Restoran işletmecisi Mehmet İnan, "Lahmacunu sarımsaklı yapanlar var, soğansız yapanlar var, etsiz yapanlar var. Ancak Şanlıurfa'da kuru soğan ve etle yapılır. Urfa'daki lahmacunun özelliği soğanlı olmasıdır.
Lahmacun harcı; kıyma, baharatlar, tuz, soğan temelinde şekillenen bir harç. Olmazsa olmazları arasında çok kaliteli kıyma kullanımı geliyor. Kıymanın lezzetini arttırmak için ise içerisine yan roller giriyor. Genellikle içerisine soğan mutlaka konuluyor.
Gaziantep lahmacununda zırh ile çekilen kuzu kıyma, sarımsak, maydanoz, biber ve çeşitli baharatlar kullanılır. Diğer lahmacun çeşitlerinden farklı olarak soğan içermez.
ŞANLIURFA'DA LAHMACUN KURU SOĞANLA YAPILIR
Ancak Şanlıurfa´da kuru soğan ve etle yapılır. Urfa´daki lahmacunun özelliği soğanlı olmasıdır. Lahmacunda biz kuzu eti kullanırız. Soğan yoğunlukta oluyor.
Türkiye'de lahmacun
Lahmacun Şanlıurfa'da soğanlı, Gaziantep'te sarımsaklı, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta ise hem sarımsak hem de soğanlı olarak yapılmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Restoran işletmecisi Mehmet İnan, "Lahmacunu sarımsaklı yapanlar var, soğansız yapanlar var, etsiz yapanlar var. Ancak Şanlıurfa'da kuru soğan ve etle yapılır. Urfa'daki lahmacunun özelliği soğanlı olmasıdır. Lahmacunda biz kuzu eti kullanırız.
Bir Arap yemeği olan lahmacuna şimdi Kürtler de sahip çıkıyor. Lahmacun Kürt kentlerinde ilk olarak Urfalı Araplar tarafından yapılmış. Fakat şimdi tüm restoranlarda bulunan yaygın yemeklerden biri haline gelmiş.
Gelelim lahmacunun diğer lezzet sırlarına. Lahmacunun en olmazsa olmaz malzemesi incecik doğranmış soğanlar. Soğanları rondodan geçirerek ya da rendeleyerek kullanacaksanız eğer mutlaka öncesinde sularını sıkarak kullanın. Aksi takdirde harcı sulandırarak lezzetini kaybetmesine neden olabilir.
Lahmacuna soğan nasıl konur? Soğanlar soyulup kasaba gönderilir. Kasapta soğanlar zırhla doğranır daha sonra kıyma eklenerek tekrar zırhla doğranır. Bu arada içine ceviz içi, nar pekmezi, domates ve biber salçası, toz biber, kimyon, yenibahar, karabiber ve tuz karıştırılarak karışım homojen hale getirilir.
100 GR KIYMA İLE 40 LAHMACUN ÇIKTI 🙈 EVDE PÜF NOKTALARIYLA PRATİK LAHMACUN TARİFİ 👏🏻 - YouTube.
Urfa Lokanta Usulü Lahmacun İçi Tarifi Nasıl Yapılır? Önce kuru soğan, kırmızı biber, domatesleri ince doğruyoruz. Maydanozun sadece sap kısmını çok ince doğrayıp ekledikten sonra, salça, isot ve baharatları ilave ediyoruz. En yakın fırında pişirtip afiyetle yiyoruz.
Maydanoz, biber, sarımsak, domates, soğan, salçalar, kıyma ve baharatları yoğurma kasesinde karıştırın. Son olarak sıvı yağı da ilave edip hepsini güzelce harmanlayın. Lahmacun içiniz hazır, afiyet olsun!
Lahmacun İçi Nasıl Yapılır? 1- Kıyma, salça, rendelenmiş soğan, rendelenmiş domates, maydanoz, baharatlar ve biberi iyice yoğurun. Not: Kıyma mutlaka kuzu kıyma seçilmeli, Yağlı kıyma olmalı. Lezzeti arttırır.
Yapımında genel hatları ile taze biber, maydanoz, domates ve et konulan lahmacuna Gaziantep'te sarımsak eklenirken Şanlıurfa'da ise soğan konuluyor.
Ortadan ikiye katlı bir şekilde buzdolabına koyarak 1 hafta muhafaza edebilirsiniz. LAHMACUN BUZDOLABINDA KAÇ DERECEDE SAKLANMALIDIR? Lahmacunu buzdolabı poşetiyle buzlukta -18 derecede saklarsanız, yaklaşık 3 ay muhafaza edebilirsiniz.
İlk yöntem doğradığınız soğanları buzlu soğuk suyun içerisine almak. Bu suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı da tuz atarsanız tüm acılığını alacaktır. Bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletip süzdürdükten sonra kullanabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise tuzla ovmak.
20 adete yakın lahmacun hazırlamak istiyorsanız 2 su bardağı suya 5 su bardağı un alacaktır. Suyu kaba koyduktan sonra azar azar, suyla unu birbirine yedirdikçe un ilave edin. Tuzunu da ekleyin. Ele yapışmayan, orta sertlikte bir hamur elde edin.
Lahmacunun tarihi çok eskilere, babillere kadar dayanır. Doğuya özgü bir yemektir ve yaklaşık olarak 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Lahmacuna kimi yerlerde Türk Pizzası adı verilir. 1960 yıllardan sonra ülkemizin doğu bölgelerinden tüm ülkeye yayılmış ve büyük ilgi görmeye başarmıştır.
Arapça lḥm kökünden gelen laḥm ˁacīn لحم عجين "(hamur gibi) yoğrulmuş et" deyiminden alıntıdır.
Lahmacun'un Kökeni
İlk lahmacunun yapıldığı yer ve tarih tam olarak bilinememekle birlikte, çeşitli kaynaklarda lahmacunun Levant kökenli olduğu geçmektedir. Konu hakkında bir başka görüşe göre de lahmacunun kökeninin Babilliler'e kadar gittiği düşünülmektedir.
Urfa Lahmacunu; sinirleri temizlenen yağlı kıymanın taze kırmızı biberle zırhtan geçirilmesi, çekilen kıymaya Şanlıurfa Biberi (İsot), tuz ve domates salçası eklenmesi ve mayasız hamur üzerine serilen kıymalı için pişirilmesiyle hazırlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri