Başka bir tanımla davranış, organizmanın belirli uyarıcılara karşı gösterdiği tepki olarak tanımlanır. Davranış olgusunu uyarıcı, organizma ve tepki arasındaki karşılıklı ilişkilerin bir sonucu olarak değerlendirmek mümkündür.
Uyarıcı-Tepki Formülü
Psikolojide davranışların nedenlerine uyarıcı, uyarıcılara karşı meydana gelen davranışlara da tepki denir. Böylece neden-sonuç ilişkileri, uyarıcı-tepki formülü ile açıklanır.
Psikolojide bir uyaran, bir organizmada duyusal veya davranışsal bir tepki ortaya çıkaran herhangi bir nesne veya olaydır. Algısal psikolojide, bir uyaran, duyular tarafından kaydedilen (örneğin görme, işitme, tat vb.) vVe algının temelini oluşturan bir enerji değişikliğidir (örneğin, ışık veya ses).
Uyaran-tepki modeli; bir uyarana yine bu uyaranın hedefi doğrultusunda, yani isteği ve amacı doğrultusunda cevap verme ya da bir tepki verme şeklinde özetlenebilir.
Tepkisel koşullanmada olduğu gibi Operant koşullanmada organizma bir uyarıcıya karşı gösterdiği tepkiyi o uyarıcıya benzer başka uyarıcılara da göstermeye başlar. Bu duruma genelleme denir.
İlgili 36 soru bulundu
koşullamanın (KLASİK ya da EDİMSEL), koşullamada kullanılan uyarıcıya benzer özellikteki (örn. ses yüksekliği) diğer uyarıcılara doğru yayılması.
bir uyarıcıya belirli bir biçimde tepkide bulunmaya koşullanmış olan canlının, aynı uyarıcıya, ilk tepkiyle genellikle uyuşmayan farklı bir tepki vermesi için eğitilmesi. İstenmeyen davranışın ortadan kaldırılmasına yönelik DAVRANIŞ TEDAVİSİ'nde çoğunlukla bu işlem kullanılır.
Davranışçılar, öğrenmeyi uyarıcı ile davranış arasında bağ kurma işi olarak görmektedirler. Bu yüzden davranışçıların genel adı U-T (uyaran-tepki) kuramcılarıdır.
Davranış, etki-tepki sonucunda oluşur.
John Watson, psikolojinin amacını şöyle tanımlar: “Uyaran verildiğinde nasıl bir tepki verileceğinin tahmin edilmesi ya da tepki verildiğinde bu tepkiye neden olan durumun veya uyaranın belirtilmesidir.”
Belli bir uyarıcı örüntüsüne karşı bir tepki gösterildiğinde bu ikisi arasında çağrışım meydana gelmektedir.
Bireyin verdiği aynı tepki başka bir uyaran ya da uyaran grubunun (UD) varlığında ya da sunumunda da gösterilirse, verilen bu tepki pekiştirme ile sonuçlandırılmaz. Bu açıklamadan da anlaşılacağı gibi uyaran kontrolü ayrımlı pekiştirmeyle sağlanmaktadır.
Ivan Pavlov, laboratuarda köpeğin salgı sistemi üzerine çalışmakta iken, köpeğin sadece yiyecek getirildiğinde değil, yiyeceği kendisine getiren kişiyi gördüğünde de salya akıttığını fark etmesi üzerine geliştirdiği Klasik Koşullanma, Davranışçı Akımın en çok bilinen öğrenme kuramıdır.
Şartsız Uyarıcı: Herhangi bir yaşantı geçirmeden organizmanın doğuştan itibaren tepkide bulunduğu uyarıcıdır. Deneyde şartsız uyarıcı ettir.
Organizmanın, bir uyarıcıya karşı gösterdiği tepkiyi, daha sonra o uyarıcıyla karşılaştığında tekrar göstermesidir. Diğer bir ifadeyle Guthrie'nin bitişikliği uyarıcı-tepki bitişikliğidir.
Koşullu uyarıcının benzerleri arasından sadece birine tepki verip diğerlerine tepki vermemesi durumudur.
2-)Etki Yasası
Bu fikri 1930'a kadar savunmuş ama 1930'dan sonra fikrini değiştirmiştir. 1930'dan sonra "Organizma yaptığı davranış sonucu olumlu bir tepkiyle karşılaşırsa U-T bağı güçlenir." düşüncesinde herhangi bir değişiklik yapmamıştır, olumsuz tepki yani cezanın U-T bağını zayıflatmayacağını söylemiştir.
Madde Tepki Kuramı Testi alan kişinin, maddeye verdiği tepkiye göre sıradaki maddenin seçildiği test biçimidir. Uyarlanmış testte birey soruyu cevaplar, cevap değerlendirilir, kişinin yeteneği kestirilir ve sıradaki soru seçilir (Weiss ve Kingsbury, 1984, 361).
Tepkisel Davranış Nedir? – Algı ABA Terapi ve Çocuk Gelişim Merkezi. Canlıların genetik özellikleri ve yaşamda kalabilmelerine bağlı olarak geliştirilen davranıştır. Bireyin isteğine bağlı olmayan refleks olarak ortaya çıkan davranışlardır.
Koşulsuz(Doğal) Tepki
Organizmanın doğal ortamda koşulsuz uyaranı aldığında gösterdiği doğal tepkidir. Koşulsuz uyarıcıyı(doğal uyarıcı) aldığında gösterdiği tepkidir.
Bu çerçevede öğrenmeyi organizmanın uyarıcı tepki bağı ile oluşan gözlenebilen ve ölçülebilen yaşantı ürünü olan davranış değişiklikleri olarak tanımlamaktadırlar. Davranışçılara göre organizmaya yönelen her uyarıcı bir tepkiye karşılık gelir.
Karşılıklı Belirleyicilik: davranışçıların katı çevreci anlayışına karşı çıkmış ve bireyin sadece çevre tarafından etkilenen bir varlık olmadığını, bazen bireyin de çevreyi etkilediğini ifade etmiştir. Buna da Karşılıklı Belirleyicilik ilkesi demiştir.
Etki Yasası
Yasa daha açık ifade ile tanımlanacak olursa, ödül ve başarı ile sonuçlanan davranışların öğrenileceğini, buna karşılık ceza ve başarısızlıkla sonuçlanan davranışların ise rahatsız edici etkilerinden dolayı, tekrarlanma olasılığının azalacağını ifade etmektedir.
Karşıt tepki oluşturma: Karşıt tepki oluşturma mekanizması, bir duygunun tersine çevrilmesini içerir; bu duygu olumlu ise olumsuz, olumsuz ise olumluya dönebilir. Çocuklarda bu mekanizmanın en masum şeklini görebildiğimiz gibi günlük yaşamımızda yetişkinler arasında da sıklıkla görebiliyoruz.
Kişinin kendisinde var olan duygu ve düşünceyi karşı tarafa atıp abartılı olarak karşı tarafta görmesidir. İlkokuldaki öğrenci sürekli “Öğretmenim kopya çekiyor!” şeklince edepsizce şikayetinin arkasında aslında kendisinin daha çok kopya çekme isteği vardır.Kendi çekemediği için şikayet eder.
bir koşullanmayı tam tersine çevirmektir. örneğin bir matematik hocası yüzünden o dersi sevmiyorsunuz. daha sonra başka bir hoca geldi ve yaptıklarıyla size dersi sevdirdi. bu durum karşıt koşullamaya bir örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri