahim katmanları endometriyum, uterus epiteli, myometriyum, perimetriyum, parametriyum'dan, ligamentler ise uterusun yuvarlak bağı, uterusun geniş bağı, kardinal bağ, uterosakral bağ, puboservikal bağ'lardan oluşur. Uterus bezi veya endometriyal bezler, tek katlı prizmatik epitel ile kaplı tübüler bezlerdir.
Rahim dokusu, birbirinden farklı özelliklere ve görevlere sahip üç temel tabakadan oluşur. Rahim duvarının en iç kısmını oluşturan ve rahmin iç boşluğunu döşeyen epitel dokuya endometrium adı verilir. Rahim kaslarının yer aldığı ve endometriumun hemen iç kısmında bulunan tabaka myometrium olarak bilinir.
Oksitosin hormonu tüm acıları unutturuyor
Mutluluk ve sevgi hormonu olarak da bilinen oksitosin, uterus yani rahmi kasarak anne adayını doğuma hazırlar. Ayrıca süt kanallarını da uyararak anne için emzirme sürecini başlatır.
Progesteron, döllenmiş bir yumurtanın (embriyonun) rahim duvarına yapışmasını veya tutunmasını sağlamak için endometriumu (rahim duvarını) kalınlaştırmaya başlar. Diğer bir deyişle, rahim duvarını embriyonun gelişimi için, bir yatak gibi hazırlar.
Rahim (Uterus): Rahim kadınların ana üreme organıdır. Ters dönmüş armut şeklinde olup, boyu ortalama 7.5 cm, genişliği 5 cm'dir. Endometrium, myometrium,perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.
Rahim (uterus) kadın üreme sisteminin bir parçasıdır. Üreme sistemi vajina, rahim ya da uterus, rahim boynu (serviks), fallop tüpleri(yumurtalık kanalları) ve overler (yumurtalıklar)'den oluşmaktadır. Rahim gebelik sırasında bebeğin gelişimini koruyan armut şeklindeki kaslı bir torbadır.
Anne karnındayken dişi fetusta rahim, iki küçük tüpten oluşmaya başlar. Fetus büyüdükçe bu tüpler birleşerek büyük, içi boş bir organı yani rahmi meydana getirirler. Bazen bu tüpler tam olarak birleşmezler ve her biri ayrı bir boşluk oluştururlar. Bu durumda çift rahimden bahsedilir.
Mide, yemek borusunun bağlandığı ve mide kapısı olarak adlandırılan “kardia”, midenin üst kısmı olan “fundus”, midenin gövdesi olan “korpus” ve mideyi ince bağırsağa bağlayan “pilor” kısımları olmak üzere dört bölümden oluşur.
Rahmin alt kısmı vajinaya doğru uzanır ve buraya serviks yani rahim ağzı adı verilir. Üst kısma ise fundus denilir ve döllenen yumurta buraya yerleşerek büyür ve bebeği oluşturur.
Çift rahim, uterus yani rahim gelişirken embriyolojik olarak sağda ve solda her iki müllerian kanalın füzyonu ile meydana gelir. Eğer bu füzyon gelişmezse, sağda ve solda iki farklı rahim oluşur bu duruma çift rahim (uterus didelfis) denir.
Rahmin ters durmasında tanı
Şayet hasta şişman değilse rahmin hangi pozisyonda olduğu çoğunlukla muayene sırasında anlaşılabilir. Ayrıca ultrasonda da rahmin ön ya da arka pozisyonda olup olmadığı tespit edilebilir.
Kalp şeklinde rahim, olarak bilinen Arkuat Uterus, rahmin üst kısmından hafif bir eğim olmasıdır. Normal şartlar altında rahmin dış üst kısmı dışarı doğru bombelidir. İç kısmı ise aynı doğrultuda düz ya da dışa dönük olabilir. Kalp şeklindeki rahimde, rahmin iç üst kısmı, aşağı doğru eğimlidir.
Cerrahi tedavide en sık tercih edilen yöntem histerektomi (rahmin alınması) operasyonudur. Bu operasyon ile rahmin tamamı ya da belirli bir kısmı çıkarılır ve operasyon sonrası çıkarılan tüm doku parçaları patoloji uzmanları tarafından incelenir.
Uterusun leiomyomları, myometrium düz kas hücrele- rinden köken alan selim monoklonal tümörlerdir (1). Reprodüktif çağda en sık görülen jinekolojik tümörler- dir (2). Reprodüktif çağdaki kadınların yaklaşık olarak %80'inde görülürler ve %30'u semptomatiktir (3).
Arteriovenöz malformasyon (AVM), arada kapiller ağ olmaksızın arteryel sistem ile venöz sistem arasında anormal bağlantı olmasıdır. Bir çok organda görülebilir. Uterin AVM nadirdir. Konjenital veya edinsel olarak ortaya çıkabilir.
Bu pozisyon anteversiyon olarak isimlendirilir. Ayrıca uterus'un corpus kısmı cervix bölümünün üzerine doğru hafifçe katlanmış bir pozisyonda yerleşmiştir ki bu pozisyona antefleksiyon adı verilir. İşte uterus normalde canlıda anteversiyon- antefleksiyon pozisyonunda yerleşmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri