Bebeklere yumurta sarısı verirken önemli olan iyi pişmiş olmasıdır. İyi pişmemiş yumurta sarısı içinde salmonella başta olmak üzere bazı mikroplar bulunabilir. Bebeklere az pişmiş yumurta önerilmez, sarısı tamamen katı hale geçmelidir.
Bebekler için en ideal yumurta haşlama süresi 5 – 6 dakikadır. Su ve yumurta koyulan cezve kaynamaya bırakılmalı, su ilk kaynamaya başladıktan sonra 5 – 6 dakika daha pişirilmelidir.
Bebeklere rafadan yumurta ne zaman verilir? Bebeğine vereceğin yumurta sarısını da 1 yaşından sonra vereceğin tümünü de rafadan şekilde verebilirsin. Ancak bakteri üremesi riskini azaltmak adına tam pişirmeye özen göstermelisin.
Salmonella riski nedeniyle yumurta sarısı çiğ kalmamalı. Yumurta sarısını 8, beyazını 12. aydan önce çocuğunuza vermeyiniz.
Bebeklerde 6-8 aylık dönemlerde 1 adet haşlanmış yumurtanın sarısı, 8. aydan itibaren de günde 1 tam yumurta verilmeye başlanabilir. Tavuk yumurtası ile aynı şekilde pişirilip tüketilebilen bıldırcın yumurtası da bebeklerde tüketilebilecek yumurta çeşitlerindendir.
İlgili 20 soru bulundu
Bebekler için süt ve süt ürünleri kadar önemli olan bir diğer besin kaynağı da hiç şüphesiz yumurta. Özellikle uzun süre tok tutmasıyla ilk dönem beslenmede annelerin kahvaltı listesinde ilk sıralarda yer alan yumurta, bebekler için zengin bir demir, çinko ve kalsiyum kaynağı.
YAPILIŞI: 10 dakikalık bir sürede yumurtayı kaynattıktan sonra beyazını çıkartıp sarısını kaseye alın. Çatalla ezdikten sonra yoğurt ya da anne sütü tercih edin.
Yumurta alerjisi, bebeklerde en sık görülen besin alerjilerinin başında geliyor. Bebeklerde yumurta alerjisi; kusma, kaşıntı, döküntü, egzama ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
KAYISI VEYA RAFADAN YUMURTA TÜKETMEYİN
Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız. Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
Yumurta beyazında bulunan ve avidin denen protein önemli bir B vitamini olan biotine bağlanır ve onun emilimini engeller. Yumurta pişirildiği zaman avidin etkisizleşir ve biotine müdahale etmez. Yumurtayı çiğ yerseniz biotinden istifade edemezsiniz. Pişmiş yumurtada ise tam tersidir.
Çiğ yumurta yada rafadan yumurta kesinlikle vermeyiniz.Bağırsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa neden olabilir. 1 yaşından sonra yumurtayı kayısı kıvamında verebilirsiniz. Yine 1 yaşından sonra yağda yumurta, omlet yada melemen şeklinde verebilirsiniz.
Bebekler için yumurta haşlarken,
Suyunuz kaynayıp fokurdamaya başladığı anda süre tutup 3,5 dakika daha kaynattıktan sonra kaynar suyunu boşaltıp yerine soğuk su koyuyorsunuz. Evet 3.5 dakika(210 saniye) önemli, sayaç tutabilirsiniz.
Rafadan yani az pişmiş yumurta, beyazı hafifçe pişmiş, sarısı da oldukça cıvık olarak kalmış olan yumurta demektir. 3 dakikaya tam olarak dikkat eder ve sonrasında hemen soğuk suyla pişmeyi durdurursan tam olarak bu kıvamı elde etmiş olursun.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzeninize sabah kahvaltı öğünü ekliyoruz. Yine 3 gün kuralıyla, minik minik tattırarak bunu yapmalısınız. Bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlıyoruz.
Rafadan yumurta veya haşlanmış yumurta, yumurtanın kabuğu kırılmadan kaynar suyun içinde haşlanmasıyla yapılan bir yumurta yemeğidir. Genellikle tavuk yumurtası kullanılır. Az veya çok haşlanabilir.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Rafadan Yumurta (3 dakika)
Beyazı tam pişmiş, sarısı ise akışkan olan pişirme şekline rafadan denilir. 3 dakikalık pişirme süresine ihtiyaç duyulan bu yöntemde cezveye su ve yumurtayı koyun. Su kaynadıktan sonra 3 dakika daha pişirin ve sudan çıkarıp yumurtayı soğuk suya tutun.
Yumurta alerjisi belirtileri çoğunlukla yumurta ya da yumurta içeren yiyecekleri yedikten birkaç dakika ile birkaç saat arasında zaman geçince ortaya çıkar. Belirtiler hafif ya da şiddetli olarak görülebilir ve derideki döküntüler, kurdeşen, burun tıkanıklığı ve kusma veya diğer sindirim sorunları ortaya çıkabilir.
Yumurta alerjisi belirtileri genellikle yumurta veya yumurta içeren yiyecekleri yedikten birkaç dakika ila birkaç saat sonra ortaya çıkar. Belirtiler ve semptomlar hafif ya da şiddetli arasında değişir ve deri döküntüleri, kurdeşen, burun tıkanıklığı ve kusma veya diğer sindirim problemlerini içerebilir.
Malzeme olarak 6 ay ve üzeri olsa da, kahvaltı 8. ayda başladığı için, 8 ay olarak yazdım. Bir şekilde ek gıdaya erken geçmiş, dolayısıyla kahvaltıya da erkek geçmiş 6 aylık minik gurmelerime de uygundur.
Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri