Kombi devirdaim pompasına ait olan parçalar aşınabilir. Tesisata içinde meydana gelen tortulaşma ya da çamurlaşma, kireçlenme ve bakım yapılmaması sebebi ile arıza oluşturabilmektedir. Bu durumlarda kesinlikle kişiler müdahale etmemelidir. Yapılması gereken anında teknik servisin aranması olmalıdır.
Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olarak büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur.
Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olur. Eğer aracınızın motoru olması gereken sıcaklığın üzerine çıkar ise hararet yapar ve büyük zarar görür.
Devirdaim pompası, destek plakasına sahip iki parçalı bir ünitedir. Gövde ile arka kapak arasındaki conta su sızdırıyor olabilir. Pompanın iç mekanizmasında bir problem meydana gelmişse yine görevini yapamaz ve su kaçağına neden olur. Devirdaim pompası, arızalanmasını beklemeden düzenli aralıklarla değiştirilmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Sirkülasyon Pompası Sıkça Sorulan Sorular
%6 indirimle Sumak Pompa SSP3-32-8 220 V Sirkülasyon Pompası 3.519 TL'ye, %6 indirimle Sumak Pompa SSP3-25/4 220 V Sirkülasyon Pompası 2.500 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Araçlarda kullanılan devirdaim pompalarının tamir takımları satılmamaktadır. Bunun sebebi pompanın pahalı olamamasından kaynaklıdır. O yüzden devirdaim pompaları arızalandığında direkt olarak yenisi ile değişimi sağlanır.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
Kombide Pompa Arızası Nasıl Anlaşılır? Pompa arızasında; kombide su akıntısı, ses yapma, peteklerin çalışmama, uzakta kalan peteklerin ısınmama, peteklerin az ısınma, çift eşanjörlü kombilerde sıcak su sorunu yaşanabiliyorken, kombinin hiçbir konumda çalışmadığı da görülebilir.
Pompalar Neden Arızalanır Emiş Suyu Eksikliği
Su eksikliği, bir dizi farklı faktörden kaynaklanabilir. Suya aç kalan bir sulama pompası, pompanın ömrünü önemli ölçüde kısaltır. Emiş kısmında su yetersiz gelebileceği gibi tıkanabilir. Örneğin, plastik çuvallar, bir emişinde bulunan pervaneleri sarabilir.
Pompanın su kaçırması arızayı anlamanın en kolay ve belirgin yollarından birisidir, ayrıca pompanın içerisindeki parçalarda oluşan arıza da ortaya çıkan sesten tespit edilebilir. Devirdaim pompasındaki arıza giderilmezse pompa kitlenir ve kayışlara zarar verir ve kopmalara neden olur.
Yedek su deposuna geri dönüş hortumunu çıkarıp aracı çalıştırıp araca hafif gaz vererek hortumdan su gelip gelmediğini kontrol edebilirsiniz. Akış kesik kesikse problem devir daim pompasında olabilir. Ama düzgün bir sekılde gelıyorsa sorun olmadığını gösterir.
Soğutma suyu içerisindeki antifriz, korozyon oluşumunu engeller. Antifriz kullanılmayan araçlarda korozyon oluşur. Korozyonun devamında çürüme gerçekleşir. Devirdaim kanatlarının çürümesi de suya karşı direnç oluşturulmasını engeller ve parçanın görevini yapmasını engeller.
Sirkülasyon pompasına kombinizin anakartı gerektiği zamanlarda voltaj göndermektedir. Kombiniz kalorifer konumunda çalışırken sirkülasyon pompası sürekli olarak devrededir.
Kombi devirdaim pompası arızası durumunda kombilerin birden açılması ya da birden kapanması veya birden çalışmaya başlaması gibi durumlar görülmektedir. Bunlar ile birlikte uzun zamanlı kullanım sebebiyle özelliğini kaybetmeye başlayabilir. Kombi devirdaim pompasına ait olan parçalar aşınabilir.
Devirdaim pompası, aşırı ısınmayı önlemek için soğutma sıvısını motorda dolaştıran bir cihazdır. Motor bloğunun yan tarafına monte edilirler ve genellikle bir termostat tarafından kontrol edilirler. devirdaim pompaları genellikle motorun doğal soğutma sıvısı akışıyla çalıştırılır.
Bu tamamen parçanın arıza durumuna bağlı olarak değişebilmektedir. Tabi uygulama için kullanıcı talebi de önemlidir. Pompanın arıza yapma durumu tamiri gerektirmiyor ise tamir işlemi zaten yapılamaz. Fakat tamir edilebilecek bir arıza meydana getirdi ise tamir işlemi de uzman ekipler tarafından yapılabilir.
pompa devirdaim demek. arabnın kaloriferi gibi su dolaşacakki ortama ısıyı verebilsin. Pompanın gücü azaldığı zaman yada pompa yetersiz ise ev çok uzun sürede ısınıyor.
Daha çok filtre tıkanması sonucu pompa sıkışması olur. Filtrenin deliklerini tamamen tıkayan çamurumsu tortu, suyun dönmesini engellediği için pompa suyu itemez ve bu pisliklerle dolup görevini yapamaz hale gelir. Devir daim kesilince bu sefer ısı da olmaz.
devirdaim değişimi triger değişimiyle beraber yapılır genelde.eğer kaçak varsa sürekli kontrol edin ve bu halde fazla kullanmamaya çalışın.sonucu silindir kapak contası yakmaya kadar gider. aynen triger değişimiyle birlikte yapılması en uygun olanıdır. Genleşme kabındaki su eksilebilir de artabilir de.
Garantiye girmiyor. Zaten tüm VW grubunda kronik sorundur, özellikle Skoda'larda çok yaşanıyor.
Devirdaim Kontrolü
Devirdaim kontrolü yapmak için aracın kliması kapalıyken motoru normal çalışma sıcaklığına getirmek yeterli olmaktadır. Düz bir yerde araç çalışır bir şekilde bırakılmalıdır. Motor çalıştıkça ısısı yükselir ve devirdaim pompası devreye girer.
Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir. Radyatör su kaçağı önleyicisi parçalarını takmak ve bu çözümü uygulamak, genellikle sorunu giderir.
Motor yeterli sıcaklığa ulaşınca Termostat mekanik olarak açar (sıcaklığa duyarlı yay mekanizması diyelim) ve radyatöre sıvının soğuması için gönderir. Zamanla termostatın yayı yıpranabilir veya kırılabilir veya arasına parça girebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri