Cengiz Köksal, “Kalp, şeker ve tansiyon hastaları için spor, uyanır uyanmaz yapılacak ilk iş olmamalı” uyarısında bulundu. Prof. Dr. Cengiz Köksal, sabah hemen uyandıktan sonraki ilk 3 saat içerisinde spor yapmanın da riskli olduğunu belirtti.
Spor uzmanlarına ve fitnes eğitmenlerine göre sabahları aşırıya kaçmadan aç karına spor yapabilirsiniz. Çünkü aç karna yapılan sabah spor, yağ yakımında daha etkilidir. Bunun nedeni gece boyunca uykuda tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmış olmasıdır.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır. Sabah sporunda ciğerler normalden daha fazla solunum yapar.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Vücut Geliştirme ve Fitness İçin En İdeal Vakitler
En ideal antrenman saati; sabah 9- 11.30 arasında olduğu saptanmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Aç karnına egzersiz yapmak, diğer adı ile oruçlu kardiyo; vücudun yağ deposu ile birlikte proteini yakıt olarak kullanmasına yol açar. Kasların yapı taşı olan ve egzersiz sonrasında kasları onarmak, güçlendirmek için ihtiyaç duyulan proteinin vücutta daha az kalmasına sebep olur.
Egzersiz programınızı belirlerken ne için spor yaptığınızın önemi büyük. Eğer daha iyi bir uyku düzeni ve sağlıklı bir beden istiyorsanız sabahları, fitness seviyelerinizi arttırmak istiyorsanız ise akşamları spor yapmanız daha mantıklı.
Cengiz Köksal, “Kalp, şeker ve tansiyon hastaları için spor, uyanır uyanmaz yapılacak ilk iş olmamalı” uyarısında bulundu. Prof. Dr. Cengiz Köksal, sabah hemen uyandıktan sonraki ilk 3 saat içerisinde spor yapmanın da riskli olduğunu belirtti.
İşte farklı saatlerde yapılan spora vücudumuzun verdiği farklı tepkiler... Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz.
Örneğin sabah saat 9:00'da egzersiz yapılması planlanmışsa, 7:30 gibi kahvaltı etmek uygun olacaktır. Amaç daha fazla kalori yakmak ise, spor yapmak için en uygun saat sabah kahvaltısından öncedir, yani kalktıktan hemen sonra yapılması gerekir.
Sabah sporu öncesi yeterli zamanın varsa hafif bir kahvaltı doğru olabilir. Fakat vaktin yoksa veya kahvaltı öncesinde spor yapmayı tercih ediyorsan bir kaşık yulaf bile enerjini toplamana yardımcı olur. Spordan önce bir şeyler yemek için ne kadar zamanın olduğu da çok önemlidir.
Aç karnına antrenman yapıldığında, daha kısa sürede yorulur ve kaslardaki protein depoları da kullanılacağından kaslar kısa süreli dayanıklılığa sahip olursunuz. Eğer hedefinizde antrenman sırasında güç ve hız kullanmanız gerekiyorsa, antrenman öncesi besin tüketmeniz gerekmektedir.
Her ne kadar geleneksel düşünceye aykırı olsa da, aç karnına yaptığınız ağırlık antrenmanları sizi kas kütlesi kazancınızdan mahrum bırakmaz. Aslında, önceden yeyip yemeseniz de hedeflerinize ulaşmada eşit derecede başarılı olabileceğinizi fark edebilirsiniz.
Dolayısıyla, aç karnına kardiyo yapmak, yağ yakımını artırabilir ve kilo verme sürecini destekleyebilir. İnsülin Duyarlılığını İyileştirebilir: Aç karnına yapılan egzersiz, insülin duyarlılığını artırabilir. Yani vücudun hücrelerinin insülin hormonuna daha iyi tepki vermesini sağlar.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
06:00-12:00 saatleri arası kaçının!
Sabahları yapılan tempolu egzersiz; 40 yaşın üzerindeki sağlıklı kişilerde ve yaşı fark etmeksizin tüm kalp hastalarında kalp krizine ve ani ölüme neden olabiliyor.
Sabah saatlerinde yapılan egzersizlerde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar listesinin üst sıralarında ise egzersizlerin 30-45 dakikayı aşmaması gerektiği yer alıyor. Sabah saatlerinde vücut sıcaklığı daha düşük olduğu için yapacağınız egzersizlerden önce ısınma hareketlerine daha fazla zaman ayırmanız öneriliyor.
Aç karna spor yapmak, yağ yerine vücuttaki kasların erimesine neden olur. Sabah kahvaltıdan 2-3 saat sonra veya akşam yemeklerinden 3 saat sonra spor yapmak, idealdir.
ABD merkezli The New York Times Gazetesi'nin haberine göre, sabah sporu öğleden sonra yapılan spor türlerine göre her zaman daha fazla kilo kaybetme olanağı sağlıyor. Habere göre, öğleden sonra saat 15.00'ten itibaren yapılan egzersizlere kıyasla, sabah saatlerinde yapılan spor kilo kaybını hızlandırıyor.
Sporu sabah yapıyorsanız ve çok enerji gerektiren bir programınız yoksa yarım saat veya 1 saat öncesinden yulaf, süt, meyve suyu ve ballı ekmek gibi besinler atıştırabilirsiniz. Spor öncesi yemek için yağ ve lif açısından zengin besinler tercih etmeniz önerilmez.
Konunun uzmanları, haftada en az 4 gün 45 dakika spor yapmanın zayıflamak için yeterli olacağını yönünde görüş bildirir. Kilo vermek için öncelikle yapılması gereken vücuttaki fazla yağları yakmaktır. Yağların yakılabilmesi için en az 10-15 dakika spor yapılması gerekir.
Dünya Sağlık Örgütü raporu göre yetişkin bir insanın haftada 150-300 dakika orta yoğunluklu bir aerobik fiziksel aktivite (yürüyüş, koşu, yüzme, kick boks, bisiklet, ip atlama vb.) yapılmasını tavsiye ediyor. Bu da günde yaklaşık 20 ila 40 dakika arasına denk geliyor.
Gastrointestinal (GI) yani sindirim sistemiyle ilgili sıkıntıların varsa egzersize tok başlamak iyi bir fikir olmayabilir. Böyle bir durumda yediklerini sindirmek için kendine zaman vermelisin. Yemekle egzersiz arasında en az 2 saat süre bırakmak performansına daha olumlu yansır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri