Üvey çocuklar ve torunlar Evlenilmesi haram olanların, 'süt emme' nedeniyle haram olduğu belirtilerek, “Buna göre, kişiye eşinin süt yönünden usul ve fürûu ebediyen haram olduğu gibi, iki süt kız kardeşten biriyle evli kalındığı sürece diğeriyle evlenmek de geçici olarak haramdır” değerlendirmesi yapıldı.
Âyette şöyle buyurulur: "Size... cinsel temasta bulunduğunuz karılarınızdan olan ve evinizde bulunan üvey kızlarınızla evlenmek haram kılındı. Eğer anneleri ile cinsel ilişkide bulunmamış iseniz onlarla evlenmenizde bir sakınca yoktur" (en-Nisâ, 4/23).
Bu açıdan kardeş ifadesini kullanmak yanlış anlamaya neden olabilir. Buna göre, senin de o kızımızın da anne ve babanız farklı olduğu için -başka bir engel yoksa- evlenmeniz helaldir, ikiniz de uygun görüyorsanız evlenebilirsiniz.
Kadının üvey babası kendisine mahremdir.
Bu bakımdan kadın üvey babasının yanında başını örtmemesi caizdir, yani başını açabilir. Mutlak evlenme engeli ve ebedi haramlık; kan hısımlığı, sıhri hısımlık ve süt hısımlığı ile olur. a) Kan hısımlığı: Bir erkeğe nesep veya hısımlık sebebiyle dört grup kadın haram olur.
Üvey Kardeş Evlenebilir Mi? İslamiyet'e göre bir kişi öz kardeşi ile evlenemez. Bu kavram ana ve baba bir kardeşlikle birlikte; ana bir baba ayrı ve baba bir ana ayrı kardeşlik için de geçerlidir. Bu üç grubun dışında kalan üvey kardeşler ile nikâh düşer.
İlgili 17 soru bulundu
CEVAP: Onlar her ne kadar örfen sizin üvey kardeşiniz sayılırsa da dinen onlar size helal, siz de onlara helal olursunuz.
Dede ve ninenin sadece çocukları. Buna göre kişinin kendi annesi, ninesi, kızı, kız torunları, kız yeğenleri veya onların kızları, teyze ve halasıyla evlenmesi yasaktır.
Çocukların on yaşından sonra erkek olsun kız olsun, avret yerleri, namazda ve namaz dışında, erginlik çağına ulaşmış kimselerin avret yeri gibi sayılır." [İbn Abidîn, Reddü'l-Muhtâr, Mısır, (t.y), I/378]. Şafiîlere göre, küçük kız çocuğunun avret yerleri namazda ve namaz dışında büyük kadınlar gibidir.
Üvey Çocuğun Miras Hakkı
Eşlerin önceki evliliklerinden olan çocukları, sonradan evlendikleri eşin mirasçısı olmaz. Yani üvey anne veya üvey babadan üvey çocuğa doğrudan miras geçmez. Üvey anne veya babadan ilk evlilikteki çocuğa miras geçmesi için önce eşin ölerek sağ kalan eşe miras bırakması gerekir.
Yüce Allah, evlenilmesi caiz olmayan kadınları sayarken “İki kız kardeşi (nikah altında) bir araya getirmeniz… haram kılındı.” (Nisâ, 4/23) buyurmaktadır. Bu ayet, eş hayatta ve eşlik niteliği devam ederken aynı anda onun kız kardeşi ile evlenmenin haram olduğunu açık olarak bildirmektedir.
Kardeşler arasında da evlilik yapılması mümkün değildir. Kardeşlerin sadece annesi ya da babası bir ise yine kardeşlerin evlenmesi mümkün değildir. Görüldüğü üzere kardeşlerin evlenme yasağında anne ve babanın bir olmasında geçerli bir durum değildir.
Aynı anababadan olanlara öz kardeş denir. Kısmen aynı kısmen farklı anababadan olanlar, ana bir kardeş (anaları aynı, babaları farklı) ya da baba bir kardeş (babaları aynı, anaları farklı) olarak adlandırılır. Farklı anababadan olanlara ise üvey kardeş denir.
Eğer ikisinden biri erkek farz edilir ve bu durumda ötekiyle evlenmesi caiz olursa, ikisini bir nikâh altında toplamak caiz olur. Mesela kadın ve kadının amcasının kızını cemetmek caizdir. Zira bunlardan birini erkek farz edecek olursak, biri diğerinin amcasının kızı olur. Amca kızıyla evlenmek ise caizdir.
Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez” denildi. Fetva, sorunun yanıtı şöyle sonuca bağlanıyor: “Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve izhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
Diyanet şöyle buyurmuş: "Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli yok." İnsan, evladıyla da evlatlığıyla da evlenmez.
2-Türk Medeni Kanununun 338/1. maddesine göre “Eşler, ergin olmayan üvey çocuklarına da özen ve ilgi göstermekle yükümlüdürler.” Tanık beyanlarına göre üvey çocuklarına özen ve ilgi göstermeyen davalı kadın boşanmaya neden olan hadiselerde tamamen kusurludur.
Üvey kardeşler kişinin mirasçıları olamazlar.
Eşlerin çeşitli nedenlerle ayrılması veya vefatın ardından sağ kalan eş ikinci bir evlilik yapabilir. İkinci Evlilikte Eşin Vefatı Durumunda Mal Paylaşımı söz konusu ise ikinci eş mirasın ¼'üne ortak olur. Evlilik birliği dışında edinilmiş mallar konusunda ise ikinci eşin yasal bir hakkı bulunmamaktadır.
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir. Ergin çocuğa ise kural olarak ana babanın bakma ve nafaka ödeme yükümlülüğü yoktur.
2. çocukluk evresinden itibaren, çocuğun gelişimine göre 8 yaşa kadar yalnız banyo yapmayı öğrenmiş olması gerekir. babası annesi yok. Kızı artık kendi yıkanabilecek bir yaşa gelene kadar yaptırabilir tabii.
Bir baba kızına nasıl davranmalı? Baba kız ilişkisinde, çocuğun görüşlerine saygı duymak ve kendi potansiyelini keşfetmesini teşvik etmek oldukça önemlidir. Özgüvenin gelişmesini desteklerken, başkalarıyla iletişimde kendi kendine yetme ve kendini ifade etme becerilerini öğretmek de önem taşır.
Evlenmek asla caiz değildir. Nisa suresinin 23. âyet-i kerimesinde haram olduğu yazılıdır. Ablanızın kızının kızı ile de ve bütün torunları ile evlenmeniz caiz değildir.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
2. Âyette nikâh kelimesine “evlenme” anlamı verildiği zaman âyetin anlamı şöyle olur: “Zina eden erkek ancak zina eden veya Allah'a ortak koşan bir kadınla evlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri