Rahim içi duvarı, ortalama her 28 günde bir kez gerçekleşen âdet döngüsü süresince salınan hormonların etkisiyle olası bir gebeliğe hazırlık amacıyla bir miktar kalınlaşır. Gebeliğin oluşmadığı durumlarda farklılaşan hormon düzeylerine bağlı olarak rahim içi duvarı, pul pul dökülerek tekrar incelmeye başlar.
Rahim duvarı kalınlaşması, endometrial hiperplazi olarak da tanımlanan rahim iç tabakasının (endometrium) kalınlaşmasıdır. Bu durum, östrojen hormonunun fazla salgılanması sonucu ortaya çıkar. Özellikle üreme çağında sıklıkla görülen bu durum, menopoz sonrası kadınlarda da sıkça görülür.
Rahim duvarındaki her tür kalınlaşma, hastada kansızlığa neden olabilecek anormal ve ağır kanamalara sebep olabilir. Bununla birlikte tedavi edilmeyen atipik endometriyal hiperplazi kansere dönüşebilir.
Rahim duvarı (endometriyum) kendini gebelik sürecine hazırlamak için adet döngüsü nedeniyle yaşanan hormonal değişime bağlı olarak bir miktar kalınlaşır ve bu kalınlaşma gebelik sırasında da devam eder. Eğer gebelik oluşmazsa endometrium kalınlığını sürdüremez ve pulcuklar halinde dökülme ve incelme başlar.
Tam Kürtaj: Rahim içi dokusunun kürtaj ile tamamen temizlenmesini amaçlayan bir yöntemdir. Kürtaj yöntemi ile rahim duvarı kalınlaşmasında kesin tanı konulabilir. Ayrıca bu yöntem ile rahim içi tamamen temizlendiğinden hastanın yaşadığı kanama tamamen kesilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bir diğer deyişle, rahim duvarı kalınlaşması rahim kanseri açısından önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle, menopoz döneminde görülen anormal kanama durumlarında rahim duvarı kalınlaşmasından şüphelenilmesi ve erken dönemde tedavi alınması çok önemlidir.
Rahim duvarı kalınlaşması her zaman kanser anlamına gelmez. Ancak atipik hücre barındıran rahim duvarı kalınlaşması, kanser gelişmesi riskini artırır. Tedavi edilmezse kansere neden olma olasılığı %40'lara varabilir. Çoğu zaman tedavisi için histerektomi tercih edilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri
Endometrial hiperplazinin başlıca belirtisi, anormal kanamalardır. Bol miktarda ve düzensiz kanamaların varlığı, bu kanamaların normalden çok daha ağrılı olması, kasık bölgesinde hissedilen ağrının varlığı da rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında yer alır.
Rahim, 28 günde bir gerçekleşen adet döngüsünde, kendini gebelik için hazırlar. Bu süreçte salgılanan hormonların da etkisiyle rahim duvarı kalınlaşabilir. Gebelik gerçekleşmez ve adet kanaması olursa, rahim duvarındaki kalınlaşan dokular dökülür ve rahim duvarı normal kalınlığına yeniden kavuşur.
RAHİM KALINLAŞMASINI ARTTIRABİLEN DOĞAL BESİNLER
Bu besinler östrojen hormon üretimini destekler; Soya fasulyesi, bezelye, barbunya, Yabanmersini, kuru erik, kayısı, Biberiye, adaçayı, meyan kökü, Keten tohumu, Brokoli ve karnabahar. Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel tedavisi mümkün değildir.
Evet, duvar kalınlaşması olan kadınlar hamile kalabilirler. Ancak, kalınlaşma ciddi boyutlara ulaşmışsa, gebe kalma şansı düşük olabilir. Ayrıca, kalınlaşma gebeliğin erken aşamalarında düşüklere ve diğer komplikasyonlara neden olabilir.
Uterus, en uç kısımda serviks adı verilen rahim ağzı ve her iki yanda yumurtalıklara uzanan fallop tüpleri bulunan kadın üreme organı olarak tanımlanabilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Hamilelik Belirtisi Mi? Gebe kalan kadınların rahim duvarı kalınlaşmıştır. Ancak bu, rahim duvarı kalınlaşmasının bir hamilelik belirtisi olduğu anlamına gelmez. Rahim duvarı hamilelik gerçekleşse de gerçekleşmese de her ay bir miktar kalınlaşır ve daha sonra tekrar incelir.
Adet kanaması bittikten sonra da yani bu 3-5 günlük süre sonrasında rahmin iç duvarı (endometrium), salgılanan hormonlara yanıt vererek tekrar büyümeye, kalınlaşmaya başlar. Adet kanaması bittikten yaklaşık 10 gün sonra da en kalın seviyesine ulaşmaktadır.
İyi bir endeomtrium adet sırasında ince olmalı, yumurtlama günlerinde 7-14 mm ve üç çizgi görünümünde olmalıdır. Üreme çağında 15 mmden daha kalın endometrium hamilelik işaretidir. BHCG testi yapılmalıdır. Menopoz öncesi endometrium 15 mm den fazla olması hiperplazi işareti olabilir, takip ve tedavi gerektirir.
Rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı adet dönemlerine ve düzensiz kanamalara neden olabilir. Kişinin hayatını tehlikeye atacak boyutta şiddetli kan kayıplarının yaşanabildiği bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde kansere yol açabilir.
Endometrium kalınlığı 12 mm gibi bir bilgi tek başına bir şey ifade etmez. Endometrium ölçümünün adetin kaçıncı gününde yapıldığı, kişinin yaşı ve menopoz varlığı gibi pek çok etken ile birlikte değerlendirilmelidir. Endometriumun normalden daha kalın olması durumu, endometrial hiperplazi olarak tanımlanır.
Genellikle klinik ortamında kadınlara anestezi verilmeden dahi uygulanabilen rahim içi biyopsisi oldukça kolay gerçekleştirilen ve yaklaşık 10 dakika içerisinde tamamlanabilen bir işlemdir. Rahimden parça alınabilmesi için kadınların muayene masasına Smear testi yapılırken olduğu gibi yatması gerekir.
Uterus boyutları büyürken, özellikle dış kas tabakasında fibröz doku artışı söz konusudur. Aynı zamanda kan damarlarının ve lenfatiklerin sayı ve boyutlarında da önemli bir artış olur. Plasenta bölgesini drene eden venler büyük sinüslere dönüşür. Sinirler hipertrofiye olur.
Leke şeklinde kanama: Leke şeklinde kanama, rahim kanseri veya rahim ağzı kanserinin diğer bir belirtisidir. Bu, vajinadan az miktarda kan gelmesi şeklinde olabilir. Ağrı: Rahim kanseri veya rahim ağzı kanseri genellikle ağrıya neden olmaz.
Rahim (Uterus): Rahim kadınların ana üreme organıdır. Ters dönmüş armut şeklinde olup, boyu ortalama 7.5 cm, genişliği 5 cm'dir. Endometrium, myometrium,perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.
Öncelikle rahmin çocuk taşımak ve doğurmak dışında bilinen başka önemli bir görevi yok. Yani rahmin alınmasıyla adet görmeme ve çocuk doğuramama dışında fonksiyonel olarak değişen hiçbir şey yok.
Uterus (rahim) idrar torbası ile rectum kalın bağırsağın son bölümü arasında yer alan; armut şeklinde bir organdır. Ana görevi embriyoyu ( döllenmiş yumurta) beslemek ve büyütmektir. Eğer yumurta döllenmez ise kalınlaşmış rahim iç çeperi her ay adet kanaması olarak dökülür.
Rahim duvarı incelmesi, menstrüasyon dönemi boyunca sağlıklı her kadında gerçekleşir. Gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesini sağlayan rahim duvarının düzenli olarak kalınlaşıp incelmesini daha iyi anlayabilmek için adet döngüsünde kadın vücudunda neler olduğunu anlamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri