Genel uyarılmışlık hali, bireyin çevreden gelen uyarıcıları fark etme derecesidir. Öğrenmede uyarılmışlık halinin düşük ya da yüksek olması zorlanmalara neden olur, o yüzden öğrenmenin iyi bir şekilde gerçekleşmesi için uyarılmışlık düzeyi orta seviyede olmalıdır.
Uyarılmışlığın heyecansal etkisi veya bilişsel boyutu olarak düşünülebilir. Hoşnut olunmayan heyecansal tepkiler sonucu uyarılan sinir sistemi sonucunu da ortaya çıkaran heyecansal durumun uyumsuzluğudur. Hoşnut olunmayan heyecansal tepkidir ve bilişsel boyutu yüksektir.
Organizmanın gelen uyaranları alabilecek, işleyebilecek durumda olmasıdır.
Organizmanın çevredeki uyarıcıları fark etme derecesine denir. Açlık, susuzluk, uykusuzluk gibi fizyolojik ve korku, kaygı, stres gibi psikolojik etkenler genel uyarılmıştık düzeyini etkiler (Ulusoy, 2008). Editör Örneği: Öğrenci yatarak ders çalışırsa, belli bir süre sonra uykusu gelir.
Cevap: Organizmanın uyanıklık düzeyinin fiziksel ve psikolojik aktivasyonu.
İlgili 44 soru bulundu
Genel uyarılmışlık hali, bireyin çevreden gelen uyarıcıları fark etme derecesidir. Öğrenmede uyarılmışlık halinin düşük ya da yüksek olması zorlanmalara neden olur, o yüzden öğrenmenin iyi bir şekilde gerçekleşmesi için uyarılmışlık düzeyi orta seviyede olmalıdır.
Ters U hipotezi: Canlılık düzeyi düşükse performansta düşüktür, canlılık düzeyi optimal noktaya kadar arttıkça performansta artar, fakat o noktadan sonra canlılık düzeyindeki artış performansı düşürür. Canlılık düzeyi yapılacak beceriye göre değişir.
Kavram öğrenmede aşamalı 4 düzey bulunmaktadır. Bu aşamalar, en alt düzeyden en yüksek düzeye doğru şöyledir: somut düzey, tanıma düzeyi, sınıflama düzeyi, soyut düzey.
Diğer bir tanıma bakılırsa öğrenme, bilgi ve yaşantı sonucunda ortaya çıkan sürekli değişimdir. Öğrenme birden çok faktörden etkilenebilmektedir. Olgunlaşma, hazır bulunuşluk, bellek, dikkat, duygular, motivasyon ve çevre bunlardan bazılarıdır.
ALGISAL AYIRT EDİLEBİLİRLİK
Algısal ayırt edilebilirlik ise, öğrenme malzemesinin çevrede bulunan diğer uyarıcılardan kolaylıkla ayırt edilmesidir.
Bir uyarana karşı ne kadar çaba gösterirse göstersin, durumu değiştiremeyeceğini öğrenen organizmanın uyaran verilmeye devam etse bile tepki vermeyi bırakması durumudur.
Kişi yeterince öğrenemez, bildiklerini aktaramaz. Normal düzeyde bir kaygı DOĞALDIR, hatta FAYDALIDIR. Aşırı (şiddetli) kaygı, öğrenmeyi ve hatırlamayı ZORLAŞTIRIR. • Kaygısızlık veya çok düşük düzeydeki kaygı MOTİVASYONU DÜŞÜRÜR.
Normal zekâya sahip olmak öğrenmenin birinci koşuludur. Zekâsı normal olan çocuklar, dikkatlerini yoğunlaştırmakta zorlandıklarında öğrenme kaliteleri düşer. Bu nedenle dikkat kalite ve süresinin yaşına göre normal olması öğrenebilmek için diğer bir şarttır.
Öncelik ve Sonralık Etkisi:
Bir kişiyle ilgili edindiğimiz ilk bilgilerin, o kişi hakkındaki izlenimimizi, daha sonra edindiğimiz bilgilerden daha çok etkilemesine öncelik etkisi denir. Bu etki ani kararlarda daha etkilidir. Son edindiğimiz bilgileri dikkate alıyorsak buna da sonralık etkisi denir.
Öğrenmenin aktarılması (Transfer, Aktarma): Öğrenmelerin birbiri üzerindeki etkisine (olumlu ya da olumsuz yönde etkilemesine) transfer denir. Olumlu ve olumsuz transfer diye ikiye ayrılır. a)Olumlu (Pozitif) Transfer: Öğrenmelerin birbirini kolaylaştırmasıdır. İki türlü gerçekleşir.
Anlamsal çağrışım : Öğrenilecek konunun kişi tarafından anlamlı hale getirilmesi, anlamsal çağrışım yapılması anlamına gelir. Burada kişi öğrenilecek konu ile, daha önce öğrendiği çeşitli konular arasında bağlantı kurar.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Koşulsuz Uyarıcı: Organizmanın öğrenme olmaksızın tepki gösterdiği uyarıcılardır. Yukarıdaki deneyde et tozu, köpeğin herhangi bir koşullanmaya gerek kalmaksızın salya tepkisini ortaya çıkaran koşulsuz uyarıcıdır. Herhangi bir yaşantı geçirmeksizin, limon suyuna, ışığa ve sıcağa karşı otomatik bazı tepkiler gösteririz.
İnsan çoğu zaman bilişsel öğrenir. Bilişsel öğrenmenin kavrayış ile öğrenme, model alma ile öğrenme, sözel öğrenme ve farkında olmadan öğrenme olmak üzere dört türü vardır.
Kavrama basamağı
Öğrencinin bilgiyi çevirdiği, yorumladığı veya yordadığı basamaktır. Kendi cümleleriyle ifade etme, ayırt etme, örnekleme, dönüştürme, savunma yapma, özetleme, tablolaştırma, grafik okuma davranışları kavrama düzeyinde gerçekleşir.
Durumluk Kaygı; tehlikeli, istenmeyen bir durumla karşılaşıldığında ortaya çıkan kaygıdır. Sürekli Kaygı ise ortada nesnel bir neden yokken de var olan ve böyle bir neden olduğunda da bu durumla orantısız biçimde uzun süreli ve şiddetli olan kaygıdır (Gökçe ve Dündar, 2008:26).
Çok Boyutlu Kaygı Kuramı:
Sporda bilişsel kaygı; olumsuz performans beklentisi ve bu nedenle olumsuz kendini değerlendirme ile ortaya çıkar. Somatik kaygı, doğrudan otonomik uyarılmışlıktan gelişen, kaygının duygusal ve fizyolojik öğeleri anlamına gelir.
Kaygı Nedir? Tehlike veya tehdit olarak algılanan durumlarda ortaya çıkan; duygusal, davranışsal ve fiziksel değişiklikler ve tepkilerin yer aldığı, otomatik, sağlıklı ve doğal bir yanıt mekanizmasıdır. Bir anlamda kaygı organizmamızın savaşma-kaçma tepkisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri