Ultraviyole ışınları da kendi arasında farklı dalga boylarına sahip gruplardan oluşmaktadır. Bu sınıflandırma aynı şekilde fizikçiler tarafından, yakın UV (320-380 nm), orta UV (200-320 nm) ve vakum UV'si (10-200 nm) olarak da uygulanabilmektedir (9). fından tutulmamakta, camdan geçe- bilmektedir.
Güneş gözlüğü alırken, cam kalitesine çok dikkat edin. Işın tayfında 400 nanometreye (nm) kadar ışınların filtre ettiğini gösteren UV-400 ibaresinin belirtilmiş olması önemlidir. 400 nm altındaki ışınlar, tehlikeli UV (mor ötesi) ışınlarıdır.
Güçlü UV Işık: 365 nanometre dalga boyu ile donatılmış 51 adet LED, mükemmel morötesi ışık sağlar. Bu özellik, su lekeleri, bakteri, virüsler, kimyasal lekeler ve floresan maddeler gibi çeşitli maddeleri ortaya çıkarmak için idealdir.
Ultraviyole (UV) veya morötesi; dalga boyu görünür ışıktan kısa, ancak X-ışınlarından uzun olan bir elektromanyetik radyasyon şeklidir. Güneş ışığında bulunur ve Güneş'ten çıkan toplam elektromanyetik radyasyonun yaklaşık %10'unu oluşturur.
1 UV I = 0.025 W/ m2'dir. Ultraviyole indeks değeri 0 ile 2 aralığında ise; bu güneşin ultraviyole ışınlarının asgari değerde zararlı olduğunu gösterir.
İlgili 39 soru bulundu
Gölgede doğrudan güneş ışığına göre daha az UV radyasyonu vardır ama zararlı UV radyasyonunun yüzde 50'sine kadarı yine de size ulaşabilir.
8-10 aralığı ise "çok yüksek" dereceye tekabül ediyor ve şu uyarılar yapılıyor: "Oldukça yüksek ultraviyole radyasyonu temsil eder. Ultraviyole radyasyona maruz kalarak, olası muhtemel zararlar için risk faktörü bu değerlerde fazladır. 10 dakikadan daha az bir süre güneşte kalınabilir.
Telefon, bilgisayar ve tablet kullanırken dikkat
İşeri, ''Ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB) ışınları, güneş ışınlarının zarar verme kapasitesi en yüksek formlarıdır. Güneşten dünyamıza sadece Uva ve uvb değil, cildimizin daha derin tabakasına erişebilen infrared (kızıl ötesi) ışınları da ulaşmaktadır.
UV ışınları UV-A, UV-B, UV-C olarak üç kategoriye ayrılır. UV ışınlarının bu üç türü de cilt ve göz için oldukça zararlıdır. UV-C ışınlarının dünyaya yayılımı ozon tabakası tarafından engellenir. UV400 korumalı güneş gözlükleri UV-A & UV-B ışınlarının göze zarar vermesini engellemeye yardımcı olur.
Bu gibi birçok işlem için ultraviyole oje kurutucu makineye ihtiyaç vardır. Bu, yapılan işlemin ışınlar tarafından sabitlenmesini sağlayan bir makinedir. Yaydığı ışık sayesinde oje kürlenir yanı sertleşir ve sabitlenir. Parmaklarınızı 30 ve 90 saniye boyunca makineye tutarak bu işlemi hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.
365 nm dalga boyunun, Metisiline dirençli Staphylococcus Aureus (MRSA) dahil olmak üzere mikropları yok etmede oldukça etkili olduğunu keşfettik. Bu, bakterinin hücre duvarını çözebilen yüksek enerji seviyesinin bir sonucudur. Bu dalga boyundaki bir tür mikrop öldürücü veya mikrop öldürücü ışığa 365 nm UV ışığı denir.
UV ışığın avantajı diğer ışık dalga boylarına göre daha derine inebilmeleri. Bu sorunun aslında genel bir cevabı yok , ne amaçla kullandığınıza göre değişiyor. 365-395 nm değerleri ışığın dalga boyunu ifade ediyor.
🔦 100.000 lümenlik dünyanın en güçlü el feneri. Imalent MS18 ile tanışın. Adeta güneş ışını saçıyor. gibi.
Şehir içi araç kullanımında 90 Hp (Beygir Gücü) yeterliyken, çekiş gücü bakımında uygun bir araç için ise 200 Nm den daha yüksek bir araç tork gücü değerine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Benzinli araç için 4000 d/dk civarında en az 160 Nm, dizel araç için ise 1500-3500 d/dk aralığında en az 220 Nm olmalı bence.
Tork değerinin nasıl hesaplandığını bir örnek ile inceleyebiliriz. 200 Nm değerinde tork değerine sahip benzinli bir aracın dakikada 4000 devir çevirdiği görülür. Bu değer bize şunu anlatır; 200 Nm tork değerine ulaşmak için araç motorunun 4000 devirde çalışması gerekiyor.
UV radyasyonunu %100 engelleyen güneş gözlükleri, göz sağlığını belli risklere karşı mümkün olan en iyi korumayı sağlar. Hava bulutlu olsa bile gündüz saatlerinde dışarıda iken güneş gözlüklerini takabilirsin.
Ultraviyole ışınları bloke edebilmesi için bir gözlükten beklenen minimum değer UV400 korumalıdır.
Güneş, ışık ve sıcaklığın yanı sıra ultraviyole ışınlarının da bilinen en kuvvetli kaynağıdır. UV ışınları 3 tipe ayrılır: UVA, UVB ve UVC. Güneş ışınları atmosferi geçerken, UVC'nin tümü ve UVB'nin büyük çoğunluğu ozon tabakası, su buharı, oksijen ve karbondioksit tarafından emilir.
· UV indeks 11 ve üzeri
UV radyasyon seviyesinin aşırı yüksek olduğu bu değerlerde güneş altında 1 dakika bile kalınsa cilt problemleri meydana gelebilir. Saat 10 ile 16 arasında dışarı olmaktan kaçınmalı, parlak zeminlere bakmamalı ve yüksek korumalı bir güneş kremi kullanman gereklidir.
Cilde zarar veren UV ışınları %80'e kadar bulutlardan filtre olarak gelir ve zararlı etkisini sürdürür. Bu sebeple bulutlu havalarda da güneş koruyucular kullanılmalıdır. Güneş ışınları deniz, havuz ya da kar gibi yüzeylerden yansır bu nedenle gölgede bulunulsa bile yaz -kış güneş koruyucular kullanılmalıdır.
Bilgisayar Ekranlarında Hangi Işınlar, Dalgalar ve Alanlar Var? ması bulunmaktadır. Elektron ışınlarının, ekranın fos- for kaplı iç yüzeyine çarpmasıyla iyonlaştırıcı ışınlar (düşük enerjili röntgen ışınları), ultraviyole ve enfra- ruj ışınları ile görünür işık oluşur.
Ultraviyole (UV) ışık gözümüzün göremeyeceği kadar mavi bir ışıktır. Dalga boyu 100 nm ile 400 nm arasındadır. Röntgen ışığından önce, mordan sonra gelir. Bu sebeple morötesi ışık adı da verilir.
6 -7 UV indeksinde 15 dakikadan fazla Güneş altında kalınmamalıdır ve koruyucu önlemler alınmalıdır. 8 - 10 UV indeksinde 10 dakikadan fazla Güneş altında kalınmamalıdır ve koruyucu önlemler alınmalıdır. 11'de fazla olan UV indeksinde 5 dakikadan fazla Güneş altında kalınmamalı, hatta mümkünse hiç çıkılmamalıdır.
UV indeks, en basit tanımıyla, güneşin doğduğu ve battığı zaman aralığının tam ortasındaki saat dilimi ölçülerek hesaplanan ve güneş ışınlarının derimizi yakma-hasar verme gücünü gösteren bir derecelendirme sistemi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri