Göz çapaklanması gözlerin kendisini savunma mekanizmasıdır. Uyuyup, uyandıktan sonra gözlerinizde çapaklanma oluyorsa gözlerinizi tehdit eden bir unsur var ve gözleriniz bu unsura karşı savunmaya geçiyor demektir. Çapaklanma az miktarda oluyorsa bu doğal bir durumdur.
Göz çapaklanması, göz sıvısının, yağın ve deri hücrelerinin bir araya gelip aşırı yoğunlaşması ile ortaya çıkar. Hemen hemen her sabah gözde küçük çaplı çapaklanma ile karşılaşmak mümkündür. Bu durum son derece doğal karşılanmaktadır.
Gözyaşı kanallarının tıkanması: Göz çapaklanmasının en sık karşılaşılan nedeni gözyaşı kanallarında tıkanıklık olmasıdır. Kanallarda tıkanıklık olduğu zaman gözyaşı dışarı çıkamaz ve akıntı birikerek çapaklanma oluşur.
Göz Çapaklanmasına Ne İyi Gelir? Çapaklanma olan göze iyi geldiği bilinen yöntemlerden biri de göze sıcak kompres uygulanmasıdır. Sıcak kompres ile gözdeki kaşıntı gibi genel semptomlarını iyileştirilebilir. Bunun yanı sıra çapaklanma veya diğer göz problemleri yaşamamak için göz hijyenine dikkat etmek gerekir.
Çok fazla miktarda olmadığı takdirde göz çapağı kişiye zarar vermemektedir. Çapakların renginde ve sürekliliğinde farklılık görülmesi durumunda göz doktoruna danışmanız gerekmektedir. Gözde çapak oluşmasına neden olan durumun enfeksiyon olması halinde doktor tarafından antibiyotik tedavisine başlanabilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Gözlerde akıntı, uyurken veya gün içerisinde gözün içerisinde biriken mukuslu birikintidir. Yağ ve cilt hücrelerinin birikintisi olan bu akıntı, ıslak veya kuru şekilde gözde meydana gelebilir. Gözlerde kabuklanmaya neden olan göz akıntısı bazen göz sümükleri olarak da anılmaktadır.
Yağ bezleri salgısının bozulması ve bakterilerin salgıladığı toksinler sebebiyle; sulanma, kaşıntı, batma, yanma, kızarıklık, kapaklarda şişlik, kirpiklede kepeklenme ve çapaklanma olur.
Çayın içinde bulunan teofilin maddesi damarları genişleterek göz kanallarının rahatlamasını sağlar. Çayın demledikten sonra beklemesiyle içinde oluşan antiseptik maddeler de arpacık, çapaklanma, kirpik dibi iltihabı ve göz nezlesine iyi gelir”.
Göz enfeksiyonunun nedeni göz mukusuysa, göz doktorunuz antibiyotik veya antiviral göz damlası ve merhem reçete edebilir. Göz alerjileri gözlerinizi sulandırıyor ve tahriş ediyorsa, reçetesiz satılan antihistaminik göz damlaları ve dekonjestanlar semptomları hafifletebilir.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Konjonktivada sayısız kılcal kan damarları mevcuttur. Bu kılcal damarlar değişik sebeplere bağlıdır yırtılabilir ve oluşan kanama konjonktiva ile sklera arasında birikir. Bu küçük kanama odacıkları skleranın beyaz görüntüsü önünde açık kırmızı nokta şeklinde görülür.
Göz kuruluğu olan hastalarda kızarıklık, batma, kuruluk hissi, bulanık görme, gözlerde yabancı cisim hissi, sakız gibi yapışkan çapak gibi şikâyetler olur. Hasta gözünü açmakta bile zorlanabilir.
Tedavide etkene yönelik yaklaşımın yanısıra yapay gözyaşı damlaları, kanalikül tıkaçları ve topikal siklosporin uygulanabilir. Ayrıca göz küresinin açıkta kalmasını önlemek için kenarları kapalı gözlükler veya kapak aralığını daraltacak girişimler denenebilir.
Eğer bebeğiniz çapaklanma problemi yaşıyorsa öncelikle çapağı temizlemeniz gerekir. Bunun için pamuklu bir bezi ıslatarak bebeğinizin gözlerinizi nazikçe silebilirsiniz. Göz çapaklanmalarına iyi gelen diğer bir yöntem ise anne sütüdür.
Ilıyıncaya kadar bekletiniz ya da buzdolabında 5-10 dk kadar ılıması için bırakınız. Ilık sıcaklıktaki poşetleri gözünüzü kapattıktan sonra göz kapaklarınız üzerine 15-20 dakika kadar bırakınız.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Kirpik dibi iltihabının tedavisinde düzenli olarak günlük sıcaknemli kompresi takiben göz kapağına ve kirpik diplerine yapılan hafif bir ovalama ile kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir. Bu sıcak kompres 5 dakika boyunca uygulanmalı ve çam ağacı ekstresi içeren özel şampuanlar ile kirpik dibi temizlenmelidir.
Tedavide gündüz antibiyotikli damla, gece uyumadan evvel antibiyotikli pomad kullanılır. Bakteriyel konjonktivit, 10-14 gün içinde iyileşir.
Bakteri, virüs, parazit, mantar gibi etkenlerle olabileceği gibi sıkça allerjik olarak da karşımıza çıkar. Göze korosif bir maddenin kaçması da konjonktivite neden olur.
Bakteriyel Konjonktivit
Bakterilerin neden olduğu bu tip konjonktivit, tedavi edilmezse göze ciddi zarar verebilir. El ve göz hijyenine dikkat etmemek, kalabalık ortamlar, mikroplu makyaj malzemeleri başlıca nedenlerdir. Gözde yoğun akıntı (sarı-yeşilimsi renkte) vardır. Bulaşıcıdır.
Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, hastalığın kronik hale gelmemesi için hastalara antibiyotik içerikli damla verilir. Kronik bakteriyel konjonktivit ise yaklaşık 4 hafta ya da daha uzun süre boyunca çeşitli belirtilerin görülmesine neden olur.
Alerjen maddeler, polen, ev tozu, hayvan tüyleri veya küf gibi birçok farklı türde olabilir. Göz alerjisi belirtileri arasında da, kaşıntılı, sulanmış, kızarmış veya şişmiş gözler, göz çevresindeki ciltte kuruluk veya tahriş, gözlerde yanma veya batma hissi yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri