NMR spektrumu frekans ya da manyetik alan taraması yerine. molekülde bulunan ve çeşitli kimyasal çevrelere sahip tüm çekirdeklerin aynı anda uyarılmasını sağlayacak şekilde bir uyarma yapılarak da elde edilebilir. Bunun için geniş bir frekans aralığına sahip radyo frekans ışın demeti örneğe pulslar halinde uygulanır.
NMR spektroskopisi, kuvvetli bir manyetik alanda organik moleküllerdeki belirli çekirdeklerin radyo dalgaları ile uyarılmasına dayanır. NMR-spektroskopisinin esasları; ✓ Çekirdek uyarılıyor, ✓ Güçlü bir manyetik alan içerisinde gerçekleşiyor, ✓ Olayı gerçekleştiren ışınlar radyo dalgaları, şeklinde tanımlanabilir.
NMR Spektroskopisi, kimya alanında moleküllerin yapı tayininde kullanılan önemli bir tekniktir. Bu yöntemle, bir molekülde hidrojen içeren grupların sayıları yanında, bu gruba komşu olan gruplar da tespit edilebilmektedir.
Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) organik moleküllerin yapıları ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi veren bir spektroskopik tetkiktir. NMR kullanılarak katı veya sıvı örneklerin yapısı, bağlanma özellikleri, ve molekül formülü hakkında bilgi edinilebilir. Bu amaçla kullanılan iki adet NMR cihazı bulunmaktadır.
Nükleer Manyetik Rezonans (NMR), atom çekirdeğinin manyetik momentinin rezonansını ifade eden ve çekirdeğin elektromanyetik ışımayı soğurup, geri yaydığı fiziksel olgunun adıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Nükleer Fizik (Çekirdek Fiziği)
/ Hastalık teşhisi için kullanılan röntgen ışını (X-ışın- ları), MR (manyetik rezonans), PET-CT (pozitron emisyon tomografisi, bilgisayar tomografisi) gibi vü- cut içi görüntüleme sistemleri nükleer fizik sayesin- de geliştirilmiştir.
NMR (Nükleer Manyetik Rezonans)
Yayılan enerjinin tespiti ve yoğunluğunun ölçümü ile numunede bulunan rezonans halindeki protonların miktarı belirlenebilmektedir. Analiz tekniği, kurutulmuş gıdalardaki yağın, nükleer manyetik rezonans (NMR) üzerindeki tepkisinin direkt ölçümüne dayanmaktadır.
Spektroskopi ışık-madde etkileşimiyle ilgilenen bilim dalıdır. Spektroskop ise görünür ışığı dalga boylarına ayırmak için kullanılan bir cihazdır. Astrofizikçiler spektroskop yardımıyla gök cisimlerinin -örneğin yıldızların, gezegenlerin- yapısını anlamaya çalışır.
Spektroskopi atomların ve moleküllerin kendilerine özgü spektrası bulunması nedeniyle fiziksel ve analitik kimya alanında da kullanılmaktadır. Bunun sonucu olarak bu spektrumlar atomların ve moleküllerin tespit edilmesi, tanımlanması ve miktar bilgilerinin elde edilmesinde kullanılır.
NÜKLEER MANYETİK REZONANS SPEKTROMETRESİ (NMR)
Bir molekülün yapısında hangi atomların hangi atomlarla bağlı oldukları ve bunların uzayda birbirlerine göre göreceli olarak bulundukları noktaların tespit edilmesine yarar.
Nükleer manyetik rezonans spektroskopisi, yaygın bilinen adıyla NMR spektroskopisi, atom çekirdeğinin belirli manyetik özelliklerini kullanan bir araştırma tekniğidir. İçerisindeki atomların ya da moleküllerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirler.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), bir hastalığın tanı ve tedavisi için radyo dalgaları, mıknatıs ve bilgisayardan yararlanılarak vücudun ayrıntılı olarak görüntülenmesini sağlayan testtir.
Spektroskopi; malzemelerin ışık ile etkileşmesi ile inceleme yöntemidir. Diğer bir deyişle moleküllerin, iyonların ve çekirdeklerin “kuantumlanmış” enerji düzeylerini belirleyen bir yöntemdir. Fizik, fotonik ve optik temelli tekniklerdir. Uygun olan her malzeme ve ona uygun ışık ile her yerde kullanılabilir.
Spektroskop ya da optik spektrometre, çeşitli nesnelerin analizi için kullanılan spektrumdaki belirli bir aralıktaki ışığın farklı özelliklerini ölçen bir cihazdır. Ölçülen özellik çoğunlukla ışığın yoğunluğudur ancak bazı koşullar altında ışığın polarizasyonu da ölçülür.
MR Spektroskopi Nasıl Yapılır? MR spektroskopi normal beyin MR ile aynı cihazda görüntülenir. Ancak MR spektroskopi single ve multivoksel tekniği kullanılarak çekim gerçekleştirilir. Bu teknikte normal ve hasarlı olduğu düşünülen bölgeden birden fazla kimyasal metabolik ölçütler hesaplanarak haritaları çıkartılır.
Beyin MR spektroskopi, klasik emar cihazları ile yapılır. Ancak bu çekim işleminde single ve mutli voksel tekniği kullanılarak beyindeki normal ve şüpheli olan bölgelerde kimyasal metabolit ölçülerek; dağılımı ve miktarı harita şeklinde ölçülere hesaplanmaktadır.
Spektroskopi MR ya da kısaca MRS vücuttaki metabolitler hakkında grafikler oluşturarak kimyasal bilgiler veren bir tanı tekniğidir. Spektroskopi MR ile yapılan incelemelerde abse ve habis tümör benzeri birçok hastalık teşhis edilmekte, hastalıklar hakkında detaylı bilgiler elde edilmektedir.
Spektrometre spektral çizgiler üretmek ve dalga boyları ve yoğunlukları ölçmek için spektroskopi amacıyla kullanılır. Spektrometre gamma ışınları ve X-ışınlarından uzak infrared ışınlarına kadar çok geniş bir dalga boyu aralığı üzerinde çalışılan araçlar için kullanılan bir terimdir.
Işık, plazma olarak bilinen buharlaştırılmış numuneden gelen çoklu optik emisyon enerjisi, spektrometreye iletilir. Spektrometrede bir kırınım derecelendirme, gelen ışığı elemente özgü dalga boylarına ayırır ve karşılık gelen dedektör, her dalga boyu için ışığın yoğunluğunu ölçer.
Spektrofotometreler içinde bulundurdukları ışık kaynağı ile numuneye bir ışık gönderir ve yansıyan ışığa ait 380-740 nm arasında rengin yansıma enerji grafiğini ölçer. Görünür ışıktaki dalga boyu yansıma değerleri rengin parmak izini oluşturur.
Yağ emülsiyonunun parçalandıktan sonra ısıtılması, Santrifüj edildikten sonra bütirometrenin skalasından yağın %'sini okunması ilkesine dayanır. Bu şekilde örnekten elde edilen yağ miktarı, yöntemde belirtilen şartlarda analiz edilen maddenin tümüdür ve % olarak ifade edilir.
Kapling (Eşleşme) Sabiti, J
J, bölünen (splitting) bir sinyaldeki pikler arasındaki veya, bir çoklu pikler arasın- daki mesafe olarak tanımlanır. J'nin büyüklüğü, sadece bir moleküldeki magnetik atomların neden olduğu alanlara bağlıdır, fakat dış alanın (B0) gücünden bağım- sızdır.
Pik demir, yüksek karbon içeriğine sahip bir demirdir. Pik demir, yüksek fırında demir cevherinin külçe halinde eritilmesiyle hazırlanır. Pik demir, ilk olarak Antik Mısırlılar, Yunanlar ve Çinliler tarafından MÖ 1100'lerin başından üretilmeye başlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri