SRC 1 Belgesi, Yolcu Taşımacılığı, Tüm Dünyada Geçerlidir. (Türkiye Dahil) – 5.000 TL. SRC 2 Belgesi, Yolcu Taşımacılığı, Türkiye Sınırları İçerisinde Geçerlidir. – 4.000 TL.
Src 1 + Src 3 Belgesi : 8500 tl. Src 2 + Src 4 Belgesi : 6500 tl. Src alımında Diğer Masraflar Nelerdir? Sınav harçları ve kart ücreti kurs ücreti dışındadır. 2023 yılı için src belgesi sınav giriş harcı 240 TL'dir.
Muafiyetli Src Belgesi ücreti 2023 yılı için ve diğer önceki yıllarda da olduğu gibi sadece Ulaştırma Bakanlığı Harcı şeklinde uygulanmaktadır. Muafiyetli Src Belgesi ücreti : 93,00 TL'dir.
SRC Belgesi Artık E-Devlet'te
Arslan, ilk kez başvuracak vatandaşların e-Devlet'e girerek SRC başvurusu yapabileceğini, 40 liradan 20 liraya düşürülen SRC belgesi ücretinin ödenmesinin ardından da sistem tarafından hazırlanan belgelerin çıktısının alınarak kullanılabileceğini söyledi.
Sınavsız SRC Belgesini Kimler Alabilir? Eski ehliyetlerde B sınıfı, yeni ehliyetlerde M, B1, B ve F sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC2 ve SRC4 belgesine başvurabilirler.
İlgili 35 soru bulundu
Sınava Girmeden Src Alma
Sınavdan ve eğitimden muaf olarak src belgesini 25 Şubat 2002 tarihinde önce ehliyet alanlar faydalanabilir. Bahsi geçen tarihten önce trafik tescil kuruluşlarından sürücü belgesi tescil edilen sürücüler Ulaştırma Bakanlığına müracaat ederek sınavsız src belgesini alabilirler.
SRC2 belgesi: Sadece iç hatlarda taşınan ticari araçlar tarafından alınacak belgedir. SRC3 Belgesi: Yurtdışına mal ve kargo taşıyan ticari araçların alması gereken bir belgedir. Ayrıca ülke içinde mal ve eşya taşıyabilirler. SRC4 Belgesi: Sadece ülke içinde mal ve eşya taşıyan kişilerin kullandığı bir belgedir.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen SRC belgesi almak isteyen sürücülerin, SRC eğitimi, verildiği onaylı bir kursta 36 saat yurtiçi taşımacılık eğitimini ve 41 saat uluslararası taşımacılık eğitimini tamamlamaları gerekmektedir.
Şayet 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet almış iseniz TC. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan sınava ve herhangi bir kursa girmeye gerek kalmadan SRC belgesi alabilmeniz mümkün.
SRC 2 Belgesi Yurtiçi yolcu taşımacılığı iş kolunda gerekli olan Mesleki Yeterlilik Belgesidir. SRC 2 belgesi Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre B-C-E ve D sınıfı ehliyet sahibi olan sürücülerin yurtiçi yolcu taşımacılığı yapabilmek için almaları gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
Şehir içi ve şehirler arası ticari araçlar kullanan sürücüler SRC 2 belgesi almalıdır. SRC 2 belgesine sahip sürücüler otobüs, minibüs, taksi vb. yolcu taşıyan araçları kullanabilir.
Yolcu, kargo, yük farketmeden hepsi için zorunlu bir belge olma özelliğine sahiptir. Src 1 belgesi yurtdışı yani uluslararası arası taşımacılık için kullanılır. Src iki belgesi de yine aynı şekildedir. Src 3 belgesi yurtdışı yük taşıma için, src 4 belgesi de yurtiçi taşımacılık için gerekir.
Gelinen noktada, vatandaştan HİÇBİR EVRAK İSTEMEDEN herkesin kendi E-DEVLET Kapısından sisteme girip arama çubuğuna "muafiyet kapsamında SRC" yazıp ARA dediğinde karşısına çıkan tabloya gerekli bilgileri (3-4 satır / Ehliyet belge no, seri no, alındığı yer) girip TAMAM tuşuna basıldığında SRC Belgesi sistemde ...
Src 2 ve src 4 belgesini birlikte talep etmeniz halinde beş saat daha ilave edilerek toplamda 33 saat alınır. Not: SRC2 ve SRC4 belgesinin aynı anda alınma işlemi sona ermiş olup, her belge için ayrı ayrı kayıt yaptırmanız gerekmektedir.
SRC Eğitimleri 4-5 gün sürmektedir.
NOT: B EHLİYETİ OLANLAR, SADECE SRC 2 ve SRC 4 BELGESİ ALABİLİRLER. NOT: C VEYA D EHLİYETİ OLANLAR, SRC2,SRC 3, SRC 4 BELGESİNDEN İSTEDİĞİNİ TALEP EDEBİLİRLER.
B sınıfı ehliyetiniz ile 3500 kg' a kadar yük taşıyan araçları yani kamyonetleri kullanma hakkınız var. Bu demek oluyor ki kamyonet ile yurt dışına çıkılması durumunda b sınıfı sürücü belgesi ve src 3 belgesi ile çıkış yapabilirsiniz.
Not: B ehliyeti olanlar, sadece src2 ve src4 belgesi alabilirler. Not: C veya D ehliyeti olanlar, src2,src 3, src 4 belgesinden istediğini talep edebilirler.
“SRC 4 nedir?” sorusunun cevabı aslında SRC 3 ile benzerdir. Bir diğer ifadeyle SRC 3 ve 4 benzer belgelerdir. Tek farkları SRC 3 belge sahibi şoförler ülkeler arasında çalışabilirken SRC 4 belgesine sahip olanların ülke içerisinde çalışabilmesidir.
8. SRC belgelerinin süresi var mıdır? SRC 1-2-3-4 belgeleri süresiz olarak düzenlenir.
Her 5 yılda bir kurumlara başvuru yaparak yenilemeniz gereken bu belge, 5 yıl geçtikten sonra zamanını doldurmuş olacağı için yasal hakları da bitmiş olacaktır. Bu nedenle psikoteknik raporu aldığınız kurumla bağlantıda kalmaya ve belgelerinizi yenilemeye özen göstermeniz gerekmektedir.
Yani SRC belgesi için gerekli olan eğitimleri tamamladıktan sonra maksimum 3 hafta içerisinde sınavlara girebilirsiniz. Sınavı başarılı şekilde bitiren adayların sınavlarının onaylanması için yaklaşık 7-10 gün kadar bir süre beklenir. Yani bir sürücünün SRC belgesi alması için ön görülen süre ortalama olarak 1 aydır.
SRC 1 ve 2 belgesini 26 yaşından küçükler alamaz. SRC belgesi alamayacak kişiler arasında kursa başvursa bile bazı suçlar nedeniyle hüküm giyenler bulunur. Bu suçlar; insan kaçakçılığı, gümrük kaçakçılığı, ateşli silah ya da bıçak ile yaralama ya da ölüm, uyuşturucu, terör suçlarıdır.
Ticari araç kullanıcılarının yasal olarak almak zorunda oldukları src belgesi ehliyete işletme hususunda bir çok soru gelmektedir. Src nin ehliyete işletilme zorunluluğu olmadığı gibi böyle bir uygulama da söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri