(2) Orta veya ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olan bireyler ile orta veya ağır düzeyde otizmi olan bireyler için gündüzlü özel eğitim uygulama okulu (I. kademe) ve özel eğitim uygulama okulu (II. kademe) açılır.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Program, ilk ve ortaokul eğitimini (I. ve II. kademe) tamamlayıp genel ve meslekî ortaöğretim programlarına devam edemeyecek derecede görme yetersizliği olan bireylerin öğrenim göreceği Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Okulu) III. kademede uygulanacaktır.
Öz. Özel eğitim uygulama okulları, özel gereksinimli bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hizmet veren kurumlardır. Başta özel eğitim bölümü mezunu öğretmenler olmak üzere bu kurumlarda hizmet ihtiyacı doğrultusunda birçok alandan mezun olan öğretmen görev yapmaktadır.
Özel eğitim uygulama okulu 3. kademede programı uygulayan özel eğitim sınıfından mezun olan öğrencilere "Özel Eğitim Uygulama Okulu Öğrenim Belgesi" verilir.
İlgili 16 soru bulundu
ğ) Dönem sonlarında öğrencilere karne verilir. (2) Orta veya ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olan bireyler ile orta veya ağır düzeyde otizmi olan bireyler için gündüzlü özel eğitim uygulama okulu (I. kademe) ve özel eğitim uygulama okulu (II. kademe) açılır.
Memurun görev, yetki ve sorumluluğunda bir artış olmaksızın yalnız aylık ve kıdemindeki artışı belirlemek için kullanılan kavramdır. 9'un biri şeklinde ifadede 9 dereceyi 1 ise kademeyi ifade eder. Yani kademe ilerlemesi, Devlet memurunun bulunduğu kadro derecesi içindeki bir kademeden, bir üst kademeye ilerlemesidir.
Yeterlilik Odaklı Bireyselleştirilmiş Eğitim
Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından verilen rapora göre Orta ve Ağır Düzey Zihinsel Engelli tanısı olan çocukların kendi kendine yetebilme becerisini kazanmaları amacıyla II. Kademede 4 yıllık eğitim sunuyoruz.
Engelli çocuk, engel türüne, tanısına ve engel oranına uygun bir okula yönlendirilir. Hafif düzey olanlar kaynaştırma, özel eğitim sınıfı ve özel eğitim meslek okullarına ; orta- ağır düzeyde engeli olanlar ise durumuna göre özel eğitim uygulama okullarına, özel eğitim sınıflarına gidebilir.
Özel eğitim uygulama merkezlerinde bireylerin öz bakım ve günlük yaşam becerileri ile işlevsel akademik becerilerini geliştirmek ve topluma uyumlarını sağlamak amacıyla Bakanlıkça hazırlanmış özel eğitim programı uygulanır. Bu program temel alınarak her çocuk için bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlanır.
Türkiye'de zorunlu eğitim 12 yıldır ve üç kademeye ayrılmıştır. İlk kademe 4 yıl- lık ilkokul, ikinci kademe 4 yıllık ortaokul ve üçüncü kademe 4 yıllık lise döne- mini kapsamaktadır. Ülkemizde 6 yaşından 17 yaşına kadar olan tüm çocuklar için 12 yıllık eğitim zorunludur.
Birinci kademe 4 yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe 4 yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe 4 yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
b) Özel eğitim sınıflarında görme, işitme ve zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri görev yapar. Bu sınıflara, öğrencilerin yetersizlik türüne göre öğretmen görevlendirmesi yapılır.
1. Kademe Okuma-Yazma kursu nedir? Hiç okula gitmemiş veya ilkokula başlayıp 1, 2 ya da 3. sınıftan ayrılmış olan 14 yaş üstü kişiler bu kursa katılarak Okur-Yazar Belgesi alır.
Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu hizmet yerlerini önceki yönetmeliklerde il ve ilçe bazında belirlemekte iken 06/05/2010 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile bu uygulamayı değiştirmiştir.
f) Özel eğitim sınıflarının mevcudu en fazla; okul öncesi eğitimde ve ilköğretimde 10, ortaöğretim ve yaygın eğitimde 15 öğrenciden oluşur. Ancak, otistik çocuklar için her tür ve kademede açılan özel eğitim sınıflarında ise sınıf mevcudu en fazla 4 öğrencidir.
Alan öğretmeni tarafından okutulan derslere özel eğitim öğretmeni de ders işlenişine destek vermek üzere katılır. ç) Bir ders saati süresi 40 dakika olup ders saati ve derslerin dağılımı haftalık ders çizelgesine göre uygulanır.
Yetişkinler II. Kademe Eğitimi kurslarını başarı ile bitirenlere verilen belgeye "Yetişkinler Eğitimi II. Kademe Başarı Belgesi" denir. Bu belge ilkokul eğitimine denk sayılır. Ayrıca; bu belgeye sahip olanlar Açık Öğretim Orta Okuluna ve sürücü kurslarına( ehliyet alabilmek için ) kayıt yaptırabilirler.
Alt özel sınıf: Bu uygulamada çocuklar kendileri için düzenlenmiş özel sınıflarda tam zamanlı olarak zamanlarının % 60'ından fazlasını geçirmekte ve özel eğitim hizmetlerinden yararlanmaktadır. Alt özel sınıflara dahil olan çocuklar boş zamanlarında normal sınıflarındaki arkadaşları ile kaynaşmaktadır.
Öğrenciler, okullardaki zamanlarının % 100 özel gereksinimli çocuklar için açılmış olan yatılı kurumlarda, özel geliştirilmiş programlar, özel yetiştirilmiş personel ve özel donatılmış eğitim ortamlarında alırlar. Öğrenciler hastanelerde ya da evde özel eğitim alırlar.
Liseyi bitirenlerin giriş derecesi 13, giriş kademesi 3, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir. Lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenlerin giriş derecesi 12, giriş kademesi 2, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir.
Söz konusu hüküm izahatlar çerçevesinde; 4 yıl süreli Teknik Eğitim Fakültesi mezunu memuriyete 9'uncu derecenin 1'inci kademesine anılan 36 maddenin A/2 bendi uyarınca 1 derece ilave edilerek 8'inci derecenin 1'inci kademesinden memuriyete başlatılması gerekmektedir.
Öğretmen maaşı 2023 verilerine göre ortalama 19.700 TL civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri